Search

Θέμης Καμμένος: «Ένα χωριό φιλικό προς όλους»- Ο Λεπέτυμνος στη λίστα των χειμερινών προορισμών

Ο Λεπέτυμνος, αν και είναι ένα χωριό που μετράει μόνο μερικές δεκαετίες από την δημιουργία του, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να εξελιχθεί σε έναν προορισμό που σε κατευθύνει τόσο στον ορεινό όγκο του όρους, μέσα σε μοναδικές διαδρομές της πλούσιας φύσης του, όσο και σε ένα από τα ωραιότερα σημεία όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα της θάλασσας μέχρι και τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Ο πληθυσμός του αποτελείται από όλους εκείνους τους κατοίκους του Χάλικα που εγκαταλείφθηκε εξαιτίας κατολισθήσεων που ξεκίνησαν από το 1965 λόγω διαβρώσεως του εδάφους.

Επί χούντας, το πολυπληθές χωριό εκκενώθηκε  και μεταφέρθηκε  λίγο πιο κάτω σε μια πεδιάδα όπου και πήρε το όνομα “Λεπέτυμνος”, από το ομώνυμο όρος, το ψηλότερο της Λέσβου.

Σήμερα αποτελεί έναν από τους συμπαθής προορισμούς που μαζί με τις περιπατητικές διαδρομές, το καλό φαί, τα πρόσφατα έργα που το αναδεικνύουν καθημερινά αλλά και τη φάρμα του Γιώργου Καριοφύλλη που καλλιεργεί την διάσημη πλέον BIO ARONIA, φιλοξενεί κυρίως τα σαββατοκύριακα πλήθος επισκεπτών.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς η βόλτα αυτή βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι επιλογών με μικρές και όμορφες αποδράσεις σε μια διαδρομή περίπου μιας ώρας από την πόλη. Από τον Μανταμάδο και το ευλογημένο Μοναστήρι , είτε τους παραδοσιακούς κεραμίστες και τα μοναδικά γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί κανείς να επιλέξει και να συνεχίσει για Λεπέτυμνο κι έπειτα για τον πιο κοσμοπολίτικο Μόλυβο, είτε τη Σκάλα Συκαμιάς.

Χωριό της συνεργασίας

Ο Λεπέτυμνος είναι ένα ζωντανό χωριό, όπου η συνεργασία φαίνεται να υπερισχύει τόσο στα δημοτικά δρώμενα όσο και στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Η  σύμπραξη με τον τοπικό σύλλογο της περιοχής «Αναγέννηση» έχει δημιουργήσει δεκάδες εκδηλώσεων που δίνουν κάθε καλοκαίρι πνοή στο χωριό, ενώ προσελκύουν πολλούς επισκέπτες προκειμένου να τις απολαύσουν σε ένα ασφαλές μέρος, κυρίως για παιδιά!

 Πρόσφατα μετά τη δημιουργία της πλατείας αλλά και του γηπέδου, η όψη του χωριού άλλαξε και προσέθεσε πόντους στην συνολικότερη εικόνα ενός τόπου που προσπαθεί να φτιάξει τη δική του σύγχρονη ιστορία.

Πίσω από τις αποφάσεις αλλά κυρίως την προσπάθεια για να αναδειχθούν όλα αυτά, βρίσκεται ένας νέος πρόεδρος που η επιμονή του, τον φέρνει πάντα πρώτο στις αυτοδιοικητικές  εκλογές από το 2011.

Ένας από τους μακροβιότερους προέδρους στη Λέσβο που επιθυμεί να κάνει πραγματικότητα αυτά που οραματίζεται για το χωριό του και που φαίνεται να το κάνει πολύ καλά .

Ο Θέμης Καμμένος έχει ενωτικό προφίλ καθώς είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου κοινοτήτων αλλά και του δικτύου του νησιού μας.

Λάτρης της αυτοδιοίκησης από τα 19 του χρόνια, ασχολείται ενεργά και προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων που κατοικούν ακόμη στα χωριά μας με στόχο να βρει κίνητρα να δώσει στους νεότερους για να τους πείσει να επιμείνουν επιχειρηματικά στη λεσβιακή ύπαιθρο.

Ο ίδιος μας είπε χαρακτηριστικά: «Ονειρεύομαι να φτιάξω το χωριό μας έτσι ώστε να είναι φιλικό προς τον κόσμο. Η κατασκευή του,- όταν μετακομίσαμε από τον Χάλικα-έγινε έτσι που διαθέτει μεγάλους δρόμους και άπλα κοινόχρηστων χώρων κάτι που αποδίδει ασφάλεια ιδιαίτερα αν κάποιος έρθει στο χωριό κι έχει παιδιά.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της Φάρμας Καριοφύλλη έχουμε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα κάτι που μας βάζει σε σκέψεις για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα μας προκειμένου να γίνουμε προορισμός αντάξιος της ομορφιάς του τόπου. Ας μην ξεχνάμε ότι η γκάμα των δραστηριοτήτων εδώ είναι πολυποίκιλη.

Από βόλτες στα μονοπάτια της φύσης,  από ψαροντούφεκο στις ιδιαίτερες παραλίες κάτω από τον Λεπέτυμνο, από το φαί στο καφενείο και την ταβέρνα του χωριού με ντόπια κρέατα και δικά μας προϊόντα. Ο Λεπέτυμνος αποτελεί έναν προορισμό με χαρακτήρα που έρχεσαι πιο κοντά στη φύση και τις ομορφιές της. Ένα ασφαλές χωριό για να αφήσεις τα παιδιά ελεύθερα να χαρούν την παιδική χαρά και να παίξουν ποδόσφαιρο στο νέο μας γήπεδο, αλλά κυρίως ένας φιλικός προορισμός όπου η φιλοξενία των ανθρώπων του χωριού θα σου αφήσουν περιθώρια να αισθανθείς κι εσύ μέρος του τόπου …»