Search

Πόσο μακριά είναι η Λέσβος;

Πόσο μακριά είναι η Λέσβος;

Σαν κάθε άλλο νησί, η Λέσβος ανέπτυξε τις δικές της διασυνδέσεις με τον κόσμο. Το εμπόριο, η ναυσιπλοΐα, η αλιεία, η μετανάστευση, οι διεθνείς αλλαγές, ο πόλεμος και η ειρήνη δημιούργησαν ιστορικές σχέσεις με κοντινά και μακρινά μέρη, όπως η Σμύρνη, η Οδησσός ή η Μελβούρνη. Η Λέσβος του 21ου αιώνα ανέπτυξε νέες σχέσεις, με πόλεις όπως οι Βρυξέλλες, η Δαμασκός, το Βερολίνο, η Καμπούλ ή το Πεκίνο.

Το γράφημά μας δείχνει την νοητή ευθεία απόσταση από την πόλη της Μυτιλήνης προς τον κόσμο.
Ο εικονογράφος Γιώργος Κωνσταντίνου, που σχεδίασε το γράφημα, σχολίασε: «Με εξέπληξε να συνειδητοποιήσω το πόσο διέφερε η αντίληψή μου για την απόσταση προς ορισμένα μέρη από την πραγματικότητα»

Θέλετε να μαντέψετε τι είναι πιο κοντά στη Λέσβο: η Βαγδάτη ή το Βερολίνο;
————————————————– ———-
6 χιλιόμετρα προς Άσσο μετράει το μικρότερο θαλάσσιο πέρασμα προς τις τουρκικές ακτές.
22 χιλιόμετρα από τη Σκάλα Συκαμνιάς, ένα από τα χωριά του νησιού που εντυπωσίασαν τον κόσμο το 2015 με την φιλοξενία που δείξανε.
61 χιλιόμετρα προς Σίγρι. Μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο.
35 χιλιόμετρα από το Αϊβαλί, το επόμενο μεγαλύτερο λιμάνι. Μια πόλη που τη συνδέουν κοινές αναμνήσεις από τον τραγικό πόλεμο του 1922, όταν χιλιάδεςΈλληνες πρόσφυγες από το Αϊβαλί έφτασαν στη Λέσβο και χιλιάδες Τούρκοι ξεριζώθηκαν από τη Λέσβο προς την αντίθετη κατεύθυνση.
90 χιλιόμετρα απέχει το επόμενο μεγαλύτερο νησί, η Χίος 3 ώρες με το πλοίο
91 χιλιόμετρα η Σμύρνη, μια πόλη με πολύ στενές σχέσεις με τη Λέσβο, με τη μνήμη της ανταλλαγής πληθυσμών του 1922 να παραμένει ζωντανή και στις δύο.
145 χιλιόμετρα από τη Λήμνο, που ανήκεις διοικητικά στην περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, μαζι με τη Χίο, την Ικαρία, τη Σάμο και τη Λέσβο, όπου και εδρεύει ο περιφερειαρχη
153 χλμ. Προς Σάμο. Το νησί προσέφερε καταφύγιο πριν μερικούς αιώνες σε κατοίκους χωριών της Λέσβου που είχαν καταστραφεί από σεισμό. Το χωριό Μυτιληνιοί θυμίζει ακόμα αυτήν την παλιά σύνδεση των δυο νησιών.
202 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη, το πλησιέστερο λιμάνι της ηπειρωτικής Ελλάδας, που όπως και η Θεσσαλονίκη (353 χιλιόμετρα), δεν έχει τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Λέσβο.
219 χιλιόμετρα από τη Λέρο, μια από τις λιγότερο γνωστές περιπτώσεις ελληνικών νησιών του Αιγαίου που μετατράπηκαν τα τελευταία χρόνια σε περιοχές περιορισμού για αιτούντες άσυλο.
275 χλμ από Αθήνα. Από το 1912, όταν η Λέσβος προσαρτίστηκε στο Ελληνικό κράτος, η Αθήνα είναι η σημαντικότερη έδρα λήψης αποφάσεων που αφορούν το νησί
294 χλμ Κωνσταντινούπολη. Με το όνομα της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας και της Ισταμπούλ από τότε που μετατράπηκε σε πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν η πρωτεύουσα της Λέσβου για πάνω από 15 αιώνες.
482 χλμ. Προς Σόφια. Οι επόμενες πλησιέστερες ευρωπαϊκές ηπειρωτικές πρωτεύουσες βρίσκονται στα Βαλκάνια.
547 χλμ για Άγκυρα. Ειδικά μετά τη συμφωνία ΕΕ / Τουρκίας, η Άγκυρα έχει αποκτήσει πρωταρχικό ρόλο στις ειδήσεις για τη Λέσβο.
887 χλμ. Η Οδησσός και η Λέσβος διατηρούν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς από τον 18ο αιώνα.
940 χλμ. Η Αλεξάνδρεια έχει μακρά ιστορία σχέσεων με τη Λέσβο, από την αρχαιότητα, μέχρι τον 20ο αιώνα
1000 χιλιόμετρα προς τη Δαμασκό. Ποτέ πριν το 2015 η Λέσβος δεν έχει δει τόσα πολλούς Σύριους πολίτες να φτάνουν στις ακτή της. Ο πόλεμος στη Συρία έχει εκτοπίσει πάνω από 13.000.000 ανθρώπους.
1295 χλμ. προς Λαμπεντούσα (Ιταλία) και 2820km για Θέουτα (Ισπανία). Δύο μεσογειακά λιμάνια που αντιμετωπίζουν επίσης τις δραματικές επιπτώσεις των συνοριακών πολιτικών της ΕΕ.
1800 χλμ. μακριά, βρίσκεται το Βερολίνο, έδρα της Γερμανικής Κυβέρνησης, έχει πλέον άμεση σχέση με τις τύχες του νησιού.
2024 χιλιόμετρα προς Μόσχα. Και όμως η ρωσική πρωτεύουσα είναι πιο κοντά στη Λέσβο απ ό,τι το Παρίσι (2200km)
2160 χιλιόμετρα προς Βρυξέλλες, μια πόλη συνώνυμη με την ΕΕ και τις πολιτικές της. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επηρεάζουν με πολύ άμεσο τρόπο το νησί.
3070 χιλιόμετρα από τη Λισαβόνα, την πόλη όπου υπογράφηκαν οι αρχές των κοινών μεταναστευτικών πολιτικών της ΕΕ το 2007.
3800 χιλιόμετρα προς Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Ο μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων άσυλο σήμερα στη Λέσβο προέρχεται από το Αφγανιστάν, μια χώρα πληγωμένη από δεκαετίες πολέμων.
7344 χιλιόμετρα προς Πεκίνο. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια φαινόταν αδιανόητο ότι τα κινεζικά προϊόντα θα γέμιζαν τα καταστήματα και τα σπίτια στη Λέσβο.
8062km προς Νέα Υόρκη. Οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο του Αφγανιστάν.
9970 χλμ. Προς Μελβούρνη. Η Αυστραλία, που υπήρξε σημαντικός προορισμός για τους μετανάστες της Λέσβου στις αρχές του 20ού αιώνα, εξακολουθεί να φιλοξενεί μια ισχυρή λεσβιακή κοινότητα.

#humanlesvos
Για τον υπολογισμό των αποστάσεων χρησιμοποιήσαμε τη σελίδα https://www.distance.to/