Σε ηλικία μόλις 44 ετών και έχοντας σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα έφυγε χθες το βράδυ από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς ο ανθυποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Μυτιληνιός κυβερνήτης του θρυλικού ΠΛΣ 602 που πρωτοστάτησε στη διάσωση ανθρώπων στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015 και το 2016.

Σαν κεντρικός ήρωας του ντοκιμαντέρ «4.1 miles» που περιέγραφε μια μέρα από τη ζωή των στελεχών του λιμενικού σώματος που βρέθηκαν στη μέση της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, τιμήθηκε με το Όσκαρ το 2017 από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Στην τελετή της απονομής των Όσκαρ στο Λος Άντζελες μίλησε για τους συναδέλφους του. «Είμαστε περήφανοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα σε αυτήν την τραγωδία», τόνισε.

Ο ελληνικός και διεθνής Τύπος τον είχε χαρακτηρίσει «φύλακα άγγελο» των προσφύγων.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος αφήνει πίσω του δυο ανήλικα κορίτσια ενώ η οικογένεια του, οι συνάδελφοί του και όλη η τοπική κοινωνία θα τον αποχαιρετίσουν αύριο.

Οι συνάδελφοί του είναι σοκαρισμένοι από την απώλεια αυτή όπως μας είπε από την Ένωση Λιμενικών Υπαλλήλων Λέσβου ο Γώργος Κουτρομπίλας.

«Είναι το τέταρτο περιστατικό συναδέλφου που χάνουμε τα τελευταία χρόνια στο λιμενικό σώμα στο νησί και είμαστε σοκαρισμένοι» είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο νέος λιμενάρχης Κωνσταντίνος Φλουρής.

(Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη)

 

Πανελλήνιος Θρήνος 

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής για τον θάνατο του «προστάτη των προσφύγων» στη Λέσβο, υποπλοιάρχου του Λιμενικού Κυριάκου Παπαδόπουλου

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, πληροφορούμενος τον αιφνίδιο θάνατο του εμβληματικού ανθρώπου του Αιγαίου, υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου, δήλωσε:

«Μεγάλη θλίψη προκαλεί σε όλους μας η ξαφνική απώλεια του υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου, ενός εκ των πρωταγωνιστών στη διάρκεια της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης, που σαν κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 στη Μυτιλήνη, έδωσε ηρωικό αγώνα σώζοντας χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015-2016.

Αφοσιωμένος σε όλη του τη ζωή στο καθήκον να υπηρετεί ακούραστα στα σύνορα, αγνός ανθρωπιστής, με αδιαμφισβήτητο σεβασμό στην αξία της ανθρώπινης ζωής χωρίς διακρίσεις, βρισκόταν εδώ και χρόνια πίσω από κάθε Δελτίο Τύπου για τις εκατοντάδες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήριά στην οικογένεια και στους οικείους του

 

Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ εκφράζει τα πιο θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ήρωα του Αιγαίου, υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου, το νήμα της ζωής του οποίου κόπηκε εντελώς ξαφνικά μόλις στα 44 χρόνια του.

Επρόκειτο για μία εμβληματική φυσιογνωμία, καθώς σαν κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 σκάφους στη Μυτιλήνη, σηματοδότησε τους ηρωικούς αγώνες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015 – 2016. Είχε σώσει πάνω από 5000 ανθρώπους, μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών παραλίων, προσπάθεια που τον σημάδεψε.

Έδωσε σπουδαία μαθήματα για το θάρρος, το μεγαλείο ψυχής και την πίστη του προς τα ιδανικά του Έθνους και της Πατρίδας.

Αιωνία του η μνήμη.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Λέσβος από σήμερα είναι φτωχότερη. Ο Υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, ένας άνθρωπος που έσωσε χιλιάδες ζωές, μας άφησε ξαφνικά για το τελευταίο του ταξίδι. Οι πανανθρώπινες αξίες με τις οποίες πορεύτηκε, η δύναμη ψυχής και το παράδειγμά του που συγκλόνισε και ενέπνευσε την παγκόσμια κοινότητα, θα είναι η παντοτινή κληρονομιά του. Στην οικογένεια και τους οικείους του Κυριάκου Παπαδόπουλου, εκφράζω τα πιο ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήριά μου».