Search

Σουδάν: Επτά εκατομμύρια πρόσφυγες είναι σε κίνηση προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Μία τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία παραμένει σε εξέλιξη στο Σουδάν και τις γύρω χώρες από τον συνεχιζόμενο εμφύλιο στη χώρα μεταξύ των κυβερνητικών στρατιωτικών μονάδων και των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσε χθες Παρασκευή «ανήσυχο» για την αύξηση της βίας στο Σουδάν, μια χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο από τον Απρίλιο.

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας «καταδίκασε έντονα» σε ανακοίνωσή του τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και την επέκταση της σύγκρουσης «σε περιοχές όπου ζουν μεγάλοι πληθυσμοί εκτοπισμένων, προσφύγων και αιτούντων άσυλο».

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξάπλωση της βίας και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Σουδάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι μάχες που μαίνονται από τα μέσα Απριλίου μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό 7,1 εκατ. ανθρώπων, σημείωσε την Πέμπτη ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας «αυτή την κρίση εκτοπισμού» «τη σημαντικότερη παγκοσμίως».

Με ανάρτησή του ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Γκεμπρεγιέσους προειδοποιεί ότι πλέον το νέο προσφυγικό κύμα στη χώρα έχει φτάσει τα 7 εκατομμύρια άτομα, σε μία από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμού στην παγκόσμια Ιστορία.

 

Οι συνθήκες στην αφρικανική χώρα είναι τέτοιες ώστε να είναι αδύνατη η οργανωμένη παροχή επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί καν να υπάρξει οργανωμένη λειτουργία των αποστολών του ΠΟΥ και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 9 από τις 18 περιφέρειες της χώρας έχουν ξεσπάσει επιδημίες χολέρας.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση στο Γουάντ Μαντάνι, από το οποίο υποχώρησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις και όπου είχαν καταφύγει τους προηγούμενους μήνες εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Η απειλή αντιποίνων από τις Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης ετοιμάζεται να εκτοπίσει ξανά αυτούς τους ανθρώπους, πιθανώς και εκτός συνόρων της χώρας, όπως έχει ήδη συμβεί με περίπου 2 εκατομμύρια Σουδανούς.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Σουδάν προειδοποιεί από την πλευρά της ότι είναι άμεση η ανάγκη να αυξηθεί η επισιτιστική βοήθεια προκειμένου να μην εξοντωθούν οι πρόσφυγες και οι υπόλοιποι κάτοικοι από την πείνα.

 

Σημειώνεται ότι σε προηγούμενες εμφύλιες συρράξεις αντίστοιχα προσφυγικά κύματα οδήγησαν επίσης εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες εκτός Σουδάν, με αποτέλεσμα χώρες προορισμού όπως το Τσαντ να είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτες. Το ανθρώπινο ποτάμι κινείται εκ των πραγμάτων βορειότερα και προς την ΕΕ.