Search

«Πού πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ για τις μεταναστευτικές ροές;»

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα αναφορικά με τις εφιαλτικές συνθήκες στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια, αλλά και το γεγονός ότι η ΕΕ έχει διαθέσει μέχρι στιγμής 1,6 δισ. ευρώ στην χώρα μας, ως ενίσχυση για τη μεταναστευτική κρίση, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ ο επίτιμος ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος, διατυπώνει ένα απλό και σαφές ερώτημα: «Που πήγαν τα λεφτά; Χάθηκαν;»

«Οι καταγγελίες για λειτουργικά προβλήματα στις δομές αλλά και για ατασθαλίες τόσο από τις κυβερνητικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών όσο και από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις(ΜΚΟ), που ξεπήδησαν όπως σε όλες τις κρίσεις σαν καλοί Σαμαρείτες, είναι πλέον καθημερινές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης(ΜΜΕ)»

«Η Χώρα αποτυγχάνει και διασύρεται για μια ακόμα φορά. Πλήθος ρεπορτάζ σε διεθνή ΜΜΕ προβάλουν εικόνες από την ζοφερή κατάσταση στις δομές φιλοξενίας, εντός ή εκτός εισαγωγικών, εικόνες οι οποίες τραυματίζουν την διεθνή εικόνα της Ελλάδας», επισημαίνει στην ανάρτησή του ο Στρατηγός Κωσταράκος.

«Δεν θα πρέπει οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι για την οικονομία και τη μετανάστευση να δώσουν λογαριασμό;» διερωτάται και συμπληρώνει: «Εκτιμώ ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν και το τελευταίο ευρώ που δαπανήθηκε, πότε δαπανήθηκε, για να καλύψει ποια συγκεκριμένη και αιτιολογημένη ανάγκη, ποιος το πήρε και τι επιτεύχθηκε. Αυτό σημαίνει ευνομούμενη χώρα. Αυτό σημαίνει κυβέρνηση ευνομούμενης χώρας. Αυτό σημαίνει ευρωπαϊκή χώρα, υπεύθυνη απέναντι τους πολίτες της και τους θεσμούς της.»

Όπως επισημαίνει ο Στρατηγός Κωσταράκος, «η εικόνα των περιφερόμενων εξαθλιωμένων μεταναστών και προσφύγων στους δρόμους της χώρας και η κόλαση στα σημεία υποδοχής και φιλοξενίας δείχνει ότι τα πράγματα δεν έχουν πάει καλά». Και καταλήγει: «Τα λεφτά ήταν πολλά και η απόδοσή τους, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, ελάχιστη… Αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν μπορούν, όπως δεν μπόρεσαν και στο παρελθόν να κάνουν την δουλειά τους, υπάρχει η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη και οι εισαγγελείς για να αποδώσουν ευθύνες, όπου και εάν υπάρχουν, προς πάσα κατεύθυνση».

Στην Μόρια της Λέσβου προσπαθούν να ζήσουν 9.000 πρόσφυγες την στιγμή που η χωρητικότητα του καταυλισμού και οι υποδομές αντέχουν 3000 άτομα. Οι φωτογραφίες διασύρουν την Ελλάδα και το ερώτημα που έθεσε ο στρατηγός γίνεται «καυτό».

Πού πήγαν τόσα λεφτά; Ποιοι τα διαχειρίζονται; Υπάρχουν παραστατικά; Υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου, τόσο από την ΕΕ όσο και από το Ελληνικό Κράτος; Και αν ναι, ποια είναι τα πορίσματα τους; Αν όχι, οι ευθύνες των εταίρων μας και των δωρητών είναι τεράστιες. Για την Ελληνική κυβέρνηση, ούτως ή άλλως, είναι αυτονόητες.

Όσον αφορά το ερώτημα για το που πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα μας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι δεν κατευθύνθηκαν όλα τα χρήματα στον σκοπό για τον οποίο δόθηκαν και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει την πρακτική «να χρηματοδοτεί όχι απευθείας τα κράτη που υφίστανται την μεταναστευτική πίεση αλλά διεθνείς οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζονται όπως η Διεθνής Αμνηστία».

«Όταν τα χρήματα που δίνονται σε μια δουλειά μοιράζονται σε ΜΚΟ με μεγαλύτερο διαχειριστικό κόστος από αυτό του δημοσίου, λιγότερα χρήματα καταλήγουν να κατευθύνονται για τη δουλειά που προορίζονται» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κυρίτσης.