Search

“Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, αγώνας επιβίωσης για μας και τα παιδιά μας”

Με κεντρικό σύνθημα το “Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, αγώνας επιβίωσης για εμάς και τα παιδιά μας” του συλλόγου καταστηματαρχών εστίασης ο οποίος διαδήλωσε κρατώντας μαύρες σημαίες και με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, που έφτασε τις 7000 ολοκληρώθηκε η μεγάλη συγκέντρωση της Μυτιλήνης.

Ο κόσμος στα νησιά απορρίπτει το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά, και ζητάει τον έλεγχο των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, τη φύλαξη των συνόρων και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των δομών υγείας και ασφάλειας.

«Έχει αλλάξει βιαίως η ζωή μας. Δεν έχουμε σχέση με τις χώρες του εποικισμού, μας επιβάλουν νέο τρόπο ζωής, μας επιβάλλουν άλλη θρησκεία, δήλωσε με τρεμάμενη φωνή ο ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

«Σε ποια άλλη περιοχή της Ελλάδος έχει φτάσει η αναλογία ένα προ τρία, σε ποια άλλη χώρα έχουν 1,2 αλλοδαπούς όπως στη Σάμο.  Γιατί να είμαστε εμείς τα πειραματόζωα;  Η ανοχή όλων μας, η έλλειψη αντιδράσεων μας όταν ξεχείλισε το ποτάμι φταίει γι αυτό που τραβάμε σήμερα. Ζητάμε έλεγχο των ΜΚΟ, ΟΙ ΜΚΟ συντηρούν το πρόβλημα. Που ακούστηκε να μην έχει έρθει εδώ ο πρωθυπουργός;», είπε στην ομιλία του ο Κώστας Μουτζούρης που σε άλλο σημείο τόνισε τη σημασία φύλαξης των συνόρων.

Ο κ. Μουτζούρης στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο του ΟΗΕ από το 2000 για την ανάγκη μεταφοράς 250.000 εκατομμυρίων νέων κατοίκων στην Ευρώπη. «Σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού» είπε ο κ. Μουτζούρης ότι υπάρχει αναφερόμενος και στον επιχειρηματία Σόρος και τον ρόλο του, καθώς και «στην αιχμαλωσία της Ελλάδας από τη συμφωνία Δουβλίνο 2». «Τον τάφο μας» όπως χαρακτήρισε τη συμφωνία. «Θέλουν να μας επιβάλλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία» σημείωσε.

Ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε στον ρόλο των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στην ανάγκη ελέγχου των.

Τέλος, ζήτησε την πραγματοποίηση ενεργειών αποτροπής στα σύνορα. «Θέλουμε αποτροπή. Η πατρίς κινδυνεύει. Δεν μ’ ενδιαφέρει τι λένε οι συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά.

«’Αμεσο κλείσιμο του αίσχους της Μόριας» ζήτησε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης. «Είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε τη μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των ΜΚΟ, αλλά και να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, όχι άλλη δομή, κλείσιμο όλων των δομών» είπε.

Επίσης, τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Δ. Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. «Σήμερα, πέντε χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης, έχουμε φτάσει στο και πέντε. Δεν υπάρχει το δεν ήξερα. Δεν υπάρχει το δεν το περίμενα. Δεν υπάρχει το “θα” σε αυτά που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει! Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει εγκλωβισμένη στην κρίση.

Κλειστό ελεγχόμενο ΚΥΤ μακράν κατοικημένων περιοχών, είναι το πλαίσιο που θέτει η Μόρια και τα γύρω χωριά, έλεγχο των ΜΚΟ, δήλωσε ο πρόεδρος της Μόριας, κ. Γιάννης Μαστρογιάννης με κλείσιμο της υπάρχουσας δομής της Μόριας.

«Στις θέσεις αυτές παραμένουμε πιστοί και σταθεροί και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε. Στην προσπάθεια έχουμε τη συμπαράσταση όλων των Συλλόγων των όμορων με τη Μόρια χωριών και άλλων προσώπων» τόνισε.

Η συμμετοχή του κόσμου υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τις 7.000, καθώς άνθρωποι όλων των ηλικιών και των παραγωγικών τάξεων της Λέσβου, ανάμεσα τους και αρκετοί μαθητές τάχθηκαν εναντίον της εγκατάλειψης και της απαξίωσης του νησιού, υψώνοντας το παράστημά τους απέναντι σε κάθε υπαίτιο που ευθύνεται -όπως όπως έλεγαν και έγραφαν στα τεράστια πανό τους- για την κατάντια που έχουν περιέλθει τα νησιά του Αιγαίου.

Στο χώρο μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, πραγματοποιήθηκαν σύντομες τοποθετήσεις από τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, το Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο και τον κοινοτάρχη της πολύπαθης Μόριας και στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε για να επιδώσει το ψήφισμα στη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ωστόσο αναγκάστηκε να το θυροκολλήσει καθώς το κτίριο ήταν κλειστό και δεν υπήρχε μέσα κανένας!

Να σημειωθεί ότι το ΠΑΜΕ συμμετείχε στην πορεία κάνοντας όμως ξεχωριστή διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς, και στη συνέχεια κινήθηκε ανεξάρτητα προς τη Γ.Γ. όπου επίσης θυροκόλλησε το δικό του ψήφισμα

 

 

Το ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
Θέλουμε αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας
Θέλουμε έλεγχο των νησιών μας
Θέλουμε κάθε μέρα εδώ τους υπουργούς
Θέλουμε πίσω τα νησιά μας
Θέλουμε πίσω τις ζωές μας

 

 

Μεγάλες συγκεντρώσεις αντίδρασης για νέες δομές σε  Χίο και  Σάμο

Χιλιάδες κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος), συγκεντρώθηκαν στις σημερινές κινητοποιήσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και με αποφασιστικότητα αντιτάχθηκαν στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για νέες δομές, καλώντας παράλληλα να δώσουν λύση στην όλο και κλιμακούμενη διόγκωση του αριθμού των μεταναστών και προσφύγων στην επικράτειά τους, η οποία πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και γι΄αυτούς και για τους κατοίκους των νησιών.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται την Πέμπτη, στις 10.00, όπου εκπρόσωποι από τα νησιά, υπό τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, θα πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στα αρμόδια υπουργεία για να επιδώσουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας και αντίδρασης στα διαφαινόμενα σχέδια αλλά και στις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί. Θα είμαστε κοντά τους οι Ομοσπονδίες Λέσβου, Χίου και η Αδελφότητα Σαμίων για να ενισχύσουμε τη φωνή τους και διεκδικούμε να είμαστε και κοντά τους στις συναντήσεις με τους υπουργούς.

Αν και δεν έχει βγει ανοιχτό και οργανωμένο κάλεσμα και για τον κόσμο, χθες ο Περιφερειάρχης κάλεσε από την τηλεόραση, τους νησιώτες της Αττικής να είναι εκεί. Παράλληλα έχει γίνει γνωστό, ότι υπάρχει προγραμματισμός για αντίστοιχη συγκέντρωση με τη σημερινή στα νησιά, στις 31 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, για να έχει μεγαλύτερη οργανωτική επιτυχία, αλλά και για να δοθεί χρόνος αντίδρασης στην Κυβέρνηση να ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματα των νησιωτών, όπως περιγράφονται στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα που ήδη έχουν κατατεθεί και πάλι μετά τις σημερινές δυναμικές κινητοποιήσεις.

Αύριο πρέπει τα Δ.Σ. των συλλόγων της Αττικής να δώσουν το παρών και σας περιμένουμε όλους εκεί…Προφανώς καλό είναι να καλέσετε και τα μέλη των συλλόγων και άλλους συντοπίτες.