Search

“Θείε, τι ώρα έρχονται τα ΜΑΤ; “

Μικρά παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι από όλους τους χώρους παίρνουν «θέσεις μάχης» για να μπλοκάρουν την κατασκευή των νέων δομών στα νησιά την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει το σχέδιό της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Στη σελίδα του Μανταμάδου στο facebook δίνονται οδηγίες για τι πρέπει να κάνουμε μετά τη ρίψη δακρυγόνων και φιλήσυχοι άνθρωποι συγκροτούν ομάδες κρούσης! Η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Έως και μικρά παιδιά ζουν με τον φόβο της σύγκρουσης με την αστυνομία…

Συνολικά 14 διμοιρίες των ΜΑΤ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται το επόμενο διάστημα σε Χίο και Λέσβο προκειμένου να περιφρουρήσουν τους χώρους που έχει επιταχθεί για να προχωρήσουν χωρίς προβλήματα οι εργασίες.

Το κλίμα στα πέντε νησιά είναι εκρηκτικό. Τα δημοτικά συμβούλια πραγματοποιούν έκτακτες συνεδριάσεις προκειμένου να αποφασιστούν οι τρόποι αντίδρασης απέναντι στην κατασκευή κλειστών κέντρων.

Κυβερνητική στελέχη αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησαν σαφές πως το «πάγωμα» των έργων στους χώρους που επιτάχθηκαν -κάτι που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Νότης Μηταράκης– είναι προσωρινό.

Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την έκταση και την πολυμορφία του προσφυγικού ζητήματος.

«Και εμείς αιφνιδιαστήκαμε από την έκταση του προβλήματος. Όμως αντιδράσαμε. Τα σύνορα φυλάσσονται, ένα νέο πλαίσιο επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για πισωγύρισμα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Μόρια δεν μπορεί να κλείσει αν δεν φτιαχτεί άλλο κέντρο. Προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συνέχισε:

mitsotakis politiki grammateia

«Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν ευθύνες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει ό,τι χρειαστεί για να κατασκευαστούν τα κλειστά κέντρα στα νησιά.

Με τη σειρά του, ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης είπε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος για τις επιστροφές.

«(…) Αλλά θα το κάνουμε, θα έχουμε 200 επιστροφές την εβδομάδα» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, σύμφωνα με πληροφορίες. Μάλιστα, αναφερόμενος στα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα υπογράμμισε πως «τα επιλέγουμε συνειδητά, θα έχουν τη μισή χωρητικότητα από τα σημερινά αλλά με αυστηρό κανονισμό λειτουργίας και δεν θα έχουν δικαίωμα εξόδου οι παραβατικοί».

Αντιδράσεις από τους νησιώτες

Αμετακίνητοι από τις θέσεις τους εμφανίζονται, όμως, και οι νησιώτες.

Μια… πρόγευση των όσων θα επακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες έδωσε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος τόνισε πως οι νησιώτες θα μπουν ακόμη και μπροστά από τις μπουλντόζες για να σταματήσουν τα έργα.

Κινητοποιήσεις στη Σάμο

Με κοινή ανακοίνωση των δημάρχων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, έπειτα από κοινή σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο του νησιού ανακοινώθηκε πως «δεν γίνεται αποδεκτός και απορρίπτεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί νέας δομής μεταναστών και προσφύγων».

Επίσης, ζητείται η κατάργηση και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσεται περιοχή για τη δημιουργία της νέας δομής στο νησί.

Στα έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη, προτείνεται ο αποκλεισμός από κοινού της υπό κατασκευής εγκατάστασης στη θέση Ζερβού με πανσαμιακή κινητοποίηση.

Παράλληλα, προτείνεται η από κοινού κατάθεση προσφυγής και αίτησης αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης για τις επιτάξεις στα νησιά, καθώς και κάθε άλλης συναφούς διοικητικής πράξης που αφορά τις νέες δομές.

Ομάδες περιφρούρησης στη Μυτιλήνη

Με εκδρομή στη θέση Καράβα – Καβακλή, που έχει επιτάξει η κυβέρνηση για τη δημιουργία δομής μεταναστών και προσφύγων, αντέδρασαν χθες γυναίκες από τον Μανταμάδο μετά από σχετική πρόσκληση του Συλλόγου Γυναικών του χωριού.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, στο Πολύκεντρο Μανταμάδου αλλά και στις γύρω κοινότητες της περιοχής πραγματοποιήθηκαν μαζικές λαϊκές συνελεύσεις κατά τις οποίες συγκροτήθηκαν ομάδες περιφρούρησης, οι οποίες θα βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή αλλά και θα μετακινήσουν κόσμο εκεί από όλα τα χωριά σε περίπτωση που εμφανιστούν μηχανήματα που θα πραγματοποιήσουν εργασίες δημιουργίας της δομής.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας & ομάδες περιφρούρησης στη Χίο

Το απόγευμα της Κυριακής, εκατοντάδες Χιώτες δήλωσαν έμπρακτα την αντίθεσή τους στη δημιουργία της νέας δομής προσφύγων και μεταναστών στο 17ο χιλιόμετρο της οδού Χίου – Βολισσού, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα σε συγκέντρωση, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αιρετών πολιτών της Χίου.

Μάλιστα, από το Σάββατο έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή ομάδες περιφρούρησης σε 24ωρη βάση, ώστε να ειδοποιηθούν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι και να παρεμποδιστεί η εγκατάσταση μηχανημάτων που θα πραγματοποιήσουν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.

Επίσης, οχήματα του δήμου Χίου θα εγκατασταθούν το πρωί στην περιοχή για να παρεμποδίσουν τα ίδια μηχανήματα, έπειτα από ομόφωνη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.