RADIUM PALACE: Η σύγχρονη Τέχνη έχει βρει το σπίτι της στη Λέσβο

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:
Όταν πρωτοδιάβασα το βιογραφικό του, είπα, «Αμάν, τι θα κάνει αυτό το παιδί στο νησί..»
Πολυδιάστατος και πολυταξιδεμένος, εμπνευσμένος από τις τάσεις της σύγχρονης τέχνης, δημιούργησε έναν χώρο ή για την ακρίβεια ένα ολόκληρο σπίτι, σε ένα κέντρο πολιτισμού και δραστηριοτήτων. Ως εδώ καλά…Το ότι ο χώρος αυτός βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή είναι για μένα το στοίχημα το οποίο ο Νικόλας κέρδισε. Με την επιμονή και την υπομονή του. Ίσως με το νεαρό της ηλικίας του που του επιτρέπει ακόμη να ονειρεύεται.
Ο Νικόλας Βαμβουκλής, που πολύ εύστοχα τον αποκάλεσαν άνθρωποι της τέχνης «Ο σύγχρονος TERIADE» έχει πραγματικά όραμα για τον χώρο στον οποίο κινείται. Κυρίως όμως έχει τις απαραίτητες δεξιότητες για να πετύχει. Για πολλά χρόνια ήταν επιμελητής (senior curator) στο ίδρυμα BENETTON στο Τρεβίζο της Ιταλίας αποσπώντας πολλά βραβεία και τιμητικούς τίτλους.
Το 2014 ίδρυσε την K-Gold Temporary Gallery στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου. Κατόρθωσε σε λίγα μόλις χρόνια να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με την σύγχρονη τέχνη μέσα από εκθέσεις, περφόρμανς, εκδόσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει παρουσιάσει το έργο καταξιωμένων καλλιτεχνών ενώ πρόσφατες συνεργασίες του περιλαμβάνουν το ΜOMus το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και άλλα Μουσεία και οργανισμούς. Αρχικά η γκαλερί ήταν νομαδική και εξερευνούσε ιστορίες από κάθε εναλλακτικό χώρο που την φιλοξενούσε. Η πρώτη έκθεση έγινε το 2014 σε ένα κλειστό χρυσοχοείο, δίνοντας και το όνομα στη K-Gold.
Ο Νικόλας θεωρεί ότι το νησί μπορεί να αποτελέσει έναν δυναμικό πολιτιστικό προορισμό. Και μεταξύ μας, ο ίδιος έχει τα φόντα, αλλά και τις απαραίτητες δημόσιες σχέσεις για να το καταφέρει.
Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι τα επόμενα χρόνια, έχουμε πολλά να δούμε αλλά και να πούμε για τον φίλο Νικόλα. Και παράλληλα είμαι απολύτως βέβαιη ότι για να αποκτήσει η Λέσβος τη δυναμική του πολιτιστικού προορισμού έχει βάλει και ο ίδιος το χεράκι του, κάτι που θα συνεχίσει να κάνει με επιτυχία …
Το Σάββατο 11/12 στις 19:00, η Κ-Gold Temporary Gallery εγκαινιάζει την έκθεση “RADIUM PALACE” με τη συμμετοχή 20 καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το βιογραφικό του Νικόλα
Ο Νικόλας Βαμβουκλής είναι επιμελητής και ερευνητής. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και της Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών & Επιμελητικών Σπουδών της Νέας Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μιλάνου. Είναι υποψήφιος διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με ερευνητικό ενδιαφέρον τον καλλιτέχνη ως επιμελητή στο πλαίσιο συλλογών μουσείων τέχνης. Είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της K-Gold Temporary Gallery στη Λέσβο, ενώ επιμελήθηκε εκθέσεις στην Mπιενάλε Νέων Δημιουργών – MEDITERRANEA 19 School of Waters, την 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Sandretto Re Rebaudengo. Από το 2016 συνεργάζεται με το Ίδρυμα Benetton, όπου διετέλεσε senior curator. Συνεργάστηκε, επίσης, ανεξάρτητα με τα Μπαλέτα Μπεζάρ της Λωζάνης, το Ινστιτούτο Marina Abramović, τη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας (PQ)και την Τριενάλε του Μιλάνου. Συμμετείχε στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Επιμελητών NEON 2015 στη Γκαλερί Whitechapel του Λονδίνου και στο εργαστήριο Viafarini Academy Awards του οργανισμού Viafarini το 2016. Το 2018-2019 ήταν επισκέπτης εισηγητής στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας και στην αίθουσα τέχνης Kristiansand Kunsthall (Νορβηγία) για το πρόγραμμα Platform Nord. Συμμετείχε πρόσφατα στο ερευνητικό πρόγραμμα A Natural Oasis? με δράσεις στη Manifesta 12, τη γκαλερί Nottingham Contemporary, τη Στέγη Χορού Λεμεσός και τη Galleria Nazionale di San Marino. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2021) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού σε συνεργασία με την K-Gold Temporary Gallery  παρουσιάζει την έκθεση “Radium Palace” στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου από τις 11 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 6 Μαρτίου 2022 σε επιμέλεια Νικόλα Βαμβουκλή.

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι John Baldessari, Κώστας Βαλιουτής, Lynda Benglis, Λυδία Δαμπασίνα, Μιλτιάδης Δίγκας, Mario Fantin, Kata Geibl, Bianca Otilia Ghiuzan, Saskia Janssen, Γεωργία Κοτρέτσου, András Ladocsi, Kali Malone, Sarah Michelle Riisager, Bárbara Wagner & Benjamin de Burca, Erwin Wurm, Μάρω Φασουλή.

Στην έκθεση προβάλλεται το έργο δεκαέξι καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό (γλυπτά, φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, περφόρμανς και αρχειακό υλικό),ενώ δανείζεται τον τίτλο της από το θρυλικό ξενοδοχείο θερμοπηγών Κουρτζή που χτίστηκε το 1911 στη Μυτιλήνη, ως ένας χώρος θεραπείας και αναψυχής. Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο εγχείρημα με σκοπό την ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού στο νησί, που ωστόσο είχε πολύ σύντομο βίο, αφού κάηκε ολοσχερώς λίγο μετά την κατασκευή του.

Η έκθεση “RADIUM PALACE” εστιάζει στη σωματικότητα και στη μεταβαλλόμενη έννοια της φροντίδας μέσα από σύγχρονες πολιτισμικές πρακτικές και συναισθηματικές εμπειρίες. Προτείνει εναλλακτικές μεθόδους τόνωσης, διαλογισμού και αποσυμφόρησης σε μια περίοδο που η τεχνολογία, ιδίως μετά από τους περιορισμούς της COVID-19, έχει επεκτείνει σημαντικά τα όρια του φυσικού σώματος. Τέλος, φέρνει στην επιφάνεια καίρια ζητήματα τα οποία αφορούν τόσο στην επανάχρηση υλικών αγαθών, όσο και στην ανασημασιοδότηση παγιωμένων ιδεών στο πέρασμα του χρόνου.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες επανεξετάζουν την οπτική μας για τη συλλογικότητα και την επαφή, επισημαίνοντας πως η τέχνη και η δημιουργικότητα αποτελούν θεραπευτικά εργαλεία για την ανάπτυξη ενός συμβιωτικού μέλλοντος. Τα έργα τους διερευνούν τη σχέση ανάμεσα στην ευεξία και την ανθρώπινη επινοητικότητα σε ένα πλαίσιο κοινωνικής ενδυνάμωσης και επικοινωνίας.

Η Αναστασία Αντωνέλλη δήλωσε “Συνεχίζοντας ως Περιφερειακή αρχή να στηρίζουμε καινοτόμες δράσεις στον τομέα του Πολιτισμού οι οποίες είναι γεγονός ότι πέρα απο την δυνατότητα πνευματικής καλλιέργειας που προσφέρουν σε όλους μας,  θέλουμε να συντελέσουν σε μια  διαφορετική προσέγγιση ανάπτυξης του τουρισμού στα νησιά μας, στοχεύοντας μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουριστικού προϊόντος.

Ο Νικόλας Βαμβουκλής συν-αποτελεί μέλος των δημιουργών του τόπου μας που η έμπνευση τους  μπορεί να βοηθήσει τα μάλλα σε αυτήν μας την προσπάθεια.

Εκ μέρους του Περιφερειάρχη και της Περιφερειακής αρχής προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες μας να επισκεφθούν την έκθεση. Αυτά τα Χριστούγεννα η επίσκεψη στην έκθεση “RADIUM PALACE” είναι το καλύτερο δώρο στον εαυτό μας και στα παιδιά μας!

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, 19:00 στην K-Gold Temporary Gallery: O DJ Χαράλαμπος Κουρκούλης aka Photoharrie, δημιουργεί ένα μοναδικό μουσικό περιβάλλον στον αύλειο χώρο. Παράλληλα, ο χορευτής Παναγιώτης Πολίτης παρουσιάζει μια μακράς διαρκείας δράση από επαναλαμβανόμενες χειρονομίες και πόζες, σε διάδραση με τα έργα και τους επισκέπτες.

 

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, 11:30 στο Eressian Hotel & Hammam Spa: Αναγνώσεις κειμένων από καλλιτέχνες που συντονίζει η ηθοποιός Γεωργία Ξηρού, με συνοδεία χαλαρωτικών αφεψημάτων. Το ξενοδοχείο λειτουργεί ως χώρος δορυφόρος της έκθεσης και φιλοξενεί επιλεγμένα έργα. Συνδυάστε την επίσκεψη σας στην Ερεσό με μια θεραπεία στο παραδοσιακό χαμάμ ή ένα μασάζ.

 

Ένας δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά/αγγλικά) συνοδεύει την έκθεση με συνεισφορές από τους Alain de Botton, John Armstrong, Νίκο Λαμπρόπουλο και Μαρία Τσιτιμάκη.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εγκαίνια: Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, 19:00

Ωράριο λειτουργίας: Σάββατο-Κυριακή,15:00-20:00

 

Για τα εγκαίνια, θα υπάρχει δωρεάν λεωφορείο από τη Μυτιλήνη μετ’ επιστροφής για τη μεταφορά των επισκεπτών προς την K-Gold Temporary Gallery στην Αγία Παρασκευή. Αναχώρηση από το σταθμό υπεραστικών λεωφορείων (έναντι Βασιλόπουλου) το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στις 18:00. Κρατήσεις: 6942202222.

 

Είσοδος ελεύθερη, μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

 

Διεύθυνση: Αγία Παρασκευή, 81102 Λέσβος

 

 

Website: kgoldtemporarygallery.tumblr.com

E-mail: kgoldtemporarygallery@yahoo.com

Social Media: @kgoldtemporarygallery

 

Προηγουμενο αρθρο

Μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Επομενο αρθρο

GRANDE GERA MTB: Με την υποστήριξη του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου