Search

Σπύρος Γαληνός:”Το πρόβλημα το σηκώνει η Λέσβος και η Λέσβος θα αποφασίσει”

“Η Λέσβος σήκωσε βάρος και εξακολουθεί να σηκώνει βάρος με αξιοπρέπεια. Μας άφησαν ανυπεράσπιστους για πράγματα που έπρεπε να γίνουν εδώ και καιρό. Φτάνει πια. Απασφαλίσαμε. Θέλετε πόλεμο; Πόλεμο θα έχετε. Δεν θα αποφασίζετε πράγματα σε κλειστές αίθουσες Υπουργείων και με Ευρωπαίους  αξιωματούχους. Το πρόβλημα το σηκώνει η Λέσβος και η Λέσβος θα αποφασίσει και θα επιβάλει.Θα επιβάλει λύσεις τώρα” είπε ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός στην σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την έκβαση του προσφυγικού ζητήματος στο νησί , κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση για απραξία και ανικανότητα. Μπροστά σε περίπου 600 άτομα που έδωσαν το παρών στην πλατεία Σαπφούς, ο Δήμαρχος της Λέσβου κ.Γαληνός τόνισε ότι δεν θα δεχτεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης καράβια για τη φιλοξενία των προσφύγων και ότι αυτά θα παρεμποδιστούν με ανθρώπινες αλυσίδες μέσα στη θάλασσα με πρώτο εμένα».

Όλα τα μαγαζιά της αγοράς παρέμειναν κλειστά συμμετέχοντας στην γενική απεργία ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες και οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υπολειτούργησαν.

 Η συγκέντρωση πολιτών και εκπροσώπων φορέων του νησιού ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων από τις πλημμύρες στη δυτική Αττική.

Ακολούθησαν χαιρετισμός από τον παριστάμενο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπο Αθανασίου που αμφισβήτησε τη νομική εγκυρότητα των όσων ο Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας υποστηρίζει για την αδυναμία μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών στο εσωτερικό της Ελλάδας στη βάση της συμφωνίας τη Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε επίσης τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που ανακοινώνει η κυβέρνηση ότι βρίσκεται στη Λέσβο σημειώνοντας ότι αυτός είναι πάνω από 9.500.

Χαιρέτισε επίσης η παριστάμενη Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου  που είπε πως «έχουμε υποχρέωση όλοι, ο καθένας από τη θέση του και ο καθένας με τον ρόλο του, να σταθούμε απέναντί του με την επιβαλλόμενη εγρήγορση και σοβαρότητα, προσανατολισμένοι πάντα στην εξεύρεση λύσεων». Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, οι λύσεις είναι «η αποσυμφόρηση των νησιών μας και η ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου».

“Να μην κάνουν λάθος όσοι μας ακούσουν. Δεν ζητάμε. Απαιτούμε. Και απαιτούμε τώρα. Πέρασαν τρία χρόνια, χρόνια που η τοπική κοινωνία μαζί με του φορείς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας σήκωσαν στις πλάτες τους ένα δυσανάλογο βάρος για λογαριασμό όλη της της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης.” είπε ο Σπύρος Γαληνός.

“Τις πολιτικές υποσχέσεις τις ξέρουμε. Η Λέσβος για άλλη μια φορά βιώνει μια έκτακτη ανάγκη. Χρειάζεται λύσεις. Η λύση είναι η άμεση αποσυμφόρηση σε δομές στην ηπειρωτική χώρα. Υπάρχουν δομές και τις κρατάτε κλειστές! Γιατί θέλετε να εκβιάστε τη Λέσβο, να μας ρίξετε πάλι την ευθύνη όπως κάνατε πέρυσι το χειμώνα όταν σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι. Εσείς βγήκατε και είπατε ότι φταίνε οι ξενοδόχοι και ο Δήμαρχος. Ο εύκολος στόχος. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας. θα Δεν υπάρχουν περιοχές ούτε να επεκταθούν, ούτε να φτιαχτούν. Δεν θα γίνουμε ένα πλωτό κέντρο στα νησιά. Η αποκλειστική ευθύνη από τώρα ανήκει στον Υπουργό κι στην Κυβέρνηση. Ζητάμε τη λύση και θα την επιβάλουμε. Η Λέσβος είναι ενωμένη και απαιτεί λύση τώρα. Λύση στο πρόβλημα έκτακτης ανάγκης που βασανίζει τη Λέσβο. Η Λέσβος είναι το νησί του πολιτισμού και το νησί της αλληλεγγύης. Το δείξαμε όλοι με τη συμπεριφορά μας. Το κερδίσαμε. Όπως η Λέσβος, έτσι και τα άλλα τα νησιά δεν θα δεχτούμε να αμφισβητήσει κανείς αυτό που είναι η Λέσβος και οι άνθρωποί της. Και οι άνθρωποι της, μάχονται για τη Λέσβο για το μέλλον των παιδιών τους αλλά και γι αυτούς του ανθρώπους που κινδυνεύουν, που ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες που θα χειροτερέψουν. Κανείς δεν δικαιούται να πει ότι αιφνιδιάστηκε επειδή ήρθε ο Χειμώνας!Η Λέσβος σήκωσε όλο το βάρος. Δεν έχουν καταλάβει ότι είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης, δεν έχουν καταλάβει ότι εκπροσωπούμε τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού και του ευρωπαϊκού εδώ στην ακριτική Λέσβο.Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι. Στον πόλεμο σταματάνε οι φωνές και οι διαφωνίες. Η Λέσβος τώρα είναι μια γροθιά. Κάποιοι σε κάποια γραφεία έχουν ξεχάσει ότι η Δημοκρατία σημαίνει συμμετοχή. Όχι αποφασίζουμε και διατάζουμε”.

Ως εκπρόσωπος του συντονιστικού των φορέων της Λέσβου για το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα μίλησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς. «Ζητάμε αποσυμφόρηση άμεσα. Να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες ασύλου με γρήγορο ρυθμό. Αναλογικότητα στη φιλοξενία σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Να σταματήσουν οι ενέργειες δημιουργίας νέων δομών. Νομιμότητα για όσους ζουν και δραστηριοποιούνται για το προσφυγικό στον τόπο μας. Ζητάμε τη Λέσβο που μας ανήκει» είπε ο κ. Μυρσινιάς.

Στη συγκέντρωση μίλησε επίσης εκπρόσωπος των κατοίκων της Μόριας και των άλλων γειτονικών χωριών.

 

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Με ψήφισμα της συγκέντρωσης εκφράζεται «η αγανάκτησή των συγκεντρωμένων για την πολιτική που ακολουθείται και εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωσης και την Ελληνική Κυβέρνηση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και η οποία μετατρέπει τη Λέσβο από νησί του πολιτισμού και της Δημοκρατίας σε νησί φυλακή»

Σύμφωνα με το ψήφισμα ζητείται η άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας του νησιού. Γίνεται δε γνωστό ότι δεν επιτρέπεται η δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, ούτε τη χρήση πλωτών κέντρων».

Το ψήφισμα καταλήγει:

«Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να αποφασίζει χωρίς εμάς και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου μας.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο και μέσο στα σχέδια που καταστρατηγούν τη βούληση του Λεσβιακού Λαού.

Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, είμαστε τόπος ανθρωπιάς και όχι εξορίας».

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πολιτών της Λέσβου κατέληξε με συναυλία διαμαρτυρίας στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης.