Search

«Το άσπρο φόρεμα της θάλασσας»

Αλεξάνδρα Ψαραδέλλη – συγγραφέας

 

“Η  δύναμη της ψυχής, είναι αυτή που μας κρατά ζωντανούς και μας καθοδηγεί, όταν όλα γύρω μας φαίνεται να έχουν γκρεμιστεί…”

Η Αλεξάνδρα Ψαραδέλλη, μια νέα κοπέλα που σφύζει από δημιουργικότητα, όνειρα και αγάπη για τη ζωή, κατάφερε να συνταιριάσει την καθημερινότητα, τη δουλειά της και τις υποχρεώσεις της με την τέχνη και το συγγραφικό της ταλέντο, αποδεικνύοντας πως όταν ένας άνθρωπος έχει τη θέληση, δεν είναι κενός από συναισθήματα και αντιμετωπίζει τη ζωή με κριτική σκέψη, μπορεί έμπρακτα να βγάλει όλη αυτή την παιδεία και την ψυχική του ομορφιά προς τα έξω, προσφέροντας στους συνανθρώπους του με ποικίλους τρόπους. Τη φίλη της εφημερίδας και συντοπίτισσά μας Αλεξάνδρα, φιλοξενούμε σήμερα στις σελίδες των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, η οποία με αξιοζήλευτη γλυκύτητα και σεμνότητα μας μιλά για το βιβλίο της αλλά και για τη γενικότερη θεώρηση που έχει για τη ζωή, τη μοίρα και την πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά. Πραγματικά της αξίζουν συγχαρητήρια και μακάρι ο τόπος μας να συνεχίσει να βγάζει ανθρώπους με το ήθος και την πνευματική καλλιέργεια της Αλεξάνδρας γιατί αυτή είναι η ελπίδα μας για το μέλλον.

 

bib

 

Κυρία Ψαραδέλλη, πώς από τη νοσηλευτική προέκυψε το συγγραφικό ταλέντο; Πόσα χρόνια ασχολείστε με το γράψιμο;

 

Α. Ψ. Ήμουν στο Δημοτικό όταν μου χάρισαν το πρώτο μου ημερολόγιο. Από τότε και μέχρι σήμερα, το γράψιμο είναι για μένα, ένας τρόπος για να μοιράζομαι τις σκέψεις μου, να καταθέτω τους προβληματισμούς μου, να εκφράζω τα συναισθήματα μου. Προΰπήρχε λοιπόν πολύ πριν ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο στη ζωή μου. Ωστόσο ένα μυθιστόρημα δεν μπορεί να με τοποθετήσει ανάμεσα στους ανθρώπους αυτούς που έχουν συγγραφικό ταλέντο. Ανθρώπους που έχουν βγάλει πραγματικά αριστουργήματα και δίκαια αξίζουν τον τίτλο αυτό.

 

Τι είναι εκείνο που σας ενέπνευσε να γράψετε; Προήλθε από κάποιο συγκεκριμένο γεγονός ή είναι το αποτέλεσμα της εσωτερικής σας ανάγκης να εκφραστείτε;

 

Α. Ψ. Η ανάγκη μου να φτιάξω μια όμορφη ιστορία που θα ξεδιπλώνεται στο νησί μου, στο χωριό της Σκάλας Συκαμιάς, όπου έχω πολλές παιδικές αναμνήσεις, άλλα και η ανάγκη μου να κατανοήσω τον ρόλο της μοίρας στην ζωή μας, ήταν ο συνδυασμός αυτός που με ενέπνευσε να γράψω το ¨Άσπρο φόρεμα της θάλασσας¨.

 

«Το άσπρο φόρεμα της θάλασσας» είναι το πρώτο σας μυθιστόρημα. Δώστε μας μια σύντομη ανάλυση γι’ αυτό. Τι μήνυμα θέλετε να μεταφέρετε προς το αναγνωστικό κοινό με αυτό το βιβλίο;

 

Α. Ψ. ¨Το άσπρο φόρεμα της θάλασσας¨, είναι στην πραγματικότητα η πάλη των ηρώων με την μοίρα και το πεπρωμένο. Πολλές φορές ο αγώνας αυτός φαίνεται να είναι άνισος και άδικος, καθώς οι ήρωες σαν μαριονέτες κινούνται μέσα στο χρόνο, αντιμετωπίζοντας γεγονότα που δοκιμάζουν τις αντοχές τους, τις σχέσεις τους με τους συνανθρώπους τους, τους οδηγούν στα άκρα. Όσο όμως και αν δοκιμάζονται καταφέρνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες να επιβιώνουν, καθώς η ψυχική δύναμη που κρύβεται μέσα τους, αναδύεται μέσα από δύσκολες καταστάσεις και τους κάνει δυνατότερους. Τελικά η  δύναμη της ψυχής, είναι αυτή που μας κρατά ζωντανούς και μας καθοδηγεί, όταν όλα γύρω μας φαίνεται να έχουν γκρεμιστεί.

 

Πιστεύετε στη μοίρα; Θεωρείτε ότι ο άνθρωπος φτιάχνει μόνος του τη μοίρα του ή ότι πορευόμαστε βάσει ενός προδιαγεγραμμένου σχεδίου το οποίο δεν μπορούμε να αλλάξουμε;

 

Α. Ψ. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να κάνουν τις επιλογές τους. Να επιλέξουν τον δρόμο που θέλουν οι ίδιοι να διαβούν. Όμως στην διαδρομή αυτή, υπάρχει πάντα και ο αστάθμητος παράγοντας, που είτε λέγετε μοίρα, είτε πεπρωμένο, είτε σύμπτωση, είναι πάνω και πέρα από εμάς και μπορεί πολλές φορές να ανατρέψει όσα εμείς έχουμε προγραμματίσει.

 

Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια. Προετοιμάζετε κάποιο νέο βιβλίο;

Α. Ψ. Η αλήθεια είναι ότι κάτι έχω στο μυαλό μου, άλλα επειδή ένα βιβλίο είναι πάντα ένα μεγάλο ταξίδι, θα ήθελα να έχω την χαρά να το κοινοποιήσω αφού πρώτα το έχω πραγματοποιήσει.

 

Με τη ματιά του συγγραφέα, αλλά και ενός νέου σκεπτόμενου ανθρώπου, πώς θα σχολιάζατε γενικά τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα;

 

Α. Ψ. Η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά δύσκολη  όχι μόνο στον χώρο του βιβλίου, άλλα σε όλους τους τομείς. Όμως είμαι αισιόδοξη και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουμε να ξεκολλήσουμε από το τέλμα στο οποίο έχουμε κολλήσει τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε οι Έλληνες το έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι είναι ένας λαός πολυμήχανος, που καταφέρνει να επιβιώνει ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.