Σοφία Μεσσηνέζη : NISSOS GREEK FOOD -«Ποιότητα ζωής με λεσβιακά προϊόντα»  

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

 Η NISSOS GREEK FOOD είναι μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα της υπερδραστήριας Σοφίας Μεσσηνέζη που στόχο έχει να κάνει γνωστά τα λεσβιακά προϊόντα έξω από τα στενά πλαίσια του νησιού αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.

Μοναδικά, επιλεγμένα αλλά και βραβευμένα προϊόντα της λεσβιακής γης μέσα σε καλαίσθητες συσκευασίες γίνονται οι πρεσβευτές μας στα χέρια του καταναλωτή και ταξιδεύουν κάνοντας γνωστό αυτό το μικρό σημείο του χάρτη.

Γνωρίσαμε τη Σοφία Μεσσηνέζη το περασμένο καλοκαίρι στο Μόλυβο όταν μας άνοιξε τις πόρτες του οικογενειακού της πύργου ,που είναι και ένας από τους παλαιότερους στο νησί, φιλοξενώντας την παρουσίαση του περιοδικού Vintage-Lesvos.

Σήμερα μέσα από μια συνέντευξη μαθαίνουμε τα πάντα για τις γεύσεις ,για τη νέα αυτή δραστηριότητα μέσα σε περίοδο κρίσης αλλά και το πώς μπορεί το προσεγμένο λεσβιακό ή ελληνικό προϊόν να κερδίσει μια θέση στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

  

Πως πήρατε αυτήν την απόφαση να επενδύσετε στα τοπικά προϊόντα ;

Ακριβώς αυτό είναι το όραμά μου! Ορμώμενη από την αγάπη μου για τις υπέροχες τοπικές γεύσεις και τα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόντα – που εμείς οι ντόπιοι τόσο απλόχερα απολαμβάνουμε εδώ στο νησί – θέλησα να μοιραστώ αυτό που – εγώ τουλάχιστον – θεωρώ ως «ποιότητα ζωής», με ανθρώπους εκτός νησιού και μακάρι και εκτός χώρας.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα λεσβιακά προϊόντα είναι ποιοτικά και επιλεγμένα.Τι θεωρείτε ότι φταίει και δεν έχουν την ανάλογη ζήτηση ;

Θεωρώ ότι κάθε πράγμα θέλει το χρόνο του για να ωριμάσει, να ανθίσει. Έτσι και τα εξαιρετικά προϊόντα του νησιού μας χρειάζονται το χρόνο τους για να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στις γευστικές προτιμήσεις των καταναλωτών. Η όλο και πληρέστερη ενημέρωση των παραγωγών πάνω σε θέματα μάρκετινγκ και προώθησης, πέρα από τις παραδοσιακές μεθόδους, η ενασχόληση νέων ανθρώπων – συχνά πλέον επιστημονικά κατηρτισμένων, η χρήση των νέων τεχνολογιών ως εργαλείο προβολής, έρχονται πλέον να υποστηρίξουν την εξάπλωση της αναγνωρισιμότητας των τοπικών προϊόντων.

Κατά τις συμμετοχές σας στο εξωτερικό ,σε εκθέσεις και παρουσιάσεις ποια είναι η διάθεση του κοινού απέναντι στις νέες προτάσεις γαστρονομίας που προτείνετε ;

Η ανταπόκριση του κόσμου στις Λεσβιακές γεύσεις είναι απίστευτα θετική! Επαγγελματίες και μη του χώρου που δοκιμάζουν τα προϊόντα μας, εκφράζουν άμεσα τον ενθουσιασμό για τις γεύσεις, τα αρώματα, την ποιότητα, την ποικιλία! Πολλοί είναι εκείνοι δε που εκφράζουν την επιθυμία να επισκεφθούν το νησί – με μια μικρή ενοχή που δεν το έχουν κάνει ακόμα J – για να απολαύσουν επιτόπου τα εδέσματα!!

 

«Επενδύουμε σταθερά στην επιλογή εξαιρετικών προϊόντων, στην υψηλή αισθητική των συσκευασιών (ώστε η..Βασίλισσα να είναι και να φαίνεται!), στην πιστοποίηση των προϊόντων και της εταιρείας μας (ISO 22000:2005, HACCP, BIO κλπ), στην προβολή κυρίως σε σημεία μαζικής προώθησης υψηλής ποιότητας (HO.RE.CA., διανομείς ), στη γρήγορη και ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών μας.»

 

Ποια είναι τα προϊόντα που προωθείτε ;

Η αλήθεια, δεν ήξερα τι να πρωτο-διαλέξω! Προς το παρόν – γιατί στοχεύουμε σε εξάπλωση της συλλογής μας – προτείνουμε :

  • Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο : εξαιρετικό άρωμα, μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, υψηλή διατροφική αξία, ξεχωριστό χρυσαφί χρώμα (εξού και το «χρυσό νησί»), αποσπά πλέον τα Χρυσά Βραβεία παγκοσμίως στους διαγωνισμούς ποιότητας και γεύσης!
  • Τις ξεχωριστές ελιές : με την υψηλότερη ελαιοπεριεκτικότητα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ποικιλία ελιάς στη χώρα, άρα και ξεχωριστή γεύση και θρεπτική αξία.
  • Το ακατέργαστο αλάτι των αλυκών Καλλονής : ένα πολύ «δυνατό» αλάτι λόγω της υψηλής ηλιοφάνειας του νησιού μας, που αποσπά τις καλύτερες κριτικές των σεφ ! Απόλυτα υγιεινό, καθώς δεν έχει υποστεί καμία χημική επεξεργασία (λεύκανσης, ροής κλπ), είτε σκέτο (κλασσικό και ανθός), είτε σε μια μεγάλη ποικιλία μειγμάτων με ντόπια αρωματικά βότανα αλλά και μπαχάρια.
  • Ντόπια βότανα και αρωματικά : η ποικιλία κάποιων από αυτά, όπως η ρίγανη, αποτελεί αποκλειστικότητα των νησιών του βορείου Αιγαίου παγκοσμίως! Όλα όμως, λόγω του ιδιαίτερου κλίματος του νησιού, ξεχωρίζουν για το δυνατό τους άρωμα και την καθαρή τους ποιότητα.
  • Τυροκομικά προϊόντα : τι να πούμε για το λαδοτύρι Π.Ο.Π. και τη φέτα Π.Ο.Π., τη γραβιέρα, τις μυζήθρες, το κασέρι, το ανθότυρο, το βούτυρο; Μιλούν οι γεύσεις για εμάς και τα τοπικά μαγειρέματα!! Όλα από καθαρό, πλούσιο, πλήρως ελεγμένο ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα!!
  • Εδέσματα γκουρμέ, όπως : ντόπια λιαστή ντομάτα ( μαριναρισμένη σε ντόπια βότανα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο του νησιού!) και σύκα Ερεσού (από τοπικές ποικιλίες και σπιτικά αρώματα από ντόπιους φρεσκοτριμμένους ξηρούς καρπούς και μπαχάρια στο γουδί!)
  • Εξαιρετικά αλίπαστα φτιαγμένα με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, από αλιεύματα ντόπια (κι όχι εισαγωγής)!

Στη συλλογή μας περιλαμβάνονται και εκλεκτά προϊόντα άλλων περιοχών της Ελλάδας, πάντα αυθεντικά Ελληνικά, όπως μέλια από Λευκάδα, Πελοπόνησσο, Καλάβρυτα, Εύβοια κλπ, μαλακά τυριά γκουρμέ, γίδινα και αγελαδινά , έλαια και πάστες Ελληνικών σπόρων ψυχρής έκθλιψης (από σουσάμι, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, φουντούκι, αμύγδαλο κλπ).

Πως πιστεύετε ότι μπορεί «να πάρει φόρα» το λεσβιακό προϊόν ;

Με χαρά διαπιστώνω κάθε μέρα ότι ήδη έχει πάρει…φόρα το Λεσβιακό προϊόν, όμως με σχετικά αργό ρυθμό, καθώς στο μεγαλύτερο βαθμό η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που κινεί το γρανάζι. Ευτυχώς και ο Δήμος Λέσβου αλλά και η Περιφέρεια Β.Αιγαίου κάνουν δυναμικές κινήσεις προώθησης και υποστήριξης.

Θα ήταν ευχής έργον να υπήρχε μεγαλύτερη οικονομική στήριξη, ιδιαίτερα σε θέματα πιστοποιήσεων, μάρκετινγκ και παρουσίας στο εξωτερικό, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών, έτσι ώστε να μπορέσουν πολλά προϊόντα να βγουν προς τις ξένες αγορές με τη σωστή παρουσίαση και πιστοποίηση , που πλέον απαιτείται διεθνώς.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια σε ότι αφορά τα λεσβιακά προϊόντα και πως σκέφτεστε να επενδύσετε πάνω στο NISSOS GREEK FOOD;

Για μένα η NISSOS GREEK FOOD είναι το καράβι που θα ταξιδέψει τα προϊόντα του νησιού μας αλλά και της Ελλάδας ανά τον κόσμο, πάντα με «πανί» τις παραδοσιακές δαντέλες από το βελονάκι της γιαγιάς μου Νίτσας!!

Επενδύουμε σταθερά στην επιλογή εξαιρετικών προϊόντων, στην υψηλή αισθητική των συσκευασιών (ώστε η..Βασίλισσα να είναι και να φαίνεται!), στην πιστοποίηση των προϊόντων και της εταιρείας μας (ISO 22000:2005, HACCP, BIO κλπ), στην προβολή κυρίως σε σημεία μαζικής προώθησης υψηλής ποιότητας (HO.RE.CA., διανομείς ), στη γρήγορη και ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών μας.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Οι Χαμαιλέοντες της Σάμου ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη

Επομενο αρθρο

Μια έκθεση… σε εξέλιξη. Η αρχιτεκτονική της απουσίας στον Άγιο Ευδόκιμο