Search

“Το Θήτα της Θερμής” αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες 70 μαθητών!

Μια πρωτοβουλία σχετική με τη διατροφή των παιδιών ξεκίνησε το 6/Θ Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου “Θήτα της Θερμής” που επιχειρεί με έναν έξυπνο τρόπο να επαναφέρει το παραδοσιακό κολατσιό στη σωστή του βάση. Με τίτλο «Βελτιώνω τη διατροφή μου, ανακαλύπτω παραδοσιακές γεύσεις, γνωρίζω τα προϊόντα του τόπου μου», το σχολείο, που αριθμεί 70 μαθητές ξεπερνά την τυπική καθημερινότητα του ωρολογίου προγράμματος με στόχο να βοηθήσει γονείς και παιδιά.

“Ύστερα από την κοινή διαπίστωση ότι ένα σημαντικό μέρος του μαθητικού μας δυναμικού διατρέφεται κακώς (λόγω λανθασμένης ενημέρωσης και αδράνειας απέναντι στον καταιγισμό των διαφημίσεων, που διαμορφώνουν ανεξέλεγκτα εν πολλοίς διατροφικά πρότυπα) αναλάβαμε την πρωτοβουλία να γνωρίσουμε στα παιδιά παλιές ξεχασμένες γεύσεις των γιαγιάδων και των παππούδων τους με στόχο να τα γοητεύσουμε και να τα συνηθίσουμε σε ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής”, σημειώνει ο διευθυντής του σχολείου Αντώνης Βάλεσης

“Ξεκινήσαμε με την ομιλία μιας διατροφολόγου στο σχολείο μας την περασμένη εβδομάδα και προχθες Τρίτη σερβίραμε στους μαθητές μας το πρώτο επιδόρπιο, που κυριολεκτικά τους ξετρέλανε: Γιαούρτι με μέλι και καρύδια. Αρκετοί μαθητές ζήτησαν και δεύτερο μπολάκι και κάποιοι και …τρίτο και … τέταρτο. Το επιδόρπιο το ετοίμασαν και το έβαλαν σε μικρά μπολάκια μια δασκάλα και μία μητέρα , ενώ το σέρβιραν- φορώντας τις ποδιές τους- τρεις μαθήτριες και ένας μαθητής

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα με μια άλλη τοπική λιχουδιά την μουσταλευριά που θα δοκιμάσουν οι μαθητές μας . Ως το τέλος της χρονιάς θα έχουν γευτεί χάχλες τραχανά γεμιστές με ντομάτα και φέτα, ψητό μήλο, σύκο γεμιστό με καρύδι,κυζώνι κομπόστα , κάστανα ψητά κ.α. Το επιδόρπιο σερβίρεται στους μαθητές μία φορά κάθε εβδομάδα κάθε Τρίτη στο δεύτερο διάλειμμα.

Στα πλαίσιά του προγράμματος προβλέπονται παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων , καταγραφή συνταγών της περιοχής , η «Γιορτή πορτοκαλιού» τον Απρίλιο για το προϊόν της περιοχής και έκδοση ενός οδηγού συνταγών στο τέλος της χρονιάς.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την στήριξη της Ηγουμένης του Αγίου Ραφαήλ Γερόντισσας Ταβιθά και θα ενταχθεί στα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων μόλις ξεκινήσουν”.