Sigri Brewery: Μια νομαδική ζυθοποιία που γεννήθηκε στο Σίγρι

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Η Ειρήνη Τσακάλογλου και ο Χρήστος Χατζάκης είναι ένα ζευγάρι που εκτός από την αγάπη τους, τους ενώνει και η αγάπη …για τις μπύρες.

Μετά από αρκετά χρόνια σχέσης και λίγο πριν επιστρέψουν μόνιμα στη Λέσβο αποφάσισαν να παντρευτούν, ενώ λίγο αργότερα αποφάσισαν να κάνουν μαζί και το πρώτο τους επαγγελματικό βήμα.

Η Sigri Brewery απλά ήρθε στη ζωή τους με έναν τρόπο μοναδικό όπως και η γεύση της, που εμπνεύστηκε από τις αντιθέσεις του λεσβιακού τοπίου, τη μακραίωνη παράδοση, την ορμητικότητα και τη γαλήνη, τη μεθυστική σαρωτικότητα και την ήρεμη απανεμιά.

Π.- Πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας μίας τοπικής ζυθοποιίας;

Γιατί επιλέξατε το Σίγρι;

Ε.Χ. Εδώ και μία πενταετία έχοντας περάσει από Αθήνα και από την Τήνο σκεφτόμασταν να επιστρέψουμε στις ρίζες μας.

(Ειρήνη) Στο μέρος όπου εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα.

(Χρήστος) Στο μέρος όπου εγώ πέρναγα τα ανέμελά μου καλοκαίρια. Παρατηρώντας την ανάπτυξη των μικροζυθοποιείων σε όλη την Ελλάδα σκεφτήκαμε γιατί όχι και στη Λέσβο.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Sigri Brewery. Επειδή όμως η υλοποίηση ενός μικροζυθοποιείου είναι κάτι αρκετά δύσκολο σαν εγχείρημα σκεφτήκαμε πώς μπορούμε να πλησιάσουμε αυτή την ιδέα. Σαν πρώτο βήμα αποφασίσαμε να ζυθοποιήσουμε αλλού τις μπύρες μας. Η Sigri Brewery προς το παρόν αποτελεί μια νομαδική ζυθοποιία. Το πνεύμα των Nomadic ή αλλιώς Gypsy Breweries είναι να φιλοξενούνται από άλλα ζυθοποιεία και να παράγουν τις συνταγές τους επειδή δεν διαθέτουν το δικό τους.

Π.-Μιλήστε μας για τα είδη και τις δύο ετικέτες που επιλέξατε. Τι σηματοδοτεί το κάθε όνομα;

Ε.Χ.(Χρήστος) Εγώ σαν λάτρης των βρετανικών στυλ μπύρας ήθελα να δημιουργήσω μια κόκκινη μπύρα που να χαρακτηρίζεται από τα αρώματα τις καραμέλας των κόκκινων φρούτων και των καβουρδισμένων κριθαριών.

(Ειρήνη) Εγώ ως λάτρης της μπύρας αρχικά και έπειτα λόγω της ειδικότητας του συντρόφου ξεκίνησα σιγά σιγά να το παρατηρώ εκ των έσω. Έτσι ήθελα μια μπύρα που να είναι ευκολόπιοτη και ταυτόχρονα πιο πλούσια σε γεύση κ αρώματα από της μπύρες μαζικής παραγωγής.

Έτσι λοιπόν καταλήξαμε μετά από δοκιμές στην Red Ale και Blonde Ale.

Τα ονόματα προέκυψαν ξαφνικά ένα σούρουπο καθώς περπατούσαμε στη παραλία και χαζεύαμε τα νησάκια απέναντι τη Νησιώπη και τη Σεδούσα σκεφτήκαμε ακόμα μια φορά γιατί όχι. Στη συνέχεια αρχίσαμε να ψάχνουμε από που προέκυψαν αυτά τα ονόματα και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για την ονοματοδοσία τους. Έτσι δημιουργήσαμε τους δικούς μας μύθους γύρω από αυτά τα ονόματα. Σύμφωνα με αυτούς τους μύθους τα νησιά κατοικούνταν από δύο γυναικείες οντότητες. Αφού μεταφέραμε τις σκέψεις μας στους Komodo Design Studio εκείνοι έβαλαν τη φαντασία τους να οργιάσει και η εικόνα είναι αυτή που βλέπετε.

Π.-Ποιά είναι τα μυστικά μιας καλής μπύρας;

Ε.Χ. Κατά την γνώμη μας δεν υπάρχουν καλές και κακές μπύρες, μετά από αρκετή ενασχόληση με το προϊόν θεωρούμε ότι οι χειροποίητες (craft) μπύρες είναι πιο πλούσιες σε αρώματα και σε γεύσεις για αυτό το λόγο προτείνουμε να δοκιμάζει ο κόσμος φρέσκες μπύρες από τις ελληνικές Νομαδικές και μη, μικροζυθοποιίες γιατί τα τελευταία χρόνια γίνονται πολύ καλές προσπάθειες στην παραγωγή μπύρας.

Π.-Σε τι ξεχωρίζει η δική σας;

E.X.Οι μπύρες μας είναι φρέσκες, αφιλτράριστες, απαστερίωτες.

H SEDUSA Red Ale είναι μια κόκκινη μπύρα αφροζύμωτη (Ale) με έντονα τα αρώματα της καραμέλας, κόκκινων φρούτων και καβουρδισμένης βύνης. Πρόκειται για μια γλυκιά μπύρα με ξηρή επίγευση και γεμάτο σώμα.

Η NISSIOPI Blonde Ale είναι μια ξανθιά ευκολόπιοτη αφροζύμωτη (Αle) όπου χαρακτηρίζεται από την ξηρή και γλυκιά επίγευση της και τα διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών φρούτων.

Τα αρώματα και οι γεύσεις έχουν προέλθει με φυσικό τρόπο κατά τη διάρκεια της ζυθοποίησης. Αυτό που τις κάνει τόσο ξεχωριστές για έμας, πέρα από τις συνταγές τους, οι οποίες έχουν προκύψει μετά από πολλούς πειραματισμούς και ατελείωτης δουλειάς στο σπίτι, είναι το μέρος στο οποίο τις εμπνευστήκαμε.

Π.-Θα σκεφτόμασταν να επεκτείνετε τα προϊόντα σας;

Ε.Χ. Επέκταση το προϊόντων σαφώς. Είναι ο πρωταρχικός στόχος μας. Έπειτα στα πλάνα μας είναι και η δημιουργία νέων συνταγών. Οι ιδέες είναι πάρα πολλές και μερικές από αυτές αφορούν το συνδυασμό τοπικών προϊόντων.

Π.-Ποιά τα σχέδια σας για το μέλλον;

Ε.Χ.Τα σχεδιά μας για το μέλλον είναι να δημιουργήσουμε το δικό μας σπίτι (μικροζυθοποιείο) στο Σίγρι. Είναι ένα εγχείρημα πάρα πολύ δύσκολο παρόλα αυτά δε σταματάμε να ονειρευόμαστε. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με άλλα ζυθοποιεία για να πάραγουμε τις μπύρες μας και να τις μοιραζόμαστε μαζί σας.

Π.-Αποκαλύψτε μας ένα μυστικό για μια σωστή επιλογή μπύρας. Σε τι θα πρέπει να δώσουμε βαρύτητα;

Ε.Χ. Η σωστή επιλογή μπύρας εξαρτάται καθαρά από την περίσταση και διάθεση εάν θες για παράδειγμα να την συνδυάσεις με κάποιο φαγητό θα διαλέξεις και την ανάλογη μπύρα. Μπορείς να την απολαύσεις σαν ποτό αλλά ποτέ όμως αν θέλεις να ξεδιψάσεις. Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε την Nissiopi με θαλασσινά και την Sedusa με κρεατικά.

Απολαύστε υπεύθυνα! Cheers!

 

Προηγουμενο αρθρο

Κλεισθένης: «Στόχος να παραμείνουν τα χωριά μας ζωντανά με κάθε κόστος»

Επομενο αρθρο

Το Ούζο Πλωμαρίου στο Mad Secret “Ραντεβού στον ήλιο”