Στην παραμυθένια “αγκαλιά” της Λιλής Λαμπρέλλη

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Με κύριο στόχο να προσφέρει εφόδια ψυχικά και εργαλεία μεθοδολογικά στους γονείς που μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε καιρούς και συνθήκες κρίσης η ΜΚΟ “Αγκαλιά” ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ στη νησί τη “Σχολή Γονέων” μία δράση που απλώνεται στη Μυτιλήνη και σε τέσσερα χωριά της Λέσβου. Μέχρι και τις 25 Νοεμβρίου, ψυχολόγοι, παιδίατροι, διατροφολόγοι, συγγραφείς, μουσικοί και παραμυθάδες θα βρεθούν στα Δάφια, στην Αγία Παρασκευή, στην Άγρα και στο Σκαλοχώρι  για να συζητήσουν γύρω από το όμορφο αλλά και δύσκολο θέμα του μεγαλώματος ενός παιδιού.   Στα πλαίσια της σχολής γονέων το νησί μας επισκέπτεται για άλλη μια φορά η Λιλή Λαμπρέλλη.

H ομιλία και η συζήτηση με θέμα «Το λαϊκό παραμύθι: ένα οικουμενικό αφήγημα για όλους τους καιρούς» θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δαφίων (Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, 6μμ) και στο κέντρο υποστήριξης προσφύγων και ντόπιων Mosaik στη Μυτιλήνη (Τρίτη 21 Νοεμβρίου, 6μμ). Με το κανονάκι της Λήδας Ξυδιά, που φροντίζει το μουσικό μέρος της μαγικής αφήγησης μικροί και μεγάλοι θα ταξιδέψουμε ακόμη μια φορά στον παραμυθένια κόσμο της Λιλής Λαμπρέλλη. 

Με καταγωγή από τη Μυτιλήνη και τη Μικρασία, ​η Λιλή Λαμπρέλλη ​γεννήθηκε στον Πειραιά​​. Σπούδασε νομικά (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Université Libre de Bruxelles) και μουσική (Εθνικό Ωδείο της Αθήνας). Εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα και ως μόνιμη υπάλληλος στη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες ͅ(από το 1987 έως το 2014). Από το 1998 ασχολήθηκε με το λαϊκό παραμύθι και την αφήγησή του. Είχε δασκάλους σπουδαίους Γάλλους, Βέλγους και Αφρικανούς αφηγητές παραμυθιών (Henri Gougaud, Michel Hindenoch, Hamadi, Stéphane van Hoecke, Maurice Boyikassé και άλλους) και παρακολούθησε το ετήσιο μεταπτυχιακό σεμινάριο της ανθρωπολόγου Nicole Belmont (Ecole des Hautes Etudes, στο Παρίσι). Είναι μέλος του εργαστηρίου του Henri Gougaud, μέλος του Maison du Conte de Bruxelles και ιδρυτικό μέλος της βελγικής εταιρίας αφηγητών Passeurs d’Histoires. Το 2016 ήταν υποψήφια για το διεθνές βραβείο Astrid Lindgren. Έχουν εκδοθεί 19 βιβλία της (λογοτεχνικά παραμύθια, μεταξύ των οποίων «Το κρυμμένο νερό» με εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδη πήρε το βραβείο του Κύκλου ελληνικού παιδικού βιβλίου (ΙΒΒΥ) του 2011, μικρές συλλογές λαϊκών παραμυθιών και θεωρητικά βιβλία πάνω στο λαϊκό παραμύθι και την αφήγησή του και ένα σιντί με παραμύθια.

Προηγουμενο αρθρο

Έξι γενιές Κουρτζήδων μας ταξιδεύουν σε 200 χρόνια λεσβιακής κεραμικής παράδοσης

Επομενο αρθρο

Σπύρος Γαληνός:”Το πρόβλημα το σηκώνει η Λέσβος και η Λέσβος θα αποφασίσει”