Συκά… φυσικά!

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Γράφει ο Μάνος Δούκας

“Συκά ..Φυσικά

… λέμε μεταξύ μας για πλάκα, όσοι παίρνουμε μέρος στις περιοδείες του υποψήφιου δημάρχου και του συνδυασμού μας. Αλλά δεν είναι καθόλου αστείο. Δεν είναι υπερβολή να πεις “Δήμαρχος Συκάς … σκέφτεστε τίποτα καλύτερο”; Συγκρίσεις κάντε εσείς. Εμείς λέμε στους πολίτες των χωριών :
Είναι έμπειρος στα διοικητικά ενός δήμου και επιτυχημένος δήμαρχος δυο τετραετίες. Δήμαρχος Πολυχνίτου, που την επιτυχία του τη ξέρει και τη συζητά όλο το νησί. Που εκλέχτηκε τότε σε βάρος ενός συνδυασμού που είχε (2006) επίσημη υποστήριξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ταυτόχρονα. Που δεν έχασε ποτέ την εμπιστοσύνη του λαού και τις εκλογές. Απλώς έγινε ο … Καλλικράτης.

Είναι ικανός και δραστήριος, με πλούσιο έργο σ’ όλους τους τομείς της δράσης ενός δήμου και κριτήριο της ανάγκες του λαού. Είναι γνωστός γι’ αυτή την μικρή ιστορία του σ’ όλο το νησί (και βάλε). Είναι επικοινωνιακός, ανοιχτός και άμεσος, στην επαφή του με τους πολίτες. Είναι σάρκα από τη σάρκα του λαού. Όπως λέει κι ένας συγγενής του … “έχει μαζέψει ελιές κι έχει αρμέξει κατσίκες”.

Από το δήμο που πέρασε τον θυμούνται για όλα αυτά τα πλεονεκτήματά του και κυρίως για το έργο του που δε χρειάζεται να το φανταστεί κανείς, αφού είναι γνωστό και οφθαλμοφανές. Δε λένε για το Συκά “Και τι έκανε 1,5 ή 2 χρόνια που πέρασε από δω σαν αντιδήμαρχος ;”, όπως για κάποιους από τους πρώην αντιδημάρχους αντιπάλους του. Οι περιγραφές στα χωριά για το Γιάννη έχουν θετικό πρόσημο.

Δεν έχει φορτώσει βάρη στο λαό, εκείνος ή η πολιτική που πρεσβεύει, όπως έκαναν οι μνημονιακοί του αντίπαλοι, άμεσα ή έμμεσα υποστηρίζοντας τα κόμματά τους, που τους έδωσαν και το χρίσμα. Αντίθετα αγωνίζεται και διακηρύσσει τη μείωση των δημοτικών τελών και γενικά τον περιορισμό του φορομπηχτικού ρόλου της τοπικής διοίκησης, όπως τον προβλέπουν οι νόμοι τους κι όπως τον ετοιμάζουν οι “νομιμόφρονες” υπόλοιποι ευρωυποψήφιοι του δήμου Δυτικής Λέσβου.

Δεν είναι χρεωμένος με την υπηρέτηση και την εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών και μνημονίων από υψηλές κυβερνητικές θέσεις, όπως κάποιοι από τους αντιπάλους του. Αγωνιζόταν πάντα, από πολύ νωρίς, μαζί με το λαό, για τα συμφέροντά του κι όχι για την υλοποίηση των εντολών της τρόικας και των ευρωπαίων.

Δεν είναι χρεωμένος με την εφαρμογή στην τοπική διοίκηση πολιτικών της ευρωπαϊκής ένωσης, που φορτώνει τα βάρη και το κόστος του δήμου στο λαό, όπως οι αντίπαλοί του που το πρεσβεύουν αυτό ολοκάθαρα. Ανταποδοτικότητα το λένε. Επιχειρηματικότητα λένε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των κοινωνικών υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, καθαριότητα, ασφάλεια, κλπ.) στο κεφάλαιο. Δεν είναι οπαδός, αλλά αντίπαλος, του “ιδιωτικού δήμου”, που όλα τα πουλάει σε ιδιώτες κι είναι έτοιμος να παραχωρήσει σ’ αυτούς κάθε πλευρά της λειτουργίας και των εργασιών του δήμου (καθαριότητα, σκουπίδια, σχολεία, κλπ.). Του δήμου δέσμιου της ιδιωτικής οικονομίας, που με τον ένα ή άλλο τρόπο τον διακηρύσσουν όλοι οι ΤΡΕΙΣ αντίπαλοι του Συκά.

Δεν έχει συνδυασμό μετακινούμενων “ανεξάρτητων” φιλελέδων (κάθε λογής) μεταγραφών. Έχει συνδυασμό ανθρώπων του λαού, από κάθε κατηγορία και στρώμα των ανθρώπων της Λέσβου (εργαζόμενους, αγρότες, κτηνοτρόφους, επιστήμονες, συνταξιούχους, κλπ.) πλειοψηφία δε γυναικών και νέων. Ανθρώπων χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες. Με συλλογική τους φιλοδοξία την υπηρέτηση των αναγκών του λαού, με ενεργό το λαό, στους μεγάλους αγώνες που θα έρθουν, γιατί εμείς θα τους δημιουργήσουμε. Ανθρώπους σοβαρούς και δραστήριους, που κάποιοι ανήκουν και σε άλλους πολιτικούς χώρους, πέρα από το ΚΚΕ που με την ιστορία του, την πολιτική του, την εμπειρία του στους αγώνες και κυρίως τις ιδεολογικές αρχές της σταθερής αφοσίωσης στα λαϊκά συμφέροντα, εγγυάται την ακεραιότητα, την ανιδιοτέλεια, την προσήλωση του συνδυασμού αυτού.

Στο νεοσύστατο δήμο μας, είναι ανάγκη να προκύψει μια δημοτική αρχή που ξέρει να διεκδικεί, να κινητοποιεί το λαό γι’ αυτά που δικαιούται, να χτυπά το χέρι στα υπουργικά γραφεία. Κι αυτό από τους τέσσερεις το ξέρει και το μπορεί ο Γιάννης. Και γιατί το “κατέχει”. Και γιατί τόχει ξανακάνει. Και γιατί οι άλλοι είναι ανίκανοι να το κάνουν, μιας που σαν γονατιστοί ναιναίδες των κομματικών γραφείων που τους έχρισαν, υπηρετούν με πάθος τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες.

Είναι ο μόνος αριστερός υποψήφιος στο δήμο. Αριστερός της ζωής και της αριστερής αγωνιστικής δράσης. Αριστερός χωρίς εισαγωγικά. Όχι «αριστερός» σαν τον Τσίπρα και τους επιτετραμμένους του, που φιλάνε όλες τις κατουρημένες ποδιές των ηγετών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Σαν αυτούς που πρώτα εφαρμόζουν όλα τα μνημόνια κι ύστερα έρχονται σαν υπερκομματικοί να μας σώσουν (λες κι είμαστε λωτοφάγοι).

Είναι ο μόνος που μπορεί να προσπεράσει τους δεξιούς της κεντροαριστεράς στον πρώτο γύρο και να κερδίσει τους δεξιούς της δεξιάς στο δεύτερο.

Ο Γιάννης μπαίνει χωρίς κανένα φόβο στην “εκλογική ζυγαριά” με οποιονδήποτε από τους αντιπάλους του, με οποιαδήποτε κριτήρια και σε οποιοδήποτε πρώτο, δεύτερο ή τρίτο γύρο.

Θάταν κρίμα κι άδικο να μη βγει δήμαρχος, επειδή θάχουν επικρατήσει κάποια στενά κομματικά κριτήρια που καλλιεργούν κάποια στενά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Αλλά οι πολίτες μας λένε ότι έχουμε δίκιο και λέμε αλήθεια. Ότι δικαιούται ο Συκάς να βγει δήμαρχος. Κι είναι ανάγκη να βγει δήμαρχος ένας τέτοιος τύπος και συνδυασμός, ειδικά σ’ ένα νέο (και προς το παρόν ανύπαρκτο) δήμο, μπας και μπορέσει να τον στήσει, να τον οργανώσει, να διεκδικήσει όχι μόνο όσα χρειάζεται, αλλά και όσα δικαιούνται τα χωριά μας κι οι κάτοικοί τους”.

Μάνος Δούκας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Με τη Λαϊκή Συσπείρωση και το Γιάννη Συκά
Στο δήμο “Δυτικής Λέσβου

Προηγουμενο αρθρο

Τρίτη γυναικοκτονία σε 10 μέρες- Αύριο ανοιχτή συνέλευση στο Μπίνειο για τη δολοφονημένη Ερατώ

Επομενο αρθρο

“Μαζί από την αρχή” : Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα