Το “προσφυγικό” κάτω από το χαλί- Οι ροές συνεχίζονται, η Μόρια δεν έχει χώρο ούτε για σκηνές

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Με τις ροές να συνεχίζονται σε Κράτηγο και Συκαμιά όπου πλέον σπεύδουν ακόμη και εθελοντές όπως το 2015 και με τους διαμαρτυρόμενους Αφγανούς στη πλατεία Σαπφούς να προχωρούν σε απεργία πείνας ο Οκτώβρης φτάνει στο τέλος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή στη Μόρια δεν έχει χώρο ούτε για σκηνές με αποτέλεσμα αρκετοί πρόσφυγες και οι μετανάστες να κοιμούνται πλέον κάτω από τέντες με τη θερμοκρασία να έχει πέσει αισθητά στο νησί.

Χθες το βράδυ άτομα που ήρθαν με βάρκα στη Συκαμιά αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν εκεί μετά από πολύ καιρό σε πρόχειρα καταλύματα καθώς δεν υπήρχε άλλη λύση για τη μεταφορά τους στο Κέντρο Υποδοχής και ταυτοποίησης στο οποίο καταλήγουν και άτομα που φτάνουν αρχικά στο νησί της Λήμνου.

Παρά τις εκκλήσεις του διοικητή της Μόριας Γιάννη Μπαλπακάκη καθώς και των υπαλλήλων της υπηρεσίας Ασύλου η κατάσταση παραμένει δραματική.Ο χειμώνας έφτασε και η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ. Ήδη μετράμε ακόμη δύο νεκρούς μετά το καλοκαίρι και όλοι κρούουν τον  κώδωνα του κινδύνου.Μετά και το θάνατο ενός 5χρονου κοριτσιού στις 10 Οκτωβρίου από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ένας ακόμη θάνατος ήρθε να προστεθεί στο κέντρο κράτησης της Μόριας. Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου ένας 55χρονος ιρακινός εξέπνευσε, αποτελώντας τον 13 νεκρό στα κολαστήρια του νησιού. Με επιστολές τους οι οργανώσεις ζητούν να βρεθεί λύση στην Μόρια που κρατά “ομήρους” πάνω από 5.000 άτομα.

Αποχωρούν οι “ευάλωτοι”

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης έγινε η μεταφορά περίπου 300 ατόμων, ενώ συνεχίζεται σταδιακά η μετακίνηση ευάλωτων περιπτώσεων προς την Ηπειρωτική Ελλάδα που αναμένεται να φτάσουν  τους 1.000. Με χαρτιά χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς με τα οποία μπορούν να κινηθούν οπουδήποτε μέσα στην χώρα τα άτομα αυτά που μέχρι πρότινος έπρεπε να μείνουν στη Μόρια ως την πρώτη συνέντευξη για το άσυλο, τώρα μετακινούνται λόγω ευαλωτότητας σε άλλους χώρους.Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία όπου οι συνθήκες είναι ακόμη δυσκολότερες για τους περισσότερους.

Θα ράψουν τα στόματά τους

Στο πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής τους μεταφρασμένο στα Ελληνικά οι Αφγανοί που ζητούν να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα του πρόσφυγα και ετοιμάζονται να ράψουν ακόμη και τα στόματά τους,  αναφέρουν ότι από τη στιγμή που έφτασαν στο νησί “έχουμε συστηματικά δεχθεί τον εξευτελισμό και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις πιο απεχθείς φασιστικές συμπεριφορές. Όμως δεν θεωρούμε πλέον αναγκαίο να εστιάσουμε στο τι συμβαίνει στη Μόρια.  Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο στο Google ή στο Youtube θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα. Από εκεί και μόνο θα καταλάβετε σε τι αναφερόμαστε. Ανάμεσά μας υπάρχουν μόνο άντρες, γυναίκες και παιδιά που αναγκάστηκαν να δραπετεύσουν από βομβαρδισμούς και που τελικά κατέληξαν στη Μόρια όπου νιώθουμε να μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε κρατούμενοι σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης των Νεο-Ναζί.»

Φωτογραφίες: Μιχάλης Μπάκας

Προηγουμενο αρθρο

Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης: Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Γιαννέλη Θεοδοσιάδη στην Αθήνα

Επομενο αρθρο

“Τα παιδιά της Ανατολής” στην μαθητική παρέλαση της Μυτιλήνης