Περίπου εκατό άνθρωποι εκφράζονται φόβοι ότι πνίγηκαν, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ανετράπη, ανοιχτά της Λιβύης, σε μια νέα τραγωδία στη ΜεσόγειοΘάλασσα. Η ακτοφυλακή της αφρικανικής χώρας περισυνέλεξε 16 διασωθέντες από τη θάλασσα, ενώ επενέβη σε ακόμη δύο περιπτώσεις με πλοία που μετέφεραν περί του 200 μετανάστες.

Τρία βρέφη ανασύρθηκαν νεκρά και σχεδόν άλλοι 100 άνθρωποι αγνοούνται μετά το ναυάγιο πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης.

Σύμφωνα με διασωθέντες και τις λιμενικές αρχές της χώρας, σχεδόν 120 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους προερχόμενοι από αφρικανικές χώρες, επέβαιναν στο φουσκωτό που βυθίστηκε σε απόσταση μόλις 6 χιλιομέτρων από τις λιβυκές ακτές.

Η Λιβύη έχει γίνει πλέον βασικό σημείο αναχώρησης μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης, συνήθως με φουσκωτά σκάφη, τα οποία συχνά βουλιάζουν ή ανατρέπονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Κάποιες φορές τα ναυάγια προκαλούνται σε διεθνή ύδατα, με την ελπίδα ότι οι ναυαγοί θα διασωθούν από διεθνή πλοία, αν και τις περισσότερες φορές επεμβαίνει η ακτοφυλακή της Λιβύης, η οποία ανασύρει τους μετανάστες από τη θάλασσα και στη συνέχεια τους επιστρέφει πίσω στο σημείο αναχώρησής τους.

Οι αναχωρήσεις αυξήθηκαν το 2014, όταν η σύγκρουση στη Λιβύη επιδεινώθηκε και έκτοτε πάνω από 650.000 μετανάστες διέσχισαν με βάρκες την κεντρική Μεσόγειο. Η κίνηση μεταναστών μειώθηκε από τον περασμένο Ιούλιο, όταν τα δίκτυα των λαθρεμπόρων αποδυναμώθηκαν έπειτα από ισχυρές ιταλικές πιέσεις.

Πηγη: CNN Greece , Reuters

Πηγή : Laurin Schmint MEDITERRANEE