Το ημερολόγιο του “Μικρού Ντουνιά” με οικολογικές πρακτικές για κάθε μέρα!

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Το νέο ημερολόγιο του Μικρού Ντουνιά είναι εδώ και σας περιμένει να το ξεφυλλίσετε για τις οικολογικές πρακτικές που περιέχει αλλά και για τη στήριξη του εγχειρήματος! Κάθε μήνα σου δίνει πληροφορίες για μια οικολογική πρακτική που μπορείς να εφαρμόσεις σε επίπεδο ρουτίνας. Για να το προμηθευτείτε στείλτε μήνυμα στη σελίδα του Μικρού Ντουνιά στο Facebook https://www.facebook.com/mikrosdounias

Για το Μικρό Ντουνιά

Ο «Μικρός Ντουνιάς» είναι ένας σύλλογος για την προώθηση του πολιτισμού και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, που συστάθηκε στη Λέσβο το 2017. Δραστηριοποιήθηκε ως παιδαγωγικό εγχείρημα από το Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιούλιο του 2022, συνδυάζοντας στοιχεία διαπολιτισμικής, υπαίθριας και ελεύθερης βιωματικής μάθησης. Η δράση του επικεντρώθηκε στον χώρο του ΠΙΚΠΑ, όπου φιλοξενούνταν πρόσφυγες/ισσες, μέχρι τις ραγδαίες αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, που ξεκίνησαν από πρώτης Ιανουαρίου του 2020. Δέκα μήνες μετά, στις 29 Οκτωβρίου 2020, οι κάτοικοι του ΠΙΚΠΑ εκδιώχθηκαν βίαια. Οι εγκαταστάσεις μένουν σφραγισμένες μέχρι και σήμερα, με μόνη εξέλιξη την παρακμή τους. Η ενέργεια αυτή έγινε ένα μήνα μετά τη μεγάλη φωτιά στη Μόρια, που άφησε στον δρόμο 13.000 ανθρώπους, πρόσφυγες/ισσες και μετανάστες/τριες.

Ο «Μικρός Ντουνιάς» βαφτίστηκε, άνθισε και αναπτύχθηκε στο δασάκι του ΠΙΚΠΑ, παρέα με τα πουλιά, με τα δέντρα, με τα γέλια και τα παιχνίδια των παιδιών από κάθε γωνιά της γης. Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι παιδαγωγοί, εθελοντές/τριες και γονείς με αγάπη και σεβασμό στην παιδική υπόσταση και κυρίως σε αυτήν που έχει υποστεί βία, πόλεμο, ξεριζωμό, αποχωρισμό. Η διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού, η συρρίκνωση των προσφυγικών ροών με αθέμιτα μέσα και η πλήρης απομόνωση των εκτοπισμένων οδήγησε στην εκμηδένιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των τελευταίων και της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά. Η ομάδα του Μικρού Ντουνιά αποφάσισε τη μη συνέχιση του παιδαγωγικού εγχειρήματος, που είχε τη μορφή καθημερινής ρουτίνας για παιδιά από 2,5 έως 5 ετών, και προσάρμοσε τον ρόλο της στις τρέχουσες κοινωνικές συνθήκες.

“Συνεχίζουμε το έργο μας, πάνω στις αρχές που έθεσε το παιδαγωγικό εγχείρημα, με σκοπό να επεκτείνουμε τις παιδαγωγικές δράσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς. Σκοπός της ομάδας είναι να εμφυσήσει την αγάπη για το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Η οργάνωση και διεκπεραίωση των δράσεων στηρίζεται στην αγάπη, στον σεβασμό και στην αλληλεγγύη που έχει χτιστεί όλα τα χρόνια λειτουργίας του Μικρού Ντουνιά, χάρη στη συλλογική προσπάθεια γονέων, παιδιών, εκπαιδευτικών και δωρητών/τριων, που βοηθούν να γίνει το όραμα πραγματικότητα”.

(Τα κείμενα συνοδεύονται από φωτογραφίες ως επί το πλείστον προσωπικού αρχείου, από την καθημερινότητα του παιδαγωγικού ΜΝ, από φιλη και ερευνήτρια μελισσών του τμήματος γεωγραφίας του Παν. Αιγαίου αλλά και από επισκέψεις σε οικο-εγχειρηματα ανα την Ελλαδα όπως FreeandReal (Εύβοια), Σταγόνες / Stagones (Εύβοια), Cob – Building with Earth (Λάρισσα), Afthonia Lemnos (Λήμνος)

Το εξώφυλλό του κοσμεί η αρπιγιέρα του  Joaquin O Ryan. (Arpillera, made by Joaquin O’Ryan)

 

Προηγουμενο αρθρο

VINTAGE LESVOS: Όλη η αίγλη της Κουλμπάρας σε ένα σπίτι του 1880

Επομενο αρθρο

Με τέσσερις νέες προσλήψεις γιατρών μπήκε το 2023 για το Βοστάνειο