Στη βουλή για τον τουρισμό της Λέσβου

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Τουρισμού, κατέθεσε στη βουλή ο Γ. Πάλλης, με την οποία ρωτάει τους συναρμόδιους υπουργούς εάν «είναι στους σχεδιασμούς του υπουργείου τους η ενίσχυση του τουρισμού της Λέσβου, μεταξύ άλλων και με μέτρα που έχουν να κάνουν με το Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2016 (Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού)» και εάν «υπάρχει πρόβλεψη  κάποιων έκτακτων μέτρων ενίσχυσης των εποχιακά εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα της Λέσβου, οι οποίοι ενδέχεται να μην μπορέσουν να προσληφθούν φέτος, σε περίπτωση που ξενοδοχειακές μονάδες δεν ανοίξουν».

Αναλυτικά ο κος Πάλλης αναφέρει τα εξής: «Είναι γνωστό ότι το νησί της Λέσβου, από την αρχή της περασμένης τουριστικής σεζόν έχει δεχτεί το μεγαλύτερο κύμα των προσφυγικών ροών. Είναι επίσης γνωστή σε όλους και σε όλες η αλληλέγγυα στάση που έχουν δείξει όλο αυτό το διάστημα οι κάτοικοι του νησιού.

Πρέπει όμως να επισημάνουμε ως πραγματικότητα το γεγονός ότι σε έναν σημαντικό βαθμό οι προσφυγικές ροές στη Λέσβο και η συνακόλουθη διεθνής δημοσιότητα που αυτές έχουν λάβει, έχουν επηρεάσει αρνητικά τους «παραδοσιακούς» ξένους επισκέπτες του νησιού, με αποτέλεσμα σήμερα να καταγράφεται μια σημαντική κάμψη των προ κρατήσεων για την επόμενη καλοκαιρινή τουριστική σεζόν (2016).

Εάν τελικά συμβεί αυτό, οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους αλλά και τους μικρούς επιχειρηματίες του τουρισμού της Λέσβου θα είναι σημαντικές. Ενδεχομένως πολλές μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που δουλεύουν κυρίως το καλοκαίρι να μην ανοίξουν, ενώ ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων σε αυτές να μείνουν άνεργοι.

Είναι άμεση ανάγκη λοιπόν, να παρθούν από τώρα όλα τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε οι επιπτώσεις των προσφυγικών ροών στον τουρισμό της Λέσβου να είναι όσο το δυνατό πιο μικρές, ενώ στις περιπτώσεις εκείνες που τελικά αυτές οι επιπτώσεις δεν θα μπορέσουν να αποφευχθούν, να έχει ήδη δημιουργηθεί το αναγκαίο «δίχτυ προστασίας» για τους εργαζόμενους που ενδεχομένως θα μείνουν άνεργοι».

 

Προηγουμενο αρθρο

Η Λέσβος στα ρωσικά social media

Επομενο αρθρο

Ο χορός των Κουδουνάτων