Ρόδι, το φρούτο της νεότητας!

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Γράφει η Ταξιαρχούλα Λαδά

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ιατρική συντάκτρια

Ζουμερό και γευστικό, αποδεικνύεται πως το ρόδι αποτελεί στην κυριολεξία το μυστικό της νεότητας καθώς όπως υποστηρίζουν επιστήμονες επιστήμονες από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης εμπεριέχει ένα εκπληκτικό συστατικό που έχει τη δυνατότητα να δυναμώνει τους μύες, να διατηρεί ενεργά για περισσότερο χρονικό διάστημα τα μιτοχόνδρια και κατά συνέπεια την ανανέωση των κυττάρων, χαρίζοντας έτσι την πολυπόθητη μακροζωία.

Πιο συγκεκριμένα χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στο ρόδι, μετατρέπονται από τους μικροοργανισμούς που ζουν φυσιολογικά στο έντερο μας σε μια σύνθετη ουσία, τη λεγόμενη ουρολιθίνη Α. Αυτή η ουσία είναι εκείνη που δίνει ενέργεια και τονώνει τα μιτοχόνδρια, κρατώντας έτσι «ζωντανά» τα κύτταρα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί κατά πολύ η διαδικασία της γήρανσης που κανείς μας δεν επιθυμεί. Σε σχετικά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ηλικιωμένα ποντίκια και σκώληκες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτή η ουρολιθίνη Α δηλαδή, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής τους καθώς μετατρέπεται σε μία τονωτική «ένεση» για τον οργανισμό τους, μεγιστοποιώντας κατά πολύ τις επιδόσεις τους. Στο πλαίσιο των πειραμάτων οι σκώληκες που έλαβαν την ουρολιθίνη Α έζησαν σχεδόν κατά 50% περισσότερο, αυτό κι αν είναι εκπληκτικό, ενώ τα προχωρημένης ηλικίας ποντίκια μπόρεσαν να καλύψουν κατά 42% μεγαλύτερη απόσταση τρέχοντας που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν.

Πρόκειται πραγματικά για μία σπουδαία ανακάλυψη καθώς διαπιστώνεται πως με την κατανάλωση του ζουμερού αυτού φρούτου, του ροδιού, μπαίνει όντως «φρένο» στην αναπόφευκτη διαδικασία της γήρανσης. Καθώς τα χρόνια περνούν τα μιτοχόνδρια γίνονται λιγότερο αποδοτικά και λειτουργικά, χάνοντας την ενέργεια τους, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται οι μύες και γενικότερα ο οργανισμός μας. Αν λοιπόν τα μιτοχόνδρια διατηρηθούν «ζωντανά», παρατείνεται αντίστοιχα και η ζωή των κυττάρων και η λειτουργικότητα των μυών, που επιτρέπει στον άνθρωπο να κινείται και να δραστηριοποιείται αποτελεσματικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι Ελβετοί επιστήμονες από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης, έχουν ήδη ξεκινήσει αντίστοιχα πειράματα και σε ανθρώπους, χορηγώντας τους σε μορφή συμπληρώματος τη σύνθετη ουσία ουρολιθίνη Α κι εκτιμούν ότι η έρευνα τους αυτή αποτελεί ορόσημο στον τομέα της αντιγήρανσης με τα εκπληκτικά αποτελέσματα της να προκαλούν σε όλους μεγάλο ενθουσιασμό.

 

Η Ταξιαρχούλα Λαδά είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος με ιδιωτικό ιατρείο στα Σεπόλια Αττικής .

Ολοκλήρωσε με υποτροφία τις σπουδές της στην διαιτολογία και παρακολούθησε με επιτυχία τα προγράμματα μεταπτυχιακής εξειδίκευσης στην κλινική διατροφή και την παιδική παχυσαρκία από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, έχει λάβει πιστοποιητικά παρακολούθησης εξειδικευμένων συνεδρίων με αντικείμενο τη νόσο της παχυσαρκίας και αρθρογραφεί τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο σε θέματα διατροφικής αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων.

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος προσφέρει τις υπηρεσίες της στο ιατρείο της, με κατ’οίκον επίσκεψη αλλά και με online διαιτολογική παρακολούθηση

Προηγουμενο αρθρο

Η “φάτνη” του Γιώργου Μουτάφη και μια βασική ερώτηση

Επομενο αρθρο

Πυροσβέστες Μυτιλήνης; “Σύμμαχος” στην προστασία της ζωής ο Σ. Αρναούτογλου

Call Now Button