Τα γεωλογικά μνημεία της Λέσβου ως κορυφαίο πεδίο έρευνας για ξένους φοιτητές

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους πραγματοποίησαν φοιτητές του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στα πλαίσια εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, συνοδευόμενοι από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τον υπεύθυνο του προγράμματος επίσκεψης στη Λέσβο Καθηγητή Χρόνη Τζεδάκη.

Πρόκειται για μια εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια αποδεικνύοντας τις δυνατότητες για συνεργασία με τα ξένα Πανεπιστήμια που συστηματικά καλλιεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αλλά και την επιλογή του Γεωπάρκου Λέσβου από Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο για την υλοποίηση εκπαιδευτικών ασκήσεων πεδίου καθώς αποτελεί ένα εξαιρετικό χώρο μάθησης για τη διαχείριση της γεωλογικής κληρονομιάς, τη γεωδιατήρηση, τον γεωτουρισμό και την τοπική ανάπτυξη.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου επισκέφτηκαν αρχικά το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου και ενημερώθηκαν για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη του, την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου, τα γεωλογικά μνημεία και τους γεωτόπους της Λέσβου. Οι φοιτητές γνώρισαν τα μοναδικά απολιθώματα και συζήτησαν για το σημαντικό έργο της συντήρησης των ευρημάτων το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη με τη χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου ΕΣΠΑ 2014-2020 και για τη συμβολή της ηφαιστειότητας στη Λέσβο την περίοδο πριν από 19 έως 16 εκατομμύρια χρόνια. Περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις και παρατήρησαν τους ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς που πιστοποιούν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων.

Στη συνέχεια οι φοιτητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου και ενημερώθηκαν για τη σημασία και τις προσπάθειες ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους, των γεωλογικών μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος της Λέσβου και για την ανακήρυξη της Λέσβου από την UNESCO ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο. Ενημερώθηκαν επίσης για τους στοιχεία της έρευνας για την γεωποικιλότητα και βιοποικιλότητα της Λέσβου. Στη συνέχεια οι φοιτητές γνώρισαν τα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και τη σημασία τους για την κατανόηση της γεωιστορικής εξέλιξης του Αιγαίου.

Ακολούθως οι φοιτητές ενημερώθηκαν για την μεθοδολογία συντήρησης των απολιθωμάτων, τη μεθοδολογία και τη σημασία του για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους και με μεγάλη επιτυχία συμμετείχαν σε εργασίες καθαρισμού και συντήρησης τμημάτων απολιθωμένων κορμών δέντρων και φυλλοφόρων οριζόντων.

Προηγουμενο αρθρο

Π. Χριστόφας: Το κρασί είναι κεφάλαιο για τη Σάμο

Επομενο αρθρο

Όταν μιλούν τ΄αγάλματα- Πρόγραμμα ξεναγήσεων στη Μυτιλήνη