Πρόσωπα – Αταλάντη Σιάγα: «Μια αναπνοή δρόμος, ο Μόλυβος απ΄τη Θεσσαλονίκη»

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Photo credits Θεόδωρος Δημητρίου Μωραιτης

 

Στο Μόλυβο ζουν εδώ και χρόνια κατ΄επιλογήν Μολυβιάτες που επέλεξαν τον τόπο για την ενεργειακή δυναμική του, το τοπίο αλλά και την πολιτιστική του ταυτότητα.

Αρκετοί απ΄αυτούς που γνώρισα τα τελευταία χρόνια, έχουν αγοράσει σπίτια κι έχουν ενταχθεί μέσα στην μικρή κοινωνία του χωριού, αφήνοντας και οι ίδιοι το δικό τους προσωπικό στίγμα.

Ως πρεσβευτές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, προσκαλούν τους φίλους τους -κάποιοι μάλιστα από αυτούς είναι σοβαροί επενδυτές και άλλοι επώνυμοι στον πολιτικό χάρτη – οι οποίοι κατά την επιστροφή τους .. «παραμιλάνε» τόσο για τον τόπο, το τοπίο, το φαϊ και βέβαια τη μοναδική φιλοξενία.

Η Αταλάντη Σιάγα αισθάνεται ότι «αναπνέει» σε αυτό το πήγαινε- έλα του Μολύβου και Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε την Κατερίνα Καμάρα (την Γεν. Γραμματέα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης) όταν πρωταγόρασε το πρώτο της σπίτι στο Μόλυβο μαζί με τον σύζυγό της Πέτρο Καμάρα, κοντά στο φούρνο του χωριού, και κατόρθωσε να βρει σχεδόν δίπλα στη φίλη της το σπιτάκι των ονείρων της, που έγινε σταδιακά η φωλιά η δική της και της κόρης της Κατερίνας.

Η εμπειρία της, σε ομίλους ως σύμβουλος επικοινωνίας, ήταν ο τρόπος με τον οποίο έπεισε και άλλους φίλους να γίνουν κομμάτι του τόπου. Έτσι χρόνια τώρα, πάνω στα λιθόστρωτα στενά του χωριού και ακριβώς κάτω από το κάστρο, πηγαινοέρχονται φανερά ή όχι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που επενδύουν πνευματικά στον τόπο και έχουν βρει καταφύγιο σε ένα φιλόξενο μέρος που αγκαλιάζει την προσωπική τους οπτική.

Άλλωστε από το 1950 κι έπειτα, η κουλτούρα της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, από την Εφταλού μέχρι και την Πέτρα, έγινε ένα κοινωνικό πείραμα προσέγγισης ανθρώπων που θα έδιναν λίγο από τα φώτα τους στον τόπο.

Ακολουθώντας λοιπόν τη διαδρομή που σχεδίασε ο λέσβιος Κοινωνιολόγος Μιχάλης Γούτος (μαζί με τον τότε Δήμαρχο Μολύβου Α.Κυριακού επιχειρώντας ένα κοινωνικό πείραμα για την ανάπτυξη της περιοχής, ως πόλο έλξης διανοούμενων και καλλιτεχνών από όλα τα μήκη και πλάτη της γης), η Αταλάντη δεν μετάνιωσε ποτέ για την επιλογή της και μάλιστα πιστεύει ότι είναι ιστορικά και η ίδια μέρος εκείνου του πειράματος που έδωσε στο Μόλυβο αυτά τα χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία 8 χρόνια με κέφι και συνέπεια, είναι μια από τις βασικές εθελόντριες του Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου «κατεβάζοντας» ιδέες ή αναλαμβάνοντας μουσικούς και καλεσμένους που χρειάζονται να αντιληφθούν την ελληνική φιλοξενία όπως αρμόζει στον τόπο.

Η ίδια, γνωρίζει κάθε συναρπαστικό σημείο του νησιού, από απόκρημνες πλαγιές με θέα τη θάλασσα, από κρυφές παραλίες, από γραφικά λιμανάκια και εγκαταλελειμμένα χωριά .

«Η αυθεντικότητα του τοπίου είναι το προϊόν του νησιού» υποστηρίζει σε όλους εκείνους που κάνουν τον κόπο να ανέβουν τις κουραστικές ανηφόρες για το σπίτι της και τους φιλοξενεί στην πιο όμορφη βεράντα του Μολύβου.

Ως αντιπρόεδρος του συμβουλίου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μήθυμνας Αργύρης Εφταλιώτης, διοργανώνει βραδιές με ανθρώπους της Τέχνης,που σου δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσεις γνώσεις σε πολύπλευρα πεδία, να αναλύσεις το πιο απλό ή σημαντικό γεγονός ή μπορείς να αφεθείς στην ηρεμία του ηλιοβασιλέματος και της απεριόριστης θέας.

Η Αταλάντη είναι μια από τους δεκάδες φίλους του νησιού που μπορεί να αντιληφθεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Και αυτά, έχει τη διάθεση να τα μεταδώσει σε όλους εμάς, που η συνήθεια, μας έκανε να χάνουμε την ουσία. Το κέρδος είναι μεγάλο και για τις δύο πλευρές, αν το καλοσκεφτείς. Και αυτό με συναρπάζει κάθε φορά που ξοδεύω λίγο από τον χρόνο μου για να γνωρίσω όλους εκείνους που είδαν αυτό το «κάτι άλλο» που κάνει τη ζωή να φαίνεται ομορφότερη και τον τόπο μου ιδανικό.

 

Στην κουζίνα της Αταλάντης

Θα παραφράσω το ρητό «ο έρωτας περνάει από το στομάχι» και θα το επεκτείνω ως προς το και «η φιλία περνάει εξίσου από το στομάχι».

 

Αν βρεθείς στην Αταλάντη,θα φας καλά. Αυτό είναι σίγουρο και από κει ξεκινάνε όλα. Για την ίδια μπορεί ποτέ να μην ασχοληθεί με τη μαεστρία που θα το κάνει για τους φίλους της.

Φρέσκα ψάρια στο τηγάνι με σαλτσούλα, συνταγή της γιαγιάς της που την ακολουθεί πιστά με την λιονταρίσια ιδιοσυγκρασία της, ομελέτες με πρασινάδες και σπαράγγια, κρεατάκια με συνοδευτικά και πικάντικα καρυκεύμετα.

Η αλήθεια είναι ότι η Αταλάντη έχει γυρίσει όλο τον κόσμο και έχει υιοθετήσει γευστικά αυτά που ταίριαζαν περισσότερο σε εκείνη. Ετσι, πολλά πιάτα ενώ τα θεωρείς πειραγμένα, έχουν μια ολόκληρη φιλοσοφία από πίσω τους, που στην εξηγεί η ίδια ενώ απολαμβάνεις τη μπουκιά σου και σου έρχεται η όρεξη ακόμη παραπάνω…

Δεν θα αφήσει φρούτο για φρούτο εποχής και θα φτιάξει τις μαρμελαδίτσες της για τα υπέροχα πρωινά στη βεράντα, ενώ αν βρεθείς τυχαία στη θάλασσα θα απλώσει μπροστά σου νόστιμα καλούδια που θα φτιάξουν τη μέρα σου. Ναι, θα έλεγα ότι ξέρει να απολαμβάνει αυτά τα μικρά και αθόρυβα που βρίσκονται τριγύρω μας και τα ποτίζει με τη μαεστρία της καλής μαγείρισας. Αν βρεθείτε κατά κει είναι πάντα έτοιμη να σας φιλέψει …

 

 

2.Όψιμο βύσσινο,εν βρασμώ.

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Εργαστήριο βιβλιοδεσίας με την Τortuguita στο “Πολύτροπον”

Επομενο αρθρο

Εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Ερεσού και Πλωμαρίου για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή