Τι συμβαίνει στη Γαλλία; Για όσους δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα “Κίτρινα γιλέκα”

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Από τον προσωπικό προφίλ στο facebook του Μιχάλη Πουλημά, διδάκτορα κοινωνιολογίας:

“Σε όσους δυσκολεύονται να κατανοήσουν την κοινωνική διαμαρτυρία των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία να τους θυμίσω ότι: Μεταξύ 5 και 8,8 εκατομμύρια Γάλλοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Γαλλία. Το όριο είναι τα 855 ευρώ δηλαδή το 50% του μέσου εισοδήματος. Πραγματικά πως μπορεί να ζήσει κανείς με 855 ευρώ όταν για να πάρω ένα μόνο παράδειγμα, για να ενοικιάσεις ένα δωμάτιο 11 τετραγωνικά μέτρα στο Παρίσι θέλεις 420 ευρώ. Επίσης μεταξύ 2006 και 2016 τα άτομα κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκαν κατά 630.000.

Παραθέτω και μια πρόχειρη μετάφραση που έκανα στην συνέντευξη της Annick Coupé από την Attac:

Υπάρχει ένα βαθύ αίσθημα αδικίας στη χώρα, κοινωνικής αδικίας, φορολογικής αδικίας, ακόμα και οικολογικής αδικίας. Πρέπει να κατανοήσουμε την έκταση του θυμού και η Attac νομίζω το λαμβάνει υπόψη και το κατανοεί. Ο Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν έχουν απάντηση σε αυτό το θυμό. Αντίθετα, η πολιτική που ακολουθεί ο Μακρόν εδώ και πάνω από ένα χρόνο είναι να ενισχύει τις φορολογικές αδικίες, η κατάργηση του ISF (δηλαδή του φόρου αλληλεγγύης στο πλούτο και η αντικατάσταση του από τον φόρο επί του πλούτου της ακίνητης περιουσίας).

Αλλά είναι επίσης και η περιφρόνηση που δείχνουν αυτός και η κυβέρνηση του, δεν κατανοούν τι βιώνει η χώρα, δηλαδή η πλειοψηφία των ανθρώπων που σήμερα είναι αντιμέτωποι με πραγματικές δυσκολίες στο τέλος του μήνα. Και οι άνθρωποι αυτοί δεν δέχονται ότι να φορτώσουμε στην πλάτη τους την κλιματική κρίση. Δεν δέχονται ότι θα επιβαρυνθούν με το κόστος της «πράσινης μετάβασης», γνωρίζοντας ότι εκείνοι που ρυπαίνουν περισσότερο δεν φορολογούνται. Είμαστε στο επίκεντρο αυτού του θυμού και με την Attac αγωνιζόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη και οικολογική δικαιοσύνη. Όλοι αυτοί οι αγώνες συνδέονται. Και η Attac θα συμμετέχει στις διαδηλώσεις τις επόμενες μέρες, καθώς η 8η Δεκεμβρίου είναι και ημέρα διεθνούς κινητοποίησης για το κλίμα αλλά είναι προφανώς επίσης η 4η συνάντηση των κίτρινων γιλέκων. Οι ακτιβιστές της Attac, οι τοπικές επιτροπές, τα μέλη μας θα είναι στο δρόμο αυτή τη μέρα”.

Προηγουμενο αρθρο

Η ζωή του αχμάκη της Βαρειάς, του ζωγράφου της Ρωμηοσύνης, του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ

Επομενο αρθρο

Ως τις 15 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για τις πλημμύρες