Ξεχωριστή διάλεξη στο Παρίσι για την αρχαία πόλη της Λέσβου και το μεσαιωνικό κάστρο των Αγίων Θεοδώρων, στο πλαίσιο της σειράς «Les Midis de l’Archéologie»
Μεγάλη τιμή για τη Λέσβο αποτέλεσε η συμμετοχή του Δρ. Παύλου Τριανταφυλλίδη, προϊστάμενου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου και αναπληρωτή προϊσταμένου της Εφορείας Σάμου, σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουνίου 2025, στο πλαίσιο της σειράς αρχαιολογικών ομιλιών «Les Midis de l’Archéologie» (Μεσημεριανές Διαλέξεις Αρχαιολογίας), με θέμα τις έρευνες στην αρχαία πόλη της Άντισσας και το μεσαιωνικό κάστρο των Αγίων Θεοδώρων στη βόρεια Λέσβο.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο Michel Laclotte του Λούβρου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό μέσω κράτησης από την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου. Το ενδιαφέρον για τη διάλεξη ήταν ιδιαίτερα έντονο, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων της Λέσβου.
Ο Δρ. Τριανταφυλλίδης παρουσίασε τα αποτελέσματα νέων ερευνών στην περιοχή της Άντισσας, μιας από τις έξι αρχαίες πόλεις της Λέσβου. Όπως επεσήμανε, η Άντισσα, που αναφέρεται ήδη στα έπη του Ομήρου, αποτελούσε τμήμα ενός ενιαίου βασιλείου στο νησί κατά τους πρώτους ιστορικούς χρόνους.
Η τοποθεσία της πόλης —σε χερσόνησο στα βόρεια παράλια— είναι ιδιαίτερα στρατηγική και συνδυάζει ακρόπολη, λιμένα και τοποθεσίες κατοίκησης που μεταγενέστερα φιλοξένησαν το μεσαιωνικό κάστρο των Αγίων Θεοδώρων.
Η παρουσίαση βασίστηκε τόσο σε παλαιότερα ανασκαφικά δεδομένα όσο και σε πρόσφατες έρευνες, προσφέροντας μια νέα, ολοκληρωμένη εικόνα για την οργάνωση της αρχαίας πόλης και τη διαχρονική χρήση της περιοχής. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις στρωματογραφικές παρατηρήσεις, στα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αλλά και στη σημασία της Άντισσας για τη ναυσιπλοΐα και την άμυνα του νησιού.
Η σημασία του μεσαιωνικού κάστρου
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της διάλεξης ήταν η αναφορά στο κάστρο των Αγίων Θεοδώρων, που δεσπόζει στην ίδια περιοχή και αποτελεί μαρτυρία της συνέχειας κατοίκησης και στρατηγικής σημασίας του τόπου κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο. Η ύπαρξη του κάστρου τεκμηριώνεται ιστορικά και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο δίκτυο οχυρώσεων της Λέσβου.
Η παρουσία του Δρ. Τριανταφυλλίδη σε έναν από τους πιο εμβληματικούς πολιτιστικούς θεσμούς της Ευρώπης ανέδειξε, για ακόμη μια φορά, τον πλούτο της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Λέσβου και την επιστημονική αξία της συστηματικής μελέτης των τοπικών μνημείων.
Η συμμετοχή σε διεθνή φόρα, όπως το Λούβρο, δεν προβάλλει μόνο την ιστορία του νησιού, αλλά και το έργο των ελληνικών Εφορειών Αρχαιοτήτων, που συνεχίζουν με συνέπεια την έρευνα, προστασία και ανάδειξη του παρελθόντος μας.
photos: Giorgos Kokkoris


