“Πράσινη” ανάπτυξη με καταστροφικές συνέπειες

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

Ο άνθρωπος είναι μέρος του φυσικού πλούτου αυτής της γης το μέλλον του και η επιβίωση εξαρτάται από την ποιότητα του αέρα  του νερού  και την διάσωση των ζωικών  και φυτικών ειδών .Όλα αυτά τα χρόνια  ακολουθείται ένα καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης στα δάση  στις παραλίες  στους ελεύθερους χώρους στις παραλίες  που οδηγούν σε οικονομικές ζώνες ακόμα και σε εντός περιοχών Natura .Όσο εντείνεται η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των περικοπών Δημοσίων δομών την υποστελέχωση των υπηρεσιών οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι αμείλικτες .

Όλα τα επενδυτικά σχέδια της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης των λεγόμενων ΒΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταικά) ενίσχυση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, παράδοση ακτών παραλιών  θαλασσών σε ιδιωτικά συμφέροντα τελικά στοχεύουν στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Το μεγάλο φαγοπότι έχει στηθεί μια χαρά και δεν είναι μόνο ο αντι-περιβαλλοντικός νόμος 4685/2020 που καταργεί την προστασία στις περιοχές  Natura  από το 2011 με το περίφημο σχέδιο ΗΛΙΟΣ ο τότε υπουργός Μανιάτης σε συνεργασία με τις ΤΑ έκανε λόγο για στρεμματική δημόσια γη η οποία δεν αποφέρει έσοδα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για χρήση φωτοβολταικών .H σημερινή  ΠτΔ ήταν η κύρια εισηγήτρια στις αποφάσεις για τις ανεμογεννήτριες ότι μπορούν να τοποθετηθούν σε αναδασωτέες εκτάσεις ακόμα και αν είναι περιοχές Natura (92499/2012 ,1421/2013).

Οι εικόνες που προβάλλονται στις βουνοκορφές με ανεμογεννήτριες –τέρατα από πίσω μαγευτικά ηλιοβασιλέματα σήμερα τα ονομάζουμε τα ονομάζουμε αιολικά πάρκα !

Σε ποια χώρα έχουν εκχωρηθεί βουνά, δάση, θάλασσες , βιότοποι ,οι αρχαιολογικοί τόποι αλλά ακόμη και ολόκληρα νησιά σε ιδιώτες επενδυτές ;

Σε ποια χώρα η καμένη γη και οι αναδασωτέες εκτάσεις χαρίζονται στην «πράσινη ανάπτυξη»;

Σε ποια χώρα παρακάμπτεται η νόμοι του συντάγματος για χάρη  της «πράσινης ανάπτυξης»;

 Οι περιοχές Natura βρίσκονται στο στόχαστρο σε έκθεση του WWF Ελλάς με τίτλο «Πολιτικά και θεσμικά κενά προς την κλιματική ουδετερότητα» που δόθηκε στην δημοσιότητα τι Νοέμβρη του 2022 τονίζεται : «παρά την καταδίκη από το Δικαστήριο της Ε.Ε. το 2020 η Ελλάδα συνεχίζει την εγκατάλειψη των περιοχών Natura 2000 χωρίς διατάγματα προστασίας, ενώ καθυστερεί αδικαιολόγητα τη διαδικασία ολοκλήρωσης των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών που θα υποδείξουν με επιστημονικά δεδομένα τα κατάλληλα μέτρα διατήρησης».

Ο πόθος για όλο και περισσότερο χρήμα δεν αλλοιώνει μόνο τις παραλίες και τους οικισμούς. Δεν φθείρει μόνο τον χαρακτήρα του τοπίου. Φθείρει και αλλοιώνει τον ίδιο τον χαρακτήρα του τόπου και της φύσης .

Πραγματική αχτίδα ελπίδας για την προστασία των παραλιών της χώρας  από την «υπερανάπτυξη» και την ανεξέλεγκτη τουριστική εκμετάλλευση, με τη δημιουργία πρωτοβουλιών και κινημάτων πολιτών  που ζητούν να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος

Τριακόσιοι  Παριανοί πολίτες διεκδίκησαν το αυτονόητο να απλώσουν την πετσέτα τους στην Σάντα Μαρία η οποία δεν ξέφυγε  από την επιχειρηματική λύσσα για κέρδος και  ας βρίσκεται σε περιοχή επίσημα χαρακτηρισμένη ως Natura. https://www.facebook.com/groups/685990379615823

Άλλο παράδειγμα ο ηρωικός και νικηφόρος αγώνας της Πρωτοβουλίας υπεράσπισης της παραλίας-αμμουδιάς της Σκάλας Ερεσού  για να μην χτιστεί η παραλία κόσμημα από Ιδιώτη που ονειρεύεται υπερπολυτελής κατοικίες γήπεδα πισίνες και υπόγειο πάρκινγκ πάνω στην αμμουδιά  και  ας βρίσκεται και αυτή σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως Natura  https://www.facebook.com/groups/525091718678923

Για να θυμηθούμε την εγκύκλιο του Άρειου Πάγου (10/2023, 4.5.2023) προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της επικράτειας, άρα και προς τις Αρχές της χώρας και τους πολίτες της, για να θυμηθούν όλοι πως «η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παρα­λίες είναι conditio sine qua non».

Μερικά από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η «νομιμοποίηση» παράνομων δρόμων η διάνοιξη νέων μέσω Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, η επέκταση της δυνατότητας κατασκευής τουριστικών χωριών, ακόμα και η την κατασκευή λιμενικών εγκαταστάσεων εντός τέτοιων  περιοχών .

Η κλιματική αλλαγή δεν πλήττει μόνο τα τουριστικά θέρετρα και τις οργανωμένες πλαζ το κυνήγι του κέρδους  για όλες τις κυβερνήσεις ,η εξυπηρέτηση των συμφερόντων , η εξαργύρωση  οφειλών καταστρέφουν την βιώσιμη ανάπτυξη υπονομεύουν τον (ΦΔΠΠ) φορέα διαχείρισης Προστασία Περιβάλλοντος ,εκχωρούν τον έλεγχο των Περιβαλλοντικών μελετών  σε Ιδιωτικά γραφεία ,νομιμοποιούν  αυθαίρετα κτίσματα ακόμα και εντός δασικών περιοχών  ξεκάθαρα πλέον γίνεται αντιληπτό ότι οι  προσχηματικές δηλώσεις  όλων των κυβερνήσεων για στροφή στην ανάπτυξη δεν πείθουν κανέναν .

Αντί οι λύσεις και ο δημόσιος διάλογος να περιστρέφονται γύρω από την ανάγκη προστασίας του πρασίνου και του περιβάλλοντος, το κεφάλαιο προσπαθεί να παρουσιάσει ως «αντίδοτο» της κλιματικής κρίσης, την «πράσινη ανάπτυξη»  ο βασικός προσανατολισμός του κεφαλαίου παραμένει προσηλωμένος στις παραδοσιακές μορφές εκμετάλλευσης  ενέργειας.

Ένα βασικό συμπέρασμα που έχουμε βγάλει είναι ότι από την πρώτη στιγμή πρέπει να έρθουμε σε αντιπαράθεση με λογικές ανάθεσης ή λογικές που βλέπουν τον αγώνα ως ένα ατέρμονο παιχνίδι νομικών κινήσεων στα δικαστήρια ή ακόμα και με θεσμικούς, που εκ των προτέρων εξαρτούν τον αγώνα από τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών.

Βασικό συστατικό  η λογική της δυναμικής  κοινωνικής κινητοποίησης και της διεκδίκησης να έρθουμε σε αντιπαράθεση με λογικές ανάθεσης και αναμονής των αποφάσεων των δικαστηρίων .Το ζήτημα της «πράσινης» ανάπτυξης και του ενεργειακού παροξυσμού δεν είναι απλά θέμα διαχείρισης σωστής ή λαθεμένης  αλλά αποτελεί βασικό συστατικό και δομικό στοιχείο του συστήματος  που οδηγεί τη φύση και τις κοινωνίες στην καταστροφή.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση της φύσης και των κοινωνιών από τα αδηφάγα σχέδια κράτους και επενδυτών δεν είναι νόμιμος ούτε παράνομος, αλλά δίκαιος και αναγκαίος. Γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη  για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με σεβασμό στον  άνθρωπο , την φύση και την προστασία του περιβάλλοντος. Ας παραδειγματιστούμε από τον πλανήτη μας αν θέλουμε να αποτελούμε μέρος του για έναν μελλοντικό κόσμο αλώβητο και αμόλυντο για ένα κόσμο που θα ανήκει στα παιδιά μας !

https://kinimatodromeio.blogspot.com/2023/07/blog-post_30.html?fbclid=IwAR1zlXhQsiWpwds1x7bUs6t_tvQbfSjv4I4ps1IEVj_RLXJMa7-wB_ZEHhI

 

Προηγουμενο αρθρο

Δίτομο βιβλίο 820 σελίδων με τίτλο «Αποκριάτικες σάτιρες / Εθιμικά δρώμενα της Αγιάσου»

Επομενο αρθρο

Ανακοίνωση υποψηφιοτήτων αυτοδιοικητικής κίνησης «ΜΠΡΟΣΤΑ» με υποψήφιο Δήμαρχο Μυτιλήνης τον Παναγιώτη Χριστόφα