“Τα πλακάκια που μιλάνε” του Visit Agiasos: ένας καινοτόμος τουριστικός οδηγός

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Ανακαλύψτε κάτι αλλιώτικα παραδοσιακό στο πολύχρωμο και πολυδιάστατο χωριό Αγιάσος της Λέσβου.

 

Η ΑΜΚΕ Visit Agiasos (visitagiasos.gr) είναι ένας κοινωνικός φορέας (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) που αποσκοπεί στην προβολή της πολυδιάστατης παράδοσης της Αγιάσου Μυτιλήνης με έναν αλλιώτικο και σύγχρονο τρόπο, που παντρεύει την παράδοση με την τεχνολογία. Οι δράσεις μας πραγματοποιούνται με την επιχορήγηση και αιγίδα του Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, μετά από θετική έγκριση που λάβαμε στην πρόταση του φορέα μας για την ενότητα Ψηφιακές Δράσεις του ΥΠΠΟΑ.

Με τη βοήθεια ντόπιων εθελοντών, ο φορέας διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δράσεις που στοχεύουν στη γνωριμία των ταξιδιωτών και των ντόπιων με την πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία της Αγιάσου με μια φρέσκια ματιά.

Έτσι, συνδυάζοντας την αγάπη για την παράδοση και τις πρωτοποριακές λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία, δημιουργήσαμε τα Πλακάκια που Μιλάνε. Μια πρωτοβουλία για να αφηγηθούμε με διαδραστικό τρόπο την πλούσια ιστορία κάθε γωνιάς της Αγιάσου.

Τα “Πλακάκια που Μιλάνε” είναι τοποθετημένα σε 26 ιστορικά κτήρια της Αγιάσου. Ενσωματώνοντας στοιχεία από την λαογραφική τέχνη του χωριού, έμπειροι αγγειοπλάστες και ζωγράφοι της Αγιάσου δημιούργησαν χειροποίητα κεραμικά πλακάκια, με σχέδια και μοτίβα εμπνευσμένα από τη φύση και την παράδοση του τόπου. Εμείς με την σειρά μας, τα τοποθετήσαμε σε ιστορικά κτίρια που έχουν πολλά να μοιραστούν και γίναμε η φωνή τους.

Μέσω ενός QR code ή αλλιώς ψηφιακής ετικέτας που είναι τοποθετημένη πάνω στα πλακάκια, κάθε επισκέπτης μπορεί να έχει έναν προσωπικό ψηφιακό τουριστικό οδηγό στο κινητό του. Σκανάροντας το QR code, οδηγείται στην ιστοσελίδα του Visit Agiasos, όπου θα βρει μια ποικιλία οπτικοακουστικού υλικού που προσφέρει μια φρέσκια αίσθηση ξενάγησης. Σε αυτό τον αυτόνομο ψηφιακό ξεναγό, περιλαμβάνονται κείμενα με την ιστορία του εκάστοτε κτιρίου, φωτογραφίες από παλαιότερες εποχές, καθώς και εναλλακτικά μονοπάτια πορείας μέχρι το επόμενο ιστορικό κτίριο. Έτσι, οι ζωγραφιές στο χέρι, ζωντανεύουν για να διηγηθούν την ιστορία του χωριού.

Πάμε να τα ακολουθήσουμε;

 

Με τη χρηματοδότηση και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, έχουμε πλέον αναβαθμίσει τον ψηφιακό ξεναγό ώστε να είναι προσβάσιμος και σε ανθρώπους με οπτική αναπηρία αλλά και να υποστηρίζει τη λειτουργία στα Αγγλικά. Εμπλουτίσαμε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσθέτοντας επιπλέον εποπτικό και πληροφοριακό υλικό, παρέχοντας έτσι μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εμπειρία ξενάγησης.

Κυρίαρχο στοιχείο του μελλοντικού πλάνου του φορέα αποτελεί η μέριμνα για τη βελτίωση, συντήρηση και μέγιστη χρήση των δομών και υποδομών του χωριού, με την επιδίωξη οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των κατοίκων να συνδυάζουν την αυθεντικότητα του τόπου με καινοτόμες πρακτικές.

Βιώστε την παράδοση μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία και ανακαλύψτε την ιστορία του χωριού με το κινητό σας και τα “Πλακάκια που Μιλάνε”. Ζήστε αξέχαστες στιγμές με την οικογένειά σας και παίξτε ένα παιχνίδι “κρυμμένου θησαυρού”, ανακαλύπτοντας όλα τα πλακάκια με τις πολύτιμες πληροφορίες τους! Κάντε την εκδρομή σας πραγματικά ξεχωριστή βιώνοντας μια αλλιώτικα παραδοσιακή εμπειρία στην Αγιάσο Λέσβου!

Για περισσότερες καινοτόμες δράσεις επισκεφτείτε το website μας visitagiasos.gr!

Προηγουμενο αρθρο

Οι αγγειοπλάστες της Λέσβου

Επομενο αρθρο

Με μεγάλη συμμετοχή οι “ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2022 στην Ανεμώτια και το Σκαλοχώρι