“Θα μάθεις να χορεύεις κουτσαίνοντας”-Πλήθος κόσμου στο σεμινάριο για την απώλεια

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Πάνω από 90 άτομα συγκέντρωσε το σεμινάριο της Συνύπαρξης και των Μαθημάτων Ζωής για την απώλεια που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Γενική Γραμματεία Βορείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

“Θα χάσεις κάποιον που δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτόν και η καρδιά σου θα ραγίσει και τα άσχημα νέα είναι ότι ποτέ δεν θα ξεπεράσεις εντελώς την απώλεια των αγαπημένων σου.

Αλλά αυτά, επίσης, είναι τα καλά νέα. Θα ζουν για πάντα στη ραγισμένη σου καρδιά.

Και θα περάσεις μέσα από αυτό. Είναι σαν να έχεις ένα σπασμένο πόδι που ποτέ δεν
γίνεται τελείως καλά – που ακόμα πονάει όταν κάνει κρύο, αλλά μαθαίνεις να χορεύεις κουτσαίνοντας», γράφει η εισηγήτρια της χθεσινής συνάντησης στη σελίδα της Συνύπαρξης για τα λόγια  της Α. Lamott που αντανακλούν με ακρίβεια το συμπέρασμα της χθεσινής συνάντησης.

“Μέσα σε τρεις ώρες, ενενήντα άτομα συν – ομιλησαμε για την απώλεια, τον πόνο και τη θλίψη που παράγει. Μιλήσαμε όμως και για την αγάπη και την ελπίδα.

Κλεινοντας κάποιοι είπαμε αντίο. Κάποιοι άλλοι είς το επανιδείν. Και κάποιοι άλλοι έμειναν μέσα στη σιωπή . Όλες οι εκφράσεις γεμάτες συναισθήματα”.

 

Στην βιωματική εκδήλωση η οποία συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, συζητήθηκαν η απώλεια ως μέρος της καθημερινής μας ζωής

Οι πολλαπλές απώλειες, οι φανταστικές και οι συμβολικές συνδέονται με αλλαγές που χρειάζεται να διαχειριστούμε και να ενσωματώσουμε τα δώρα που θα φέρουν στη ζωή μας. Κάθε ηλικία αντιμετωπίζει και διαφορετικές προκλήσεις ως προς τη διαχείριση των απωλειών αλλά είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες για τη στήριξη των ανθρώπων που πενθούν. Η διαδικασία του πένθους και του θρήνου είναι μια απλή αλλά δύσκολη διαδικασία.

Η εστίαση στους παράγοντες που δυσχεραίνουν την έκφραση του πένθους είναι σημαντική για την ψυχική υγεία και η έκφραση των συναισθημάτων που εμπεριέχονται στην απώλεια γίνονται οδηγοί μας. Τέλος, μια τοποθέτηση που αφορά το διαπολιτισμικό πένθος κρίνεται απαραίτητη καθώς βοηθά στην αρτιότερη κατανόηση των ανθρώπων.

Εισηγητές του σεμιναρίου:
Νάνσυ Ψημενάτου Σύμβουλος ψυχικής υγείας, συγγραφέας
Δημήτρης Κουτζαμάνης Σύμβουλος ψυχικής υγείας , συνιδρυτής
των Μαθημάτων Ζωής

Προηγουμενο αρθρο

Βραβείο στην Όλγα Φιάσκα από τον ΣΕΓΑΣ για τους κορυφαίους του 2018

Επομενο αρθρο

Η Τζιτζί Κοντόσταβλος παίρνει σβάρνα τα ντεφιλέ και κερδίζει επάξια το όνομά της