Search

Το μεγάλο φαγοπότι

 

Την παρέμβαση εισαγγελέα ζητά το Σωματείο Εργαζομένων  της  Ένωσης Γεωργικών  Συνεταιρισμών Λέσβου

 

Ισχυρό πλήγμα δέχεται για ακόμα μια φορά το «συνεταιρίζεσθαι»  στη Λέσβο  με την κατάρρευση της πάλαι ποτέ κραταιάς Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών.  Μετά το ναυάγιο της Ναυτιλιακής Εταιρίας Λέσβου αλλά και αυτό της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου- Λήμνου άλλη μια συνεταιριστική προσπάθεια  όπως όλα δείχνουν  καταλήγει στα βράχια εξαιτίας της κακοδιαχείρισης ορισμένων οι οποίοι στο βωμό του προσωπικού  κέρδους δεν υπολογίζουν τίποτα.

Έτσι με επιστολή που απέστειλε στα ΜΜΕ το Σωματείο Εργαζομένων της  ΕΑΣ ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα για τα όσα συμβαίνουν στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λέσβου. Στην επιστολή τους τα μέλη του Σωματείου  περιγράφουν  την κατάσταση που επικρατεί  σήμερα στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών η οποία βρίσκεται προ οικονομικής κατάρρευσης,  καταγγέλλουν τις διοικήσεις της Ένωσης για κακοδιαχείριση ενώ κάνουν λόγο για  ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας της. Παράλληλα ζητούν την τιμωρία όσων  άφησαν την ΕΑΣ να καταρρεύσει από τα χρέη της. Συγκεκριμένα  αναφέρουν:

 

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη μεγάλη μας λύπη για την κατάντια της Ένωσης.  Τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν τερατώδη λάθη, άστοχες κινήσεις και χειρισμοί  που βούλιαξαν την Ένωση. Τεράστια ευθύνη έχουν όσοι άσκησαν Διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια για το κατρακύλισμα της Ένωσης και στη θέση  την οποία βρίσκεται σήμερα.  Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε χρόνια και ζητιανεύουν στην κυριολεξία τα δεδουλευμένα τους.

Η απάντηση της ΕΑΣ είναι προκλητική, βάζοντας τους σε εργασία εκ περιτροπής ή λέγοντάς τους ότι αν δε σου αρέσει φύγε… λες και φταίνε οι υπάλληλοι γι’ αυτό… Οι άνθρωποι έχουν φτάσει στα όρια της φτώχιας  μιας και δεν έχουν τα βασικά για να ζήσουν πόσο να φροντίσουν και τα παιδιά τους.  Κάποιοι αντιμετώπισαν το κόψιμο του ηλεκτρικού τους ρεύματος και του νερού. Θα μου πείτε ότι στην γενικότερη κρίση είμαστε και εμείς θύματα.  Όμως θα θέλαμε από την πλευρά μας να πούμε κάποια πράγματα για την κατάσταση που επικρατεί μήπως και βρεθεί κάποιος να δώσει μια λύση.

Η Ένωση πριν από μερικά χρόνια θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν υγιής. Βέβαια  απατεώνες υπάρχουν παντού και αναλόγως τον έλεγχο που υπάρχει απλώνουν  τα δίχτυα τους.  Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Διοίκηση. Ένας ανύπαρκτος διευθυντής χωρίς όνομα, που αντί να νοιάζεται για το μέλλον της ένωσης «κυνηγώντας πελάτες» το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι πως θα τιμωρήσει και πως θα διώξει  έναν υπάλληλο.  Ένας πρόεδρος ο οποίος κοιτά μόνο το προσωπικό του συμφέρον. Χρησιμοποιεί το υπηρεσιακό αυτοκίνητο για τις προσωπικές του  μετακινήσεις.  Για να φορτώσει υλικά  και να εξυπηρετεί την καντίνα του στους παράτυπους μετανάστες. Να το καταστρέφει και να στέλνει τις επισκευές και τα καύσιμα να εξοφληθούν από την Ένωση.

Να έχει κλειστό το πυρηνελαιουργείο και τον αύλειο χώρο του εργοστασίου, να τον έχει μετατρέψει σε στάνη για δικό του λογαριασμό.  Επίσης να έχει μετατρέψει τα γραφεία της ΕΑΣ σε ένα μακροχρόνιο προεκλογικό κέντρο.  Ο διευθυντής να χρησιμοποιεί ανειδίκευτο προσωπικό σε δουλειές επικίνδυνες (όπως ο καθαρισμός του βιολογικού) απειλώντας ότι αν δεν το κάνει θα απολυθεί. Να φωνάζει ιδιώτες να τοποθετήσουν κάμερες στο εργοστάσιο για να διώξει τους φύλακες. Να πληρώνουν εξωτερικούς εργάτες για να γίνουν κάποιες εργασίες ενώ υπάρχει προσωπικό που μπορεί να ανταπεξέλθει.  Να μην αναφέρω την τεράστια κλοπή στο λάδι… Που είναι οι παρακαταθήκες λαδιού  των αγροτών που τις εμπιστεύτηκαν στην Ένωση; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεράστιες αποθήκες, χωρίς ίχνος λαδιού. Τεράστιες οφειλές σε παραγωγούς που προσκόμισαν τα  λάδια τους και παραμένουν απλήρωτοι.  Εδώ και ένα χρόνο περίπου απέκτησε και εξωτερικό συνεργάτη… Τον κ. Κ…. ο οποίος με κάποιες διαδικασίες  που κανείς δεν γνωρίζει (διαγωνιστική διαδικασία) εγκαταστάθηκε στο εργοστάσιο, χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα, τους χώρους τους υπαλλήλους, το πελατολόγιο της Ένωσης και φυσικά, και αυτός αφήνει απλήρωτους τους υπαλλήλους που χρησιμοποιεί. Δεν μπορούμε πια να σωπαίνουμε  σε «εγκλήματα» που έπραξαν προϊστάμενοι και διευθυντές που δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για την σωτηρία της ΕΑΣ, παρά μόνο για τους υψηλούς μισθούς τους, την βόλεψή τους και την ανάδειξη των περισσότερων υπαλλήλων της ΕΑΣ σε θέση ευθύνης  για να μην τους εκβιάζουν. Απλήρωτες οφειλές, αμφισβητούμενα συμβόλαια, συσσωρευμένες ζημίες και «βροχή» από καταγγελίες από τους υπαλλήλους χωρίς αποτέλεσμα. Που είναι οι Ορκωτοί Λογιστές; Δεν γίνονται έλεγχοι; Στο φόντο της κρίσης που μαστίζει το νησί μας, οι καταγγελίες που διατυπώνονται για την ΕΑΣ δεν μπορούν να μένουν άλλο αναπάντητες. Άλλοτε δυναμική και με  δραστηριότητα που εκτείνεται από την εμπορία των αγροτικών προϊόντων, λαδιών, σαπουνιού, πυρήνας, ζωοτροφών κ.α. σήμερα  καταχρεωμένη  και με ζημίες εκατομμυρίων βγάζει στο σφυρί την ακίνητη περιουσία της.

Η απουσία ελέγχου, λειτούργησε σαν δέλεαρ για τις διοικήσεις για εξάσκηση παρανομιών.  Να τιμωρηθούν  αυτοί που άφησαν την ΕΑΣ να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος μέσα στα χρέη της.  Η άλλοτε κολοσσός ένωση του νησιού μας κατάντησε μπακάλικο δυο –τριών ανθρώπων. Τίτλοι τέλους για την Ένωση λοιπόν. Εδώ και ένα μήνα το μισό εργοστάσιο δεν έχει ρεύμα, τηλέφωνο – internet  λόγω οφειλών.

Επιτέλους ας παρέμβει κάποιος εισαγγελέας».