“Μυντιλήδες” : Τα πόνυ της Μυτιλήνης ή αλλιώς τα “Middili at”…

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Τα πόνυ όλοι τα ξέρουμε. Είναι τα πανέμορφα μικρά αλογάκια, που ξετρελαίνονται τα παιδιά να τα ιππεύουν. Πόσο γνωρίζουν όμως ότι παρόμοια αλογάκια είχε και η Λέσβος, τους περίφημους Μυντιλήδες;

Μάλιστα το 2015 το Τμήμα Ζωοτεχνίας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τσανάκκαλέ είχε ξεκινήσει έρευνα για τα μικρόσωμα άλογα αυτά άλογα, τους  «Μιντιλήδες» που εξαφανίστηκαν σταδιακά απ’ τη Λέσβο, φαίνεται όμως ότι διατηρήθηκαν απέναντι. Πρόκειται για όμορφα, καλόβουλα και εργατικά ζώα, που κατευθύνονται εύκολα απ’ τον άνθρωπο.

Με αφιέρωμα σε αυτή τη σπάνια φυλή των μικρόσωμων αλόγων του νησιού κυκλοφορεί στο τελευταίο τεύχος του το «ΘΗΤΑ της Θερμής», η εφημερίδα. του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής.

Στο αφιέρωμα μιλάει ο Κώστας Φραγκόπουλος, δάσκαλος και πρώην Δήμαρχος Θερμής, για τη φάρμα αλόγων, που διατηρεί στην Κώμη, όπου εκτρέφει και τρεις Μυντιλήδες.

Ο Κ. Φραγκόπουλος, που παλεύει χρόνια για να «αναστήσει» αυτά τα πανέμορφα αλογάκια, τονίζει ότι στα απέναντι παράλια οι Μυντιλήδες χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια για να μεταφέρουν τουρίστες σε προστατευμένες περιοχές, όπου απαγορεύεται η κίνηση τροχοφόρων.

Σημειώνει ακόμα, ότι σε όλη τη Τουρκία τα αλογάκια αυτά είναι διάσημα και λέγονται Middili at, δηλαδή «Άλογα Μυτιλήνης.

Τα παιδιά του σχολείου γνώρισαν από κοντά τους τρεις Μηντιλήδες.

Προηγουμενο αρθρο

Τήνος, Λέσβος, Χίος- «Μουσείων Τόπος» : Συνδέοντας τα Μουσεία με τον τόπο τους

Επομενο αρθρο

“Ένας μεγάλος έρωτας” στο Δημοτικό Θέατρο

Call Now Button