“Ανάμεσα στους τοίχους” : Από το Μπουρίνι στο Δημοτικό Θέατρο

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

«..Μια πολύ σοβαρή ταινία του Laurent Cantet που πληγώνει! και προβληματίζει. Πρέπει να τη δουν όλοι οι μαθητές, όλοι οι γονείς και προπαντός όλοι οι δάσκαλοι. Σε όλους έχει κάτι να πει..» (από κριτική Ριζοσπάστη, 23.10. 2008)

Για πληρέστερη ανάγνωση της ταινίας μερικές χρήσιμες πληροφορίες: Οι δάσκαλοι είναι πραγματικοί δάσκαλοι και οι μαθητές πραγματικοί μαθητές. Παρ’ όλα αυτά, η ερμηνεία όλων είναι περισσότερο από επαγγελματική! Και ας σημειωθεί οτι, τόσο τα παιδιά όσο και οι δάσκαλοι, παίζουν ρόλους κόντρα στην ιδιοσυγκρασία τους. Οι «αυστηροί» δάσκαλοι δεν είναι, κατ’ ανάγκη, αυστηροί, και οι «κακοί» μαθητές, δεν είναι, κατ’ ανάγκη, κακά παιδιά!

Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα ¨Entre les murs¨ του κεντρικού ήρωα – καθηγητή Φρανσουά Μπεγκοντό. Οι διάλογοί της προέκυψαν και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Μια ταινία..πείραμα! Ένα πείραμα που βραβεύτηκε στις Κάνες με τον «Χρυσό Φοίνικα».

Το ομόφωνο σκεπτικό της κριτικής επιτροπής των Κανών, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει: « Ανάμεσα στους λόγους που συμφωνήσαμε ομόφωνα στην επιλογή μας, υπήρξε η υψηλή τέχνη της συγκεκριμένης ταινίας ».

Παίζουν: Φρανσουά Μπεγκοντό (ο καθηγητής) (συγγραφέας του μυθιστορήματος ¨Entre les murs¨ και συν-σεναριογράφος της ταινίας) : «Πιστεύω ότι το «Entre Les Murs» είναι μια ταινία δίχως ενοχές» Εσμεράλντα Κουερτανί, Αγγέλικα Σάντσιο, Βέι Χουάνγκ, Χαριέτ Κασαρουχάντα, Λουίζ Γκρίνμπεργκ, κ.ά. (οι μαθητές). Σκηνοθεσία: Laurent Cantet

« Το φιλμ δεν προσπαθεί να υπερασπισθεί ή να κατηγορήσει καμία πλευρά. Όλοι έχουν στιγμές αδυναμίας και εκρήξεων, στιγμές μεγαλείου και μικροπρέπειας. Ο καθένας μπορεί να εκθέσει την διορατικότητα και την τύφλωσή του, την αδικία και τη κατανόηση. Ίσως έχω την εντύπωση πως το φιλμ εκφράζει κάτι παραδοξολογικά θετικό: Σε ένα σχολείο πολύ χαοτικό, που δεν μπορεί να κρύψει το πρόσωπό του, υπάρχουν στιγμές απογοήτευσης, αλλά και περιπτώσεις τεράστιας ευτυχίας. Από αυτό το υπέροχο χάος, μπορεί να γεννηθεί η ευφυΐα και η νοημοσύνη ».

Σενάριο: Francois Begaudeau, Robin Campillo, Laurent Cantet Φωτογραφία: Pierre Milon, Βοηθός σκηνοθέτη: Aurelio Cardenas παραγωγή: 2008,χώρα -γλώσσα: Γαλλία,διάρκεια: 128′ (έγχρωμη)

«..Ο κοινωνικός πολιτισμός (και το έλλειμμα του), η αμφισβήτηση της εξουσίας, η επιθετικότητα και τα βίαια ξεσπάσματα, η ανισότητα και το κυνήγι της διάκρισης, η αλληλεγγύη και η ρουφιανιά, η παρεξηγημένη έννοια του λειτουργήματος και η χαμηλόμισθη κατάντια του δημιουργούν μια μαγική τραμπάλα. Οι αποτυχημένες προσπάθειες επιβολής συγκεκριμένου διδακτικού και πειθαρχικού πλάνου από τη μια, ο αστάθμητος παράγοντας των μαθητών που εμφανίζουν τον καλό και τον κακό τους εαυτό από την άλλη. Σαν κάθε καλή ταινία που σέβεται τον εαυτό της, το «Ανάμεσα στους Τοίχους», αντί να σπεύσει σε απαντήσεις και λύσεις, θέτει το λογικό ερώτημα: Τι ακριβώς αποκομίζουν παιδιά και καθηγητές στην καθημερινή διελκυστίνδα της παιδαγωγικής τεχνικής που ονομάζεται ουτοπία για μια καλύτερη παιδεία;..» (από κριτική Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου ,lifo 23.10.2008)

το ΄καθεστώς΄ εισόδου για τις προβολές: 1.οι προβολές γίνονται δωρεάν για τα μέλη του συλλόγου 2.για να γίνει κάποιος-α μέλος συμπληρώνει,επι τόπου,μια αίτηση εγγραφής (ποσό εγγραφής εφ άπαξ 5 ευρω) δεν υπάρχουν περιορισμοί,έλεγχος ή προυποθέσεις για εγγραφή,όποιος-α θέλει γίνεται μέλος 3.η ετήσια συνδρομή είναι 20 ευρω (η συνδρομή δεν είναι για τις ταινίες -οι προβολές είναι δωρεάν- αλλά για την οικονομική ενίσχυση των δραστηριοτήτων και των τρεχόντων εξόδων του συλλόγου)

υγ. Για κάποιον-α που θέλει να δεί μια ταινία, αλλά ΔΕΝ είναι μέλος και ΔΕΝ επιθυμεί να γίνει ή δεν έχει να πληρώσει 25 ευρω για να γίνει μέλος, η είσοδος ΑΣΦΑΛΩΣ και επιτρέπεται δωρεάν. Δεν είμαστε επιχείρηση,ούτε στοχεύουμε σε κέρδος. Σας περιμένουμε.

Προηγουμενο αρθρο

Ένας Δεκέμβριος γεμάτος προσκοπικές δράσεις στη Λέσβο

Επομενο αρθρο

Μουσικοί της Ευρώπης στην συναυλία του Φεστιβάλ Μολύβου υπέρ του Συλλόγου «Φλόγα»