Search

«Το καράσκυλί»: Για τον Μάνο Κατράκη

Ο Δημήτρης Μπουρνούς γράφει με αφορμή μια φωτογραφία του Μάνου Κατράκη στην Αγιάσο

 

Στο φύλλο της 18ης Σεπτέμβρη 2022 της Εφημερίδας σας, είχατε φωτογραφία του Μάνου Κατράκη από μια παλιά επίσκεψή του στην Αγιάσο, όπου αναφέρατε ότι ο Δήμος Μυτιλήνης τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε ένα δρόμο της πόλης, θυμίζοντάς μου ωραίες στιγμές.

Την άνοιξη του 1984, ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ο. “Μπουρίνι” Αλέκος Πεσματζόγλου, πρότεινε στη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης, κοινή διοργάνωση τιμητικής εκδήλωσης για τον Μάνο Κατράκη, παλιό φίλο της Λέσβου από τις θεατρικές του επισκέψεις. Για να προσκαλέσουμε επίσημα τον Κατράκη, του τηλεφωνήσαμε από το Δημαρχείο, ο Αλέκος Πεσματζόγλου, ο Νίκος Δαμδούμης ( γραμματέας του Δήμου ) και εγώ σαν αναπληρωτής Δημάρχου. Στο τηλεφώνημα απάντησε η σύζυγος του Λίντα Άλμα, που τον φώναξε για να μας μιλήσει. Κείνη τη στιγμή Πεσματζόγλου και Δαμδούμης μου λένε: “Αποκάλεσε τον Καράσκυλί…” Πως όμως να αποκαλέσω έτσι τον Κατράκη που γνώριζα από μακριά σαν κορυφαίο ηθοποιό και αγωνιστή ? Όταν απάντησε στο τηλέφωνο του λέω : “Σύντροφε Μάνο, είναι εδώ δυό Μυτιληνιοί και μου λένε να σε αποκαλέσω Καράσκυλί…”.

Ο-εργοδηγός-του-Δήμου-Στρατής-Σαπουνάς-τοποθετεί-την-πινακίδα.

 

Από-το-βιβλίο-του-Γιώργου-Μουτζουρέλλη-ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ-ΔΡΟΜΩΝ-ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ-.jpg

Ενθουσιάστηκε και φωνάζοντας απάντησε “Με ξέρουνε καλά αυτοί, θάναι καλοί φίλοι που κάναμε παρέα, δώσε μου να τους μιλήσω…”. . Όπως καταλαβαίνετε δέχτηκε την πρόταση παρά το πολύ φορτωμένο του πρόγραμμα και μετά από μερικές βδομάδες στο( παραπάνω) από κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο, τον ανακηρύξαμε επίτιμο Δημότη Μυτιλήνης. Αφού μας ευχαρίστησε συγκινημένος, απάγγειλε συγκλονιστικά ένα ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου και την Καντάτα για τη Μακρόνησο του Μενέλαου Λουντέμη, προκαλώντας δάκρυα σε αριστερούς ,δεξιούς και κεντρώους…

Μετά την εκδήλωση τον κεράσαμε στην Αχιβάδα, όπου ακουμπισμένος στο τοίχο όρθιος, μάγεψε  τους ερασιτέχνες του Μπουρινιού,  μιλώντας τους από την προετοιμασία των θεατρικών του ρόλων, μέχρι και για το πώς έφτιαχνε καφέ στην …εξορία. Είχε ένα επίμονο βήχα και κατηγορούσε τον Θ.Αγγελόπουλο ότι τον κρύωσε με τα βρεξίματα στα γυρίσματα της ταινίας: “Ταξίδι στα Κύθηρα”, που μόλις είχαν ολοκληρώσει. Αλλά η σύζυγός του μας είπε παράμερα, ότι  ήδη τον είχε βρεί η παλιαρρώστια.

Του δείξαμε το κεντρικό δρόμο που θα έπαιρνε το όνομά του ( Είσοδος του Χώρου Στάθμευσης, απέναντι από το κτίριο της Νομαρχίας ). Πράγματι τοποθετήθηκε η πινακίδα λίγες μέρες πριν το θάνατό του ( 2 Σεπτέμβρη του 1984 ), μια και η Μυτιλήνη ήταν η μόνη πόλη που τον τίμησε εν ζωή με τον τρόπο αυτό. Αγαπούσε τη Μυτιλήνη και τους ανθρώπους της, συνδεδεμένος με καλούς φίλους που γλεντούσε μαζί τους, όποτε ερχόταν με Θίασους. Αυτοί τού δωσαν και το παρατσούκλι  ” Καράσκυλί “, για τις αντοχές του !

 

Ταξίδι στα Κύθηρα