Πήτερ Μηνάκης: Ο σεφ που θέλει να “ταξιδέψει” την λεσβιακή κουζίνα στον Καναδά

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Με βάση το Τορόντο όπου μένει τον περισσότερο καιρό, ο ελληνικής καταγωγής αναγνωρισμένος σεφ Πήτερ Μηνάκης, ένας από τους πιο γνωστούς γευσιγνώστες στον Καναδά που από το 2010 δημιουργεί νέες γαστριμαργικές τάσεις μέσα από το blog του «Kalofagas», έχει έναν πολύ ειδικό λόγο να επισκεφθεί ξανά το νησί μας. Ο λόγος είναι φυσικά το καλό φαγητό το οποίο και θέλει να αναδείξει ως μία από τις καλύτερες κουζίνες μέσα από το GREEK SUPPER CLUB που έχει δημιουργήσει.  Ο …καλοφαγάς σεφ που ταξιδεύει  απ’άκρη σε άκρη με σκοπό να ανακαλύψει νέες γεύσεις είναι παράλληλα συγγραφέας βιβλίων για την μεσογειακή κουζίνα και τα οφέλη της ενώ τα workshops μαγειρικής που κάνει κατά καιρούς γίνονται αμέσως sold out. Ο Πήρερ Μηνάκης ήρθε για πρώτη φορά το καλοκαίρι στο νησί μας όπου γνώρισε την λεσβιακή κουζίνα και θέλει να την αναδείξει ως έναν από τους πιο νόστιμους γαστριμαργικούς προορισμούς…

Άλλωστε  εμείς το λέμε εδώ και χρόνια ότι η  Λέσβος και τα μεζεδάκια της  αποτελούν έναν ιδιαίτερο πόλο έλξης για όσους αγαπούν το καλό ελληνικό φαγητό.

Πως ξεκίνησε αυτός ο «έρωτας»  με τις γεύσεις ;

Αναπολώντας  τη δεκαετία του  80  θυμάμαι ότι  οι γονείς μου, μετά από πολλά χρόνια κατάφεραν να αποκτήσουν ένα εξοχικό σπίτι στην Χαλκιδική .Αυτό σήμαινε ότι ο αδελφός μου και εγώ θα περνούσαμε τις  καλοκαιρινές διακοπές μας στο εξοχικό σπίτι και βέβαια επειδή οι γονείς μας δεν θα ήταν εκεί θα έπρεπε να φροντίζουμε τους εαυτούς  μας .Στην αρχή είχε στα αλήθεια πολύ πλάκα!

Κάναμε μπάρμπεκιου ,παραγγέλναμε πίτσα και γενικότερα πρόχειρο και γρήγορο  φαγητό απ ‘έξω .Μετά όμως από ένα καλοκαίρι   όμως η ψυχή μας αναζητούσε αληθινό  σπιτικό  φαγητό .Νομίζω ότι κάπως έτσι μπήκα στον κόσμο των γεύσεων ….

Γιατί οι μεσογειακές γεύσεις είναι αυτές  που σας ενδιαφέρουν περισσότερο;

Το μεσογειακό και το ελληνικό φαγητό ταυτόχρονα , είναι  κατά την προσωπική μου άποψη η καλύτερη κουζίνα, το καλύτερο και το πιο νόστιμο φαγητό !Όλα τα προϊόντα προέρχονται από τον κάθε τόπο αντίστοιχα – και βέβαια κάθε τόπος έχει τα δικά του και πολύ αξιόλογα προϊόντα -κάθε εποχή έχει τα δικά της απίστευτα υλικά και πρώτες ύλες και βέβαια είναι μια κουζίνα με νόστιμες συνταγές … Από την άλλη μεριά ,πολλοί είναι εκείνοι που παρουσιάζουν διάφορα είδη μαγειρικής .Κάποιοι λοιπόν θα πρέπει να σταθούν στο ύψος της ελληνικής κουζίνας και να αναδείξουν τις γεύσεις της .

Τι ανακαλύψατε στο νησί μας που να αποτελεί γαστριμαργική πρόταση ;

Το λιαστό χταπόδι , τα κολοκυθολούλουδα βρίσκονταν στο τραπέζι  μας  με κάθε ευκαιρία, , το λαδοτύρι Μυτιλήνης και βέβαια η παστή σαρδέλα !! Και όλα αυτά … «έσβηναν» με το παραδοσιακό ούζο από το νησί σας !

Τα τελευταία χρόνια η γεύση όπως αυτή παρουσιάζεται ενδιαφέρει όλο και περισσότερο κόσμο .Έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής μας η αποτελεί απλά μόδα ;

Πραγματικά   η περίοδος που διανύουμε είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή για τις γεύσεις  και το φαγητό γενικότερα .Έτσι όπως έχει «μικρύνει»  ο κόσμος εξαιτίας της ελάχιστης επικοινωνίας και επαφής ανάμεσα μας ,με τις γρήγορες σχέσεις του διαδικτύου, πολλοί είναι εκείνοι που ταξιδεύουν και θεωρούν ένα είδος εξερεύνησης το να ψάχνουν τις νέες γεύσεις .Ένας  από αυτούς τους τύπου είμαι κι εγώ…

Το αρνητικό της ιστορίας και της εποχής μας βέβαια είναι ότι μέσα σε αυτήν την ταχύτητα το γρήγορο φαγητό αποτελεί μια λύση για τον τρόπο ζωής που κάνουμε .Θα πρέπει να δίνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας για να διαβάζουμε  τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζουμε ,να ψάχνουμε για καλές πρώτες ύλες όπως κρέας για παράδειγμα ,ψάρι ,λαχανικά  κτλ  .

Ποια είναι τα σχέδια σας και πως θα βάλετε τη Λέσβο μέσα σε αυτά ;

Στο GREEK SUPPER CLUB πρόκειται να παρουσιάσω την κουζίνα της Λέσβου .Οι γαστριμαργικές μου αναμνήσεις από τον ωραίο τόπο σας  είναι εξαιρετικές και σκοπεύω να τις μοιραστώ με τους επίσημους καλεσμένους μου …

Προηγουμενο αρθρο

Δεύτερος πρόσφυγας νεκρός στη Μόρια μεσα σε λίγα 24ωρα

Επομενο αρθρο

Φωτιά στο Θεομήτωρ της Αγιάσου με δύο τραυματίες