Search

Κάτω τα χέρια από τα Τουκμάκια! Δεν είναι …ξερονήσια είναι ένας φυσικός παράδεισος!

Με ωρολογιακή βόμβα που μετρά αντίστροφα ώσπου να εκραγεί στα χέρια της κυβέρνησης και της χώρας μοιάζει πλέον το προσφυγικό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατόρθωσε με τις παλινωδίες της και τους τουλάχιστον άστοχους και ιδεοληπτικούς χειρισμούς της να προκαλέσει την κορυφαία μέχρι στιγμής κρίση που καλείται να διαχειριστεί στο 8μηνο που πέρασε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Στο τραπέζι του υπουργικού τα …ξερονήσια

Ωστόσο είναι αμφίβολο κατά πόσο θα ηρεμήσουν τα πνεύματα. Το ήδη διαμορφωμένο σκηνικό δείχνει πως η κυβέρνηση έχει πληγωθεί σοβαρά σε ότι αφορά την αξιοπιστία της και ο δρόμος για μια πιο σκληρή κατασταλτική πολιτική στο προσφυγικό φαντάζει ορθάνοιχτος.

Ο κίνδυνος κυριαρχίας μιας ακροδεξιάς ατζέντας και η δια της διολίσθησης έστω, εφαρμογής πολιτικών τύπου Όρμπαν και Σαλβίνι είναι υπαρκτός.

Οι πληροφορίες λένε ότι στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη τέθηκε το θέμα της μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων σε βραχονησίδες και ξερονήσια.

Αυτό ουσιαστικά αποτελεί πρόταση κάποιων εκ των τοπικών αρχόντων όπως του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος προτείνει τη μεταφορά των προσφύγων στα Τοκμάκια.

Μέχρι πρότινος η κυβέρνηση δια του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης Γιώργου Κουμουτσάκου είχε αποκλείσει μια τέτοια προοπτική. Υπό τις παρούσες συνθήκες όμως κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα ακολουθήσει.

Το γεγονός και μόνο ότι συζητήθηκε έστω και ως έσχατη λύση στο υπουργικό συμβούλιο και δεν έχει αποκλειστεί, είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς, ότι βρισκόμαστε επί ξυρού ακμής.

Υποτίθεται ότι μια τέτοια απόφαση βρίσκεται στο τραπέζι προκειμένου να καλμάρουν οι αντιδράσεις μερίδας τουλάχιστον των τοπικών κοινωνιών, ιδίως των ψηφοφόρων της ΝΔ στα νησιά, καθώς και οι γαλάζιοι τοπικοί παράγοντες.

«Μουσουλμάνοι στις βραχονησίδες»

Ωστόσο το τζίνι από το λυχνάρι φαίνεται πως έχει βγει καθώς οι παρασκηνιακές αυτές ζυμώσεις προκαλούν ετερόκλητες αντιδράσεις.

Ήδη, μια άποψη απόρριψης της «λύσης» των ακατοίκητων νησιών ως hot spot προσφύγων και μεταναστών αναπτύσσεται μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αλλά από εθνικιστική σκοπιά.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος μιλώντας στο MEGA δεν εκφράστηκε υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου υποστηρίζοντας πως «θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα άλλα περιθώρια. Δεν είμαι της άποψης ότι τα ξερονήσια αποτελούν μια λύση. Χρειάζονται υποδομές. Κάποιοι σήκωσαν το λάβαρο των ξερονησιών, αλλά το να βάλεις πέντε ή δέκα χιλιάδες μουσουλμάνους, μόνους τους, σε έναν ελληνικό τόπο, είναι ένα θέμα συζήτησης και έχει εθνική διάσταση».

Σε ανάλογο μήκος κύματος παρενέβη μέσω των social media και η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ.

«Όσοι προτείνουν ως λύση του μεταναστευτικού τα ..ακατοίκητα νησιά έχουν σκεφθεί τις απειλές κ παράνομες ορέξεις του Ερντογάν; Ποιά θα είναι η τύχη ελληνικών νησιών με αποκλειστικούς κατοίκους Μουσουλμάνους;» έγραψε χαρακτηριστικά η κα Βόζεμπεργκ.

Την ίδια ώρα η ΝΔ δέχεται πιέσεις και από το ακροδεξιό κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, «Ελληνική Λύση» που με καθημερινά ρατσιστικά παραληρήματα ζητάει μετ’ επιτάσεως και δημοσίως τον εγκλεισμό στα ξερονήσια για τους πρόσφυγες και μετανάστες, ακόμα και τη θανάτωσή τους στη θάλασσα στο όνομα της αυστηρότερης φύλαξης των συνόρων και της αποτροπής νέων ροών.

Δεν είναι τυχαίο, το γεγονός ότι σήμερα η κυβέρνηση είναι δέσμια των προσδοκιών που καλλιέργησε για «εξαφάνιση» του προσφυγικού αλλά και της σκληρής πραγματικότητας που την υπερβαίνει, από τα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζουν μεταξύ άλλων η Τουρκία στις πλάτες των προσφύγων.

Πάει να κλείσει τις πληγές που άνοιξε

Η κυβέρνηση «κατάφερε» να ανοίξει ένα πρωτοφανές μέτωπο, στα όρια του εθνικού διχασμού με ακριτικά νησιά όπως η Χίος και η Λέσβος που δέχονται από τις μεγαλύτερες πιέσεις προσφυγικών ροών, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανοίγει την κάνουλα των προσφυγικών ροών, με αιχμή αυτή τη στιγμή τα χερσαία σύνορα στον Έβρο. Ενώ ορατές είναι πλέον και οι πιέσεις για νέες ροές στα νησιά του Αιγαίου.

Την ώρα που εξελισσόταν η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας για τη Βόρεια Συρία, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός βρέθηκαν να εγκαλούνται για την «απόβαση των ΜΑΤ» και τη συμπεριφορά «στρατού κατοχής» σε Χίο και Λέσβο.

Τα αρχικά μήνυμα αδιαλλαξίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για επιτάξεις εκτάσεων προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή κλειστών προσφυγικών δομών στα νησιά, διαδέχτηκε η υπαναχώρηση της κυβέρνησης και η προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων, μέσω της προσπάθειας επανέναρξης του διαλόγου με τις τοπικές αρχές.

Τον καθαγιασμό της δράσης των ΜΑΤ δια στόματος ακόμα και του πρωθυπουργού ως «παιδιά της διπλανής πόρτας» που φοράνε το «εθνόσημο» και τις απειλές για δικαστικές διώξεις κατά των νησιωτών, διαδέχτηκε η διαταγή της ΕΛΑΣ για διεξαγωγή έρευνας σε ότι αφορά τα αποκρουστικά έκτροπα στα οποία πρωταγωνίστησαν αστυνομικοί, είτε προκαλώντας καταστροφές αυτοκίνητα πολιτών, είτε βρίζοντας νησιώτες ως «τουρκόσπορους»!

Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί τώρα να κλείσει εσωτερικές πληγές μπροστά στο φόβο των πιέσεων από την Τουρκία με νέες προσφυγικές ροές.

Το «φάντασμα» της δολοφονίας Γρηγορόπουλου επέστρεψε

Για να έχει κανείς μια εικόνα από πρώτο χέρι του τι πραγματικά διακυβεύτηκε τις προηγούμενες μέρες στα νησιά θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα όσα διημείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Πέμπτης.

Οι πληροφορίες του in.gr αναφέρουν ότι ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης υποστήριξε ότι στις συγκεντρώσεις στη Χίο και τη Λέσβο την έδιναν ακροδεξιά και ακροαριστερά στοιχεία. Αυτή άλλωστε ήταν και η επίσημη γραμμή που υποστηρίχτηκε δημοσίως και από τον πρωθυπουργό στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, -ενδεχομένως και για να δικαιολογήσει την αποχώρηση διμοιριών των ΜΑΤ και την επιχειρησιακή εικόνα της αστυνομίας- διαφώνησε με τον κ. Μηταράκη και απάντησε πως οι αντιδράσεις στα δύο νησιά ήταν εκτεταμένες και αγκάλιαζαν το σύνολο του πληθυσμού. Φέρεται δε, να υποστήριξε πως αν παρέμεναν τα ΜΑΤ εκεί ελλόχευε ο κίνδυνος την ύπαρξης θυμάτων, με άλλα λόγια νεκρού ή νεκρών!

Ακόμα πιο χαρακτηριστική είναι η άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργικό συμβούλιο, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε ότι καλώς αποχώρησαν και γύρισαν στις βάσεις τους τα ΜΑΤ καθώς συνέκρινε τα όσα θα μπορούσαν να επακολουθήσουν με αφορμή τη Χίο και τη Λέσβο με την κατάσταση το Δεκέμβρη του 2008 από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου!

Κορωνοϊός και …πρόσφυγες

Παράλληλα με όλα αυτά, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα έγινε προσπάθεια να συνδεθεί η διάδοση του κορωνοϊού με τη λειτουργία των ανοιχτών δομών προσφύγων και μεταναστών.

Το τελευταίο δε, βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση για ρατσιστική ρητορεία. Και αυτό συνέβαινε τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει τους δημάρχους της ηπειρωτικής Ελλάδας να δεχτούν τη μεταφορά προσφύγων για να αποσυμφορηθούν τα νησιά! Η αντίφαση σε όλο της το μεγαλείο.

Μάλιστα η συσχέτιση κοροναϊού και προσφυγικού συνδέθηκε από τον κ. Μητσοτάκη με την εξαγγελία των έκτακτων μέτρων αυξημένης φύλαξης των συνόρων. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο επικαλέστηκε προς σ’ αυτή την κατεύθυνση τον κανονισμό 2016/399 της ΕΕ για τη δημόσια υγεία.

Βεβαίως τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση -όχι ρητά βέβαια- φαίνεται να αποσύρει, ή τουλάχιστον να μην επαναφέρει στο προσκήνιο αυτή τη ρητορική.

Η Ελλάδα δεν φέρει ευθύνη

Άλλωστε για το ενδεχόμενο σφράγισμα των συνόρων στον Έβρο, o πρωθυπουργός μέσω twitter διεμήνυε ότι η Ελλάδα αυξάνει την ασφάλεια των συνόρων της επειδή δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων, τις οποίες λαμβάνουν άλλοι.

Τώρα πια, αντιμέτωπος άμεσα με τις συνέπειες μιας γεωπολιτικής κρίσης και με τον Ταγίπ Ερντογάν να προτίθεται να επαναλάβει το σκηνικό του καλοκαιριού του 2016 όταν και άνοιξε τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας στέλνοντας κατά χιλιάδες τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να λειτουργήσει πυροσβεστικά στο εσωτερικό της χώρας, καθώς είναι θέμα ημερών αν όχι ωρών η μετάβασή του σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

 

Push back στη θάλασσα

Κάπως έτσι φτάνουμε στο σημείο στελέχη «υπεράνω υποψίας» που δεν ανήκουν στην κατηγορία των «συνήθων υπόπτων», αντίθετα έχουν ένα κατά γενική ομολογία μετριοπαθές προφίλ, όπως ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος να ανοίγουν θέμα για push back  (απώθηση) προσφύγων πάνω στη θάλασσα.

Δηλώσεις σαν αυτές του κ. Συρίγου αποτελούν ένα ερώτημα αν λειτουργούν ως τροχιοδεικτικές βολές ή αν πρόκειται για μεμονωμένες απόψεις. Πάντως μέχρι στιγμής το Μαξίμου δεν έχει πάρει αποστάσεις, τηρώντας σιγήν ιχθύος. Αντιθέτως η ρητορική τόσο του πρωθυπουργού, όσο και των υπουργών μιλούν για ανάσχεση των ροών με αύξηση της φύλαξης των συνόρων σε ξηρά και θάλασσα.

Ένα είναι βέβαιο. Όσο και αν ο κ. Συρίγος στις δηλώσεις διατείνεται ότι δεν υποστηρίζει το βούλιαγμα των φουσκωτών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά μιλάει για αναχαίτιση των θαλάσσιων ροών, οδηγούμαστε σε επικίνδυνες ατραπούς καθώς ανοίγει η όρεξη των υποστηρικτών της ακροδεξιάς ατζέντας. Μέχρι σήμερα η πολιτική κατευνασμού των φορέων αυτής της ατζέντας οδηγούσε μόνο στην νομιμοποίηση των θέσεων που εξέφραζαν.

Σκύλλα και Χάρυβδη

Σε κάθε περίπτωση δε, οι θέσεις αυτές είναι και αναποτελεσματικές. Οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις άλλωστε δείχνουν τα πραγματικά όρια μιας σκληρής κατασταλτικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο για το προσφυγικό. Οι ροές θα συνεχίζονται και το μόνο που θα μένει θα είναι η δηλητηρίαση της κοινωνίας με απόψεις μίσους και ρατσισμού.

Τα Τουκμάκια

Τα Τουκμάκια δεν είναι χώρος εξορίας είναι ένας φυσικός παράδεισος!

Απέναντι από τον Ασπροπόταμο Μανταμάδου περίπου 5 ναυτικά μίλια  βρίσκονται τα Ασπρονήσια αλλιώς Τοκμάκια.  Οι Προστατευόμενες  νησίδες  έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Αιγαίου ως νησίδες «ιδιαίτερου φυσικού κάλους» και αποτελούν σημείο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου Larus audouinii , είδος υπό εξαφάνιση.

Τα Τοκμάκια  διαθέτουν  πανέμορφες γαλαζοπράσινες παραλίες  με καταπληκτική θέα που αφήνει τους επισκέπτες άφωνους. Το μέρος είναι κατάλληλο για τους λάτρεις των θαλάσσιων εξορμήσεων  πραγματοποιώντας  καταδύσεις.