Search

Πάνω από 350 νεκροί σε Τουρκία και Συρία από χτύπημα του Εγκέλαδου

«Μάχη» για επιζώντες σε κτίρια, που έχουν καταρρεύσει στις δύο χώρες προκαλώντας εικόνες Αποκάλυψης. Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί μέχρι την Αίγυπτο, σε απόσταση σχεδόν 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο. Το χειρότερο χτύπημα του Εγκέλαδου είναι το χειρότερο από το στην Συρία, το ίδιο και στην Τουρκία

Τρομακτική τραγωδία με περισσότερους από 350 νεκρούς τα ξημερώματα από διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου, στις 4 ξημερώματα, στην περιοχή του Γκαζαντιέπ, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς με τον βαρύτερο φόρο αίματος να πληρώνει η Συρία με τουλάχιστον 280 ανθρώπινες απώλειες και 630 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό. Τουλάχιστον 76 σκοτώθηκαν στην Τουρκία, όπου τραυματίστηκαν άλλοι 440.

«76 πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους στα Άδανα, στην Αντιγιαμάν, στη Μαλάτια, στην Καχρανμαρμαράς, στην Γκαζιάντεπ, και 440 πολίτες τραυματίστηκαν στη Σανλιούρφα, στη Ντιγιάρμπακιρ, στα Άδανα, στην Αντιγιαμάν, στη Μαλάτια, στην Οσμάνιγε, στη Χατάι και στην Κιλίς» ανέφερε η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας, AFAD.

Αρχικά ανακοινώθηκε ότι ο πρώτος σεισμός είχε μέγεθος 7,8 βαθμών και ο δεύτερος 6,7 ενώ αναθεωρήθηκαν στη συνέχεια σε 7,9 και 7,4. Σύμφωνα με την AFAD, την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, ο τελευταίος είχε μικρό εστιακό βάθος, μόλις 7 χιλιόμετρα.

Και οι δύο έγιναν στην επαρχία Καχρανμαρμαράς της νοτιανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, με αποτέλεσμα κάτοικοι και στις δύο χώρες να ξυπνούν και να βγαίνουν στο δρόμο πανικόβλητοι, παρά τη βροχή και το χιόνι.

Βίντεο δείχνουν κτίρια να έχουν καταρρεύσει σε διάφορες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπως οι Αντιγιαμάν, Ντιγιάρμπακιρ και Μαλάτια. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ντιγιάρμπακιρ είδε κτίριο να έχει ισοπεδωθεί ολοσχερώς και σωστικά συνεργεία να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα συντρίμμια.

Σωστικά συνεργεία και η τουρκική πολιτική προστασία διεξάγουν επιχειρήσεις για να βγάλουν επιζήσαντες από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της γείτονος. «Όλες οι ομάδες μας βρίσκονται σε συναγερμό. Εκπέμψαμε συναγερμό τέταρτου επιπέδου», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».

Διασώστες πασχίζουν να βγάλουν παγιδευμένους από τα συντρίμμια κτιρίων και στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, κυρίως στην Άζαζ και στη Αλ Μπαμπ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Στην Ιντλίμπ, τα Λευκά Κράνη ανέφεραν πως αναζητούν δεκάδες παγιδευμένους στα ερείπια.

Το χτύπημα του Εγκέλαδου είχε μεγάλη διάρκεια σχεδόν ενός λεπτού για να ακολουθήσουν δεκάδες μετασεισμοί με το μεγαλύτερο να είναι 6,6 βαθμών και τουλάχιστον πέντε πάνω από 5 βαθμούς.

Οι δονήσεις  έγιναν αισθητοί σε περιοχές των δύο κρατών αλλά και αρκετές χώρες.  Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου ο φονικός σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε απόσταση σχεδόν 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του: σε Τουρκία, Ιράκ, Γεωργία, Ισραήλ, Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος, και Κύπρο.

Φόβοι για τσουνάμι στην Ιταλία

Στο μεταξύ εκφράστηκαν φόβοι για τσουνάμι στην νοτιοανατολική Ιταλία, οι οποίοι όμως δείχνουν να περιορίζονται.

Ο επιχειρησιακός διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας στη γείτονα, Λουίτζι Ντ’ Άντζελο, διευκρίνισε πως μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί κύματα τα οποία δεν ξεπερνούν τα δεκαπέντε εκατοστά σε ύψος και ότι «ο αρχικός συναγερμός μοιάζει να έχει περιοριστεί σημαντικά».

Ξύπνησαν μαύρες μνήμες

Στην Τουρκία η σεισμικότητα συγκαταλέγεται στις υψηλότερες στον κόσμο. Ο σημερινός σεισμός είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από αυτόν της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσε περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές. Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Πηγή Εφ Συν