Search

Σύσκεψη στο Μαξίμου: Συμφωνία για κλειστά κέντρα, διαφωνία ως προς τον τρόπο λειτουργίας

 Όπως μα ενημερώνουν από το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σήμερα 23 Ιανουαρίου 2020 στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Υπουργούς Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό-Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα Στην σύσκεψη συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος παρέδωσε το ψήφισμα των κινητοποιήσεων της 22ας Ιανουαρίου καθώς και οι Δήμαρχοι των νησιών Λέσβου, Χίου και Σάμου. 

Μετά την σύσκεψη ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση στην οποία πουθενά δεν αναφέρεται στην “καυτή πατάτα” της κλειστής Δομής:

« Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να αποκαταστήσει την σχέση εμπιστοσύνης με τους νησιώτες. Μας ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα υπάρξει εξαγγελία και υλοποίηση μέτρων αποσυμφόρησης και μείωσης των ροών. Καταγράψαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την τροπολογία που θα καταθέσει η Κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες για τον έλεγχο των ΜΚΟ κάτι που οι νησιώτες το απαιτούν.

Περιμένουμε άμεσα τις επόμενες ημέρες να διαπιστώσουμε ότι θα υπάρξουν απτά παραδείγματα υλοποίησης των εξαγγελθέντων μέτρων και σύμφωνα με τις εξελίξεις θα αντιδράσουμε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην Αθήνα.

Ακόμα δεν υπάρχει καμία συναίνεση από πλευρά τοπικής αυτοδιοίκησης σε κανένα σχέδιο. Τονίζω πως εμμένουμε στις θέσεις μας και στο ψήφισμα το οποίο καταθέσαμε

Ωστόσο σε δημοσίευμά της Καθημερινής ο κύριος Μηταράκης δήλωσε τα εξης:

«Υπάρχουν σημεία στα οποία εντοπίζονται κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος και για τον τρόπο λειτουργίας τους», υπογράμμισε ο Νότης Μηταράκης. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με την ενίσχυση των επιστροφών θα συμβάλλει στο να διεξαχθεί πιο ομαλά η συζήτηση.

 

«Στόχος μας είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνουμε να βοηθάει στον περιορισμό των ροών και αυτός είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε: «είναι δεδομένο ότι οι ανοιχτές δομές που αυτή τη στιγμή επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς των νησιών του Β. Αιγαίου θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου».

 

https://www.kathimerini.gr/1061511/article/epikairothta/ellada/syskeyh-gia-to-metanasteytiko-sto-ma3imoy-symfwnia-gia-kleista-kentra-diafwnia-ws-pros-ton-tropo-leitoyrgias

Κεκλεισμένων των θυρών με εξαιρέσεις! 

Όπως έγραψε στο προφίλ του ο Γιάννης Μπουρνούς:

“Πριν από λίγη ώρα βρέθηκα “απρόσκλητος” έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας από τον Υπουργό Μετανάστευσης, κ.Μηταράκη, να πάρω μέρος στη σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους Δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου για το προσφυγικό.
Ο Υπουργός μου απάντησε πως στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν μόνο οι προαναφερθέντες αυτοδιοικητικοί. Αρνήθηκε δηλαδή την είσοδο και το διάλογο στο μοναδικό παριστάμενο Βουλευτή των τριών Νομών.

Αμέσως μετά ένωσα τη φωνή μου με τη συγκέντρωση των τοπικών συλλόγων Λέσβου, Χίου και Σάμου στη συμβολή των οδών Ηρώδου Αττικού & Βασιλίσσης Σοφίας (αφού η Αστυνομία δεν τους επέτρεψε να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μαξίμου).  Αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Κρατώντας, δυστυχώς, πολύ μικρό καλάθι. Ο εμπαιγμός έχει γίνει σπορ των ημερών. Όπως και η κυβερνητική αλλεργία στον αντίλογο”.