Search

Το κλείσιμο του stage 2 στη Συκαμιά, η νέα κλειστή δομή στη Λέσβο και ο επερχόμενος διχασμός.

Μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου για την οριστική εκκένωση της δομής στη Συκαμιά του λεγόμενου stage 2 – που λειτούργησε ως transit site και που υποδέχεται τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι φτάνουν στο δυτικό κομμάτι του νησιού-γεννιέται ένα βασικό ερώτημα σε σχέση με την επόμενη μέρα. Το ερώτημα που θέσαμε αφορά αρχικά, στο αν έχει προβλεφθεί από τον κύριο Βέρρο τι θα γίνεται ο κόσμος που φτάνει τις πρώτες πρωινές ώρες παγωμένος και πολλές φορές με σοβαρά προβλήματα υγείας εφόσον κλείσει η δομή καθώς από την εμπειρία γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν κάθε φορά οι άνθρωποι να μεταφερθούν αμέσως στην ενδοχώρα και ήταν αυτή η ανάγκη που κάλυπτε αρχικά το stage 2, προτού ο αριθμός των προσφύγων γίνει τόσο μεγάλος ώστε να τη μετατρέψει σε μόνιμη.

Κανείς άλλωστε δεν θέλει να ζήσει ξανά σκηνές 2015 που οι άνθρωποι αυτοί χτυπούσαν τις πόρτες των κατοίκων για να βρουν λίγη ζεστασιά. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κύριο Βέρρο μας δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς πως τώρα η ευθύνη της επομένης ημέρας ανήκει στην Ύπατη Αρμοστεία και το Υπουργείο:  “Είναι η πρώτη φορά που δημοτικό συμβούλιο βάζει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων και καλείται να εφαρμόσει τη νομιμότητα. Είχα και έχω σταθερά την άποψη ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ασκεί μεταναστευτική πολιτική. Υπεύθυνη για να ασκεί μεταναστευτική είναι η κυβέρνηση και το κράτος. Επομένως οποιαδήποτε παραχώρηση κάποιου δημοτικού χώρου προσθέτει από μέρους μας έναν κρίκο στην αλυσίδα της άσκησης μεταναστευτικής πολιτικής, την οποία δεν ασκούμε εμείς”.

Νέα κλειστή δομή …αλλά που; 

Τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και το κλεισιμο των hotspot σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο (Μόρια, ΒΙΑΛ και Βαθύ αντίστοιχα), τη μετατροπή σε κλειστών κέντρων των υφιστάμενων δομών σε Λέρο και Κω αλλά και μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα ανακοίνωσε ο υπ. Επικρατείας Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.
Όπως είπε ο κ. Στεφανής παραμένει ο στόχος για αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 σε υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα μέχρι τις αρχές του 2020.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα αντιδράσει η Δυτική Λέσβος στην περίπτωση που μια κλειστή δομή εγκατασταθεί στο κομμάτι αυτό της Λέσβου.  Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίο Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος ζήτησε να κλείσουν τα Hotspot σε Μόρια, ΒΙ.ΑΛ. και Βαθύ και ταυτόχρονα τη δημιουργία μίας μόνο κλειστής δομής σε κάθε νησί “με περιορισμένο αριθμό προσφύγων και μεταναστών” .

Ωστόσο εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων από την Κυβέρνηση ο “Φιλελεύθερος” διαρρέει πως η νέα δομή θα κατασκευαστεί στα Μυστεγνά, (αφού έχουν παραχωρηθεί όπως ακούγεται 100 στρέμματα) ωστόσο μέχρι χθες φημολογούνταν πως η νέα κλειστή δομή θα δημιουργηθεί στον Μανταμάδο. Όλοι θυμόμαστε τι έγινε το 2015 με τα εκατομμύρια που σπαταλήθηκαν για τη δημιουργία ενός τεράστιου transit site της IRC που δεν λειτούργησε ποτέ….

Περιμένοντας τις αντιδράσεις 

Μπορεί ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα  να τόνισε την ανάγκη διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου οι οποιεσδήποτε αποφάσεις να έχουν τη συγκατάθεση των κοινωνιών, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε πως με την ισχύουσα συμφωνία με την Τουρκία θα κρατηθεί “περιορισμένος” ο αριθμός αφού είναι πέρα από προφανές πλέον το γεγονός πως οι ροές δεν εξαρτώνται με τις συνθήκες της εδώ “φιλοξενίας” αλλά με τις γεωπολιτικές αλλαγές που φέρνουν οι πολεμικές συγκρούσεις πολύ μακριά από εμάς. Μάλιστα προεκλογικά ο κύριος Μουτζούρης είχε τονίσει τη σημασία αποσυμφόρησης των νησιών με τον ισομερή καταμερισμό των προσφύγων στις 13 περιφέρειες όμως αυτή η πρόταση δεν …αγκαλιάστηκε θα λέγαμε ευγενικά από τους υπόλοιπους περιφερειάρχες της παράταξης του.

Οπότε πως περιμένουμε να αντιδράσουν οι πρόεδροι των κοινοτήτων στη δημιουργία νέων κλειστών δομών στην περιοχή τους; Πως θα αντιδράσουν οι κάτοικοι που προεκλογικά τους υποσχέθηκαν ότι δεν θα δουν νέες δομές στα χωριά τους αλλά θα …εξαφανίσουν τους πρόσφυγες. Ποιος είπε στο κάτω κάτω ότι οι κάτοικοι του νησιού θέλουν φυλακές δίπλα στα σπίτια τους; Έχει σημασία να μεταφερθεί η Μόρια κάπου αλλού; Ποιος θέλει ξανά μια νέα τεράστια Παγανή που δυσφημούσε το νησί με τις πρακτικές της;