«ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ»Το νέο βιβλίο του Απόστολου Γονιδέλλη

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

«Να κάνουμε την ιστορία μας τουριστικό προϊόν»

«Μετά από μία 20ετία συνεχούς μελέτης έξω από τα καθιερωμένα, άρχισα να γράφω και το 1997 εξέδωσα το πρώτο μου βιβλίο», μας λέει  ο ίδιος ο συγγραφέας, που σε κάθε του νέα έκδοση μας εκπλήσσει με τα δεδομένα που παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό, ενώ η προσέγγιση του παρουσιάζει ενδιαφέρον και σε κάποιον που δεν είναι λάτρης του είδους.

 

Ο Απόστολος Γονιδέλλης είναι ένας αναγνωρισμένος  συγγραφέας του τόπου μας.

Η Αρχαία Ελλάδα  και οι ιστορίες της είναι πάντα για τον ίδιο πηγή έμπνευσης  αλλά  και ενός ξεχασμένου κόσμου που προσπαθεί να τον φέρει με τα γραφόμενα του πιο κοντά στη νέα γενιά. Στόχος  λοιπόν και της νέας  του έκδοσης αποτελεί για τον συγγραφέα  αφ’ ενός η  πληροφόρηση όλων των Λέσβιων συμπατριωτών μας για το ένδοξο παρελθόν του νησιού μας στην αρχαιότητα, όπως λέει και ο ίδιος  και αφετέρου στην ενεργοποίηση μας για την πνευματική, κοινωνική και οικονομική μας ευημερία .

ccccccccc

Το πάθος του συγγραφέα για την συγκεκριμένη εποχή ξεκίνησε όταν ο ίδιος ήταν ακόμη μικρός και μαθητής …«Χαριτολογώντας θὰ σοῦ ἔλεγα ὅτι στὸ μπάνιο τραγουδοῦσα ἀρχαίους ὕμνους… Ἀλλά, σοβαρὰ τώρα, στὴν ἀρχὴ τῆς 5ης Δημοτικοῦ ὅταν ὁ δάσκαλος μᾶς ἔβαλε θέμα ἔκθεσης τὸ συνηθισμένο «πῶς περάσατε τὸ καλοκαίρι» ἐγὼ ἔγραψα ὅτι εἶχα πάει στὴν Αἵγυπτο, ὁ δάσκαλος πείσθηκε ἀπ᾿ τὸ γραπτό μου καὶ ρωτοῦσε τὸν πατέρα μου ἂν πράγματιι πήγαμε στὴν Αἵγυπτο. Ο πατέρας  μου τὸν κοίτταζε ἀμήχανα, καθὼς μᾶλλον δὲν ἤξερε ποῦ βρισκόταν ἡ Αἴγυπτος.» μας λέει χαρακτηριστικά ο κος Γονιδέλλης ενώ πάνω στο ερώτημά μας για την απομάκρυνση  της νέας γενιάς από αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας, πιστεύει ότι ήταν εσκεμμένη.

«οἱ νέες γενιὲς εἶναι ἀδικημένες διότι σκόπιμα (πιστεύω) ἀπομακρύνθηκαν ἀπὸ τὴν ἀρχαία ἱστορία καὶ φιλοσοφία. Σὲ ἀντίθεση μὲ ἄλλα κράτη ποὺ ἡ Ἑλληνικὴ ἱστορία καὶ  ο πολιτισμὸς  κατέχουν ἐξέχουσα θέση στὴν παιδεία τους».

Κλείνοντας  την όμορφη κουβέντα  μας  με τον συγγραφέα τον ρωτήσαμε αν ο πολιτισμός μας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως  τουριστικό προιόν …. « Αὐτὸς εἶναι ὀ στόχος καὶ τὸ ὄνειρό μου. Ἀντὶ νὰ διαφημίζουμε σαρδέλλες καὶ οὖζα νὰ προβάλλουμε τὸν Θεόφραστο, τὸν Πιττακό, τὸν Ἀλκαῖο, τὸν Ἀρίωνα, τὴν Σαπφώ καὶ πολλοὺς ἄλλους Στὴν παρουσίαση τοῦ βιβλίου θὰ ἀναφερθῶ στὸ θέμα αὐτό.»

Το νέο του βιβλίο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 4 Μαΐου  στις 7.00 μ.μ.  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης (Ερμού 1)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι  Παναγιώτης Παρασκευαίδης, ιστορικός, φιλόλογος, Στρατής  Αναγνώστου, ιστορικός, σχολικός σύμβουλος Φιλολόγων  Ν. Λέσβου και ο συγγραφέας Απόστολος Γονιδέλλης. Την εκδήλωση θα συντονίσει  η Ντέσσυ Κομνηνού.

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Mare Nostrum : το ευρωπαϊκό ναυάγιο

Επομενο αρθρο

ΛEΣΒΟΣ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΡΥΜΜΕΝΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ