“Βγάλτε τα ασυνόδευτα παιδιά από τη Μόρια”-Επιστολή στην Κυβέρνηση από τη “Συνύπαρξη”

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:
Η Συνύπαρξη έστειλε την παρακάτω επιστολή στην κυβέρνηση:
Σας γνωρίζουμε ότι το σωματείο μας τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει διάφορες δράσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος στη Λέσβο και ειδικότερα προσπαθεί να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων παιδιών. Τώρα στη Μόρια “φιλοξενούνται” 1070 παιδιά , από τα οποία 400 σε συνθήκες οριακά ανεκτές μέσα στο ΚΥΤ .
Τα υπόλοιπα 700 περίπου είναι διεσπαρμένα , κυριολεκτικά χαμένα ανάμεσα στους 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή μέσα στην αυτοσχέδια παραγκούπολη που περιβάλλει το ΚΥΤ και που επεκτείνεται συνεχώς μέρα με τη μέρα .
Το αποδεκατισμένο προσωπικό του ΚΥΤ έχει χάσει κάθε επαφή με αυτά τα παιδιά. Ο εισαγγελικός λειτουργός που οφείλει να εποπτεύει τα ανήλικα ασυνόδευτα είναι προφανές ότι αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντα του. Ακόμα και εμείς δυσκολευόμαστε, σχεδόν αδυνατούμε να τα εντοπίσουμε μέσα στο χάος που επικρατεί για να τους προσφέρουμε τα στοιχειώδη.
Πρόσφατα ο κ. Πρωθυπουργός με δημόσια δήλωση ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για τη φροντίδα των ασυνόδευτων. Έκτοτε εκτός από δηλώσεις και επισκέψεις της κυρίας Συντονίστριας που διόρισε, δεν έχουμε δει καμιά πράξη , καμιά εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος για τα ασυνόδευτα .Όλα κινούνται με τον αυτόματο πιλότο του χάους προς τη μαύρη τρύπα της ανθρωπιστικής καταστροφής. Δυστυχώς η μόνη δημόσια συζήτηση που γίνεται είναι το που θα κατασκευαστούν τα νέα κλειστά κέντρα κράτησης και όχι ο παγετός και οι απάνθρωπες συνθήκες μέσα στις οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και ειδικότερα τα ασυνόδευτα παιδιά .Βιώνουμε πλέον τον εθνικό μας εξευτελισμό ως κυβέρνηση ,ως τοπικές αρχές, ως πολιτικό σύστημα, ως κοινωνία , ως πολίτες. Απορούμε πώς μέχρι στιγμής είναι τόσο λίγα τα δράματα , οι θάνατοι ,οι αυτοκτονίες.
Αξιότιμοι κύριοι , ενημερώστε τον πρωθυπουργό για την εκτός έλεγχου κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το προσφυγικό. Αποσυμφορήστε τα νησιά . Ειδικότερα για τα ασυνόδευτα, νοικιάστε άμεσα , ξενοδοχεία , ενοικιαζόμενα δωμάτια , στεγασμένους χώρους , στην ενδοχώρα και στα νησιά . Απομακρυνετέ τα από τον σωματικό και ψυχικό πόνο και τους προφανείς κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Ο νέος νόμος που παρέχει υπερεξουσίες στον Συντονιστή για το προσφυγικό σας προσφέρει αυτή την δυνατότητα .Από την δική μας πλευρά , εκτός από την κραυγή αγωνίας , είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε κάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της παραγωγικής αντιμετώπισης του προβλήματος των ασυνόδευτων. Το παρόν και το μέλλον τους συνυφαίνονται με το παρόν και το μέλλον όλων των παιδιών μας.
Κοιν.: Βουλευτές Λέσβου
Δήμος Μυτιλήνης
Περιφέρεια Β. Αιγαίου
φωτό: Πολιτικά Νατάσα Παπανικολάου
Προηγουμενο αρθρο

120 κασκόλ για τα πρόσφυγακια της Μόριας από τις γιαγιάδες του πολέμου

Επομενο αρθρο

Τ. Βέρρος στη σύσκεψη για το προσφυγικό: “Δεν μπορείτε να κάνετε Δομή σε Γεωπάρκο””