Search

Παραπληροφόρηση για τα κοντέινερ-Περίεργα παιχνίδια εις βάρος του ΠΙΚΠΑ

Πολλαπλασιάζονται οι εντάσεις στη Λέσβο με τους δύο πόλους να τραβούν το ήδη τεντωμένο σκοινί. Από τη μία μεριά από το πρωί του Σαββάτου διαδίδονταν  μέσω παραδημοσιογραφικών site η δημιουργία νέου καμπ, με αφορμή την αποβίβαση από το πλοίο Πελαγίτης στο εμπορικό λιμάνι Μυτιλήνης, τεσσάρων οικίσκων-κοντέινερ, και από την άλλη η περίεργη απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να παραχωρήσει εν μία νυκτί το κέντρο φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων του ΠΙΚΠΑ, στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου (πρ.Θεομήτωρ) για πέντε έτη!

Στην πρώτη περίπτωση ο Δήμος μπλόκαρε τη μεταφορά των κοντέινερ με αυτοκίνητα του Δήμου με αιχμηρή ανακοίνωσή του ζήτησε από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής απαντήσεις. Το μυστήριο λύθηκε καθώς τα τέσσερα αυτά κοντέινερ μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ της Μόριας και προορίζονταν για 70 από τα 350 παιδιά που βρίσκονται μέσα στο χοτ σποτ.

Στη δεύτερη περίπτωση, για την οποία επίσης δεν ενημερώθηκε ο Δήμος Λέσβου το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό καθώς κανείς δεν γνωρίζει επί της ουσίας τι σημαίνει αυτή η ξαφνική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας.  Κάποιοι υποστηρίζουν το σενάριο μιας εκδικητικής απόφασης από την πλευρά της Κυβέρνησης εξαιτίας της κατάληψης των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ από πρόσφυγες που ωστόσο ουδεμία σχέση έχουν με το ΠΙΚΠΑ το οποίο δηλώνει μάλιστα τη διαφωνία του με την εν λόγω διαμαρτυρία.

Επ αυτού ο Δήμαρχος που στο παρελθόν έχει έρθει σε σύγκρουση με τους υπεύθυνους του ΠΙΚΠΑ  διαμαρτυρήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας με επιστολή του καθώς…ήρθε δεύτερος στη διεκδίκηση του χώρου που κατά τη γνώμη του πρέπει να “δοθεί ξανά στα παιδιά της Λέσβου”, παρότι ο χώρος πριν χρησιμοποιηθεί για την φιλοξενία προσφύγων ήταν παντελώς  εγκαταλελειμμένος.

«Η συγκεκριμένη παραχώρηση χρήσης έγινε υπό την ανοχή προηγούμενων Δημοτικών αρχών και υπό το βάρος των συνθηκών κρίσης, που προήλθαν από τις αυξημένες προσφυγικές ροές και τις ανάγκες  φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Έπειτα από σχεδόν δύο έτη και με την κρίση του 2015 να έχει παρέλθει, ο Δήμος Λέσβου ενημέρωσε τόσο την οργάνωση που δραστηριοποιείται στο χώρο όσο και το Υπουργείο για τον προγραμματισμό του να λειτουργήσουν εκ νέου οι παιδικές κατασκηνώσεις. Αντ’ αυτού «και χωρίς να έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση, πληροφορούμαστε ότι ο χώρος παραχωρείται με συνοπτικές διαδικασίες αλλού. Εύλογα διερωτόμαστε λοιπόν, ποιες υπόγειες διαδρομές ακολούθησε η συγκεκριμένη διαδικασία για την οποία δεν ερωτηθήκαμε ούτε ενημερωθήκαμε αλλά και ποιος είναι ο στόχος της παραχώρησης του συγκεκριμένου χώρου που έχει δημιουργηθεί ως παιδικές κατασκηνώσεις στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Β. Αιγαίου (Πρώην Θεομήτωρ)», συμπλήρωσε.  Τέλος εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία του για τη συγκεκριμένη απόφαση, «η οποία επήλθε χωρίς καμία ενημέρωση ή έστω διαβούλευση για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, ενώ ουσιαστικά υποδαυλίζει με τον χειρότερο τρόπο την προσπάθειά μας να προσφέρουμε ξανά το συγκεκριμένο χώρο στα παιδιά της Λέσβου», υποστηρίζει ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός.

Το γεγονός έχει φέρει την αναστάτωση των υπευθύνων του ΠΙΚΠΑ και όχι μόνο καθώς είναι πραγματικά παράλογο τη στιγμή που στο νησί δεν υπάρχουν αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας προσφύγων η Κυβέρνηση να κάνει “έξωση” σε έναν πρότυπο χώρο που μάλιστα φροντίζει ευάλωτες περιπτώσεις και οικογένειες προσφύγων ενώ την ίδια στιγμή ο Δήμος Λέσβου που αντιμετωπίζει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, εκτός τόπου και χρόνου,να σχεδιάζει στον ίδιο χώρο παιδικές κατασκηνώσεις!