Search

Π. Ζαφειρίου : Δεν είναι αυτοσκοπός μου να γίνω Δήμαρχος, αλλά να προσφέρω αυτό που λείπει στον τόπο μου

 

»

Με τη φιλοσοφία να φυσήξει νέος αέρας ανανέωσης στο Δήμο Μυτιλήνης, ο Παναγιώτης Ζαφειρίου κατέρχεται στις επικείμενες δημοτικές εκλογές με ένα συνδυασμό που ονομάζεται «η Λέσβος όπως της Αξίζει» και στον οποίο πρωταγωνιστούν 40ρηδες και άνθρωποι που δεν έχουν υποστεί πολιτική «φθορά» από την μακρόχρονη ενασχόλησή τους με τα κοινά.

Ο ίδιος ασχολείται με τα δημοτικά μας πράγματα από το 1990, όταν πρωτοεκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος, έχοντας ζήσει εκ των έσω όλες τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και έχοντας σχηματίσει πλέον άποψη για το τι χρειάζεται ο Δήμος Μυτιλήνης.

Μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα δράσης και εφαρμογής του φιλόδοξου προγράμματός του είναι ταχύρυθμο, καθώς όπως είπε στα «Π» σε 120 μέρες από την εκλογή του θα έχει ολοκληρώσει το βασικό πλάνο δράσης με απτά αποτελέσματα για τους δημότες.

Αντιδημαρχίες μεταναστευτικής πολιτικής και ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Ο Παναγιώτης Ζαφειρίου ξεκινά το πρόγραμμά του εστιάζοντας στο ευρωπαϊκό προφίλ που πρέπει να έχει ο Δήμος Μυτιλήνης, ο οποίος μέχρι τώρα -όπως λέει- είναι απλά ένας επαρχιακός Δήμος και τίποτα περισσότερο.

«Θεωρώ επιβεβλημένο να δημιουργηθεί ένα ειδικό γραφείο του Δήμου στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχουμε άμεση πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Στόχος είναι η προώθηση και εκμετάλλευση κοινοτικών κονδυλίων για την υλοποίηση έργων πνοής και αναβαθμισμένων υπηρεσιών για τη Λέσβο.

Άλλωστε από πού αλλού θα αντλήσουμε πόρους, όταν η δημοτική φορολογία έχει αφαιμάξει τους δημότες;

Υπάρχει σχεδιασμός το γραφείο αυτό να λειτουργήσει συνδυαστικά με μια Αντιδημαρχία Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, καθώς το αντικείμενο αυτό είναι ύψιστης προτεραιότητας και πρέπει να λειτουργήσει σφαιρικά.

Είναι καιρός ο Δήμος να λειτουργήσει πια σε επιχειρηματική βάση, γι αυτό λέω πως βασικός πυλώνας του προγράμματός μας είναι ο Δήμος Μυτιλήνης να γίνει ευρωπαϊκός δήμος», τονίζει.

Μεγάλη όμως μέριμνα θα υπάρξει και για το μεταναστευτικό, με τη δημιουργία Αντιδημαρχίας Μεταναστευτικής Πολιτικής και την άμεση συνδρομή του νομικού τμήματος του Δήμου.

«Απαιτείται μια συνεχής παρουσία της δημοτικής αρχής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να επιτευχθεί άμεση έκθεση των προβλημάτων και της υφιστάμενης κατάστασης, με παράθεση προτάσεων και λήψη αναγκαίων νομικών ενεργειών, τονίζει ο κ.

Ζαφειρίου, υποστηρίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια έγιναν λάθος χειρισμοί με βλαπτικές συνέπειες.

«Υπάρχει απίστευτη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου που αποτελεί τροχοπέδη για την αποσυμφόρηση της Λέσβου, σημειώνει.

Αυτό συμβαίνει γιατί ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων-μεταναστών είναι μη ταυτοποιήσιμος. Πιστεύω πως για να βελτιωθούν οι συνθήκες όσο διαμένουν εδώ οι άνθρωποι αυτοί, θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και παρουσίαση της πραγματικής εικόνας της διαμορφωθείσας κατάστασης. Πρακτικά, εμείς λέμε συνεργασία με τις ΜΚΟ, αλλά και έλεγχος της δράσης τους, πλήρης καταγραφή των προσφύγων αλλά και των παράνομων μεταναστών και αποστολή αναλυτικών και εμπεριστατωμένων υπομνημάτων στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και στους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς φορείς, ώστε να υπάρχει ρεαλιστική εικόνα του τι επικρατεί στη Λέσβο».

«Το κολυμβητήριο θα ανοίξει ξανά»!

Στους μεγάλους στόχους του Παναγιώτη Ζαφειρίου πάντως είναι και η άμεση ανακατασκευή και επαναλειτουργία του υπάρχοντος κολυμβητηρίου με πράσινη ενέργεια, η οποία θα διασφαλίζει οικολογικά τη θέρμανση του νερού της πισίνας και επιπλέον τη δημιουργία σύγχρονων αποδυτηρίων, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ενός σύγχρονου χώρου αναμονής των επισκεπτών και άλλα.

«Οι δημότες βλέπουν το πάλαι ποτέ κολυμβητήριο που έχει συνδεθεί με τη ναυταθλητική ιστορία του τόπου μας να ρημάζει και θυμώνουν. Δεσμεύομαι από τώρα πως το κολυμβητήριο θα ανοίξει, θα γίνει ένας χώρος σύγχρονος και λειτουργικός που δεν θα τον αναγνωρίζουν. Το χρωστάμε στον τόπο και στους ανθρώπους του, δεν νοείται εξάλλου πρωτεύουσα νησιού με τέτοια ιστορία στο ναυταθλητισμό, με λαμπρά ονόματα αθλητών που πρωταγωνίστησαν και μας έκαναν περήφανους στο παρελθόν, να στερείται σήμερα χώρους άθλησης που σχετίζονται με το υγρό στοιχείο », είπε χαρακτηριστικά.

Έμφαση στις συγκοινωνίες… με «το αεροπλάνο του δημότη»

Το ζήτημα των ακριβών συγκοινωνιών στη Λέσβο, που τις πιο πολλές φορές λειτουργούν αποτρεπτικά από το να επισκεφθεί κανείς το νησί, τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα.

«Μέσω επιχορήγησης από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και το έχουμε ήδη εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση, είναι σε συνεργασία με συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία να υπάρχει καθημερινά πτήση από τον Αερολιμένα Μυτιλήνης προς τον Αερολιμένα Αθηνών μετ’ επιστροφής, με χαμηλό κόστος τιμής εισιτηρίου, μόνο για τους δημότες της Λέσβου.

Το εγχείρημα μπορεί να εφαρμοστεί, σας βεβαιώ γι αυτό και μάλιστα από τώρα μπορώ να σας πω ότι θα τύχει τέτοιας ανταπόκρισης που και η εταιρεία θα έχει όφελος από την πληρότητα των πτήσεων, αλλά και ο κόσμος θα σταματήσει πια να νοιώθει ξεκομμένος και παραπεταμένος σε μια άκρη του Αιγαίου.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα παλέψουμε και θα επιτύχουμε πάση θυσία και την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, πάλι μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

Η Λέσβος και οι δημότες της αξίζουν τα καλύτερα και είναι καιρός πια να τα έχου