Search

Π. Κουρουμπλής: “Κατάθεση Ψυχής” ο ανοιχτός χώρος φιλοξενίας προσφύγων του ΠΙΚΠΑ (Αλληλεγγύη Λέσβου)

Το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης,το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της πόλης, και τον ανοιχτό χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο ΠΙΚΠΑ, επισκέφτηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην Μυτιλήνη. ” Το ΠΙΚΠΑ είναι κατάθεση ψυχής” δήλωσε κατά την επίσκεψή του στις πρώην κατασκηνώσεις του ιδρύματος όπου από 2012 φιλοξενεί ευάλωτες ομάδες προσφύγων.Τον κ. Κουρουμπλή συνόδευσαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Γιώργος Πάλλης, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και ο διοικητής της 9ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ., Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ., Αθανάσιος Λαμπρόπουλος. Κατά την επίσκεψη στο Λιμεναρχείο, συζητήθηκε με τον Υπολιμενάρχη, Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Κώστα Φλουρή το θέμα της μεταστέγασης του Λιμεναρχείου στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, καθώς και η επισκευή των θερμικών καμερών που έχουν τα πλωτά μέσα του Λιμενικού. Ο κ. Κουρουμπλής είχε συνάντηση με τοπικούς συνδικαλιστές του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι οποίοι του έθεσαν θέματα της αρμοδιότητάς τους. Κατά την επίσκεψη στο Λιμενικό Ταμείο, συζητήθηκε η επανεκκίνηση των έργων για το Νέο Εμπορικό Λιμένα Μυτιλήνης, καθώς και η ανάπλαση τμημάτων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα.

 Το “Χωριό του Όλοι Μαζί” δημιουργήθηκε το 2012 ως απάντηση στο κάλεσμα για συντονισμό των οργανώσεων και συλλόγων του νησιού ενόψει της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Αρχικά προσπάθησε να λειτουργήσει ως συντονιστικό όργανο των δράσεων τους. Σύντομα η προσφυγική ροή και οι ανάγκες στέγασης των προσφύγων οδήγησαν στην «κατάληψη» του ΠΙΚΠΑ, ενός χώρου κοντά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης που λειτουργούσε στο παρελθόν ως παιδικές κατασκηνώσεις. Ο Δήμος παραχώρησε το ΠΙΚΠΑ και οι εθελοντές το μετέτρεψαν σε ξενώνες για τις ευάλωτες κυρίως ομάδες προσφύγων και όχι μόνο. Με την αύξηση των ροών το Χωριό του Όλοι Μαζί σύντομα βρέθηκε να φιλοξενεί στο ΠΙΚΠΑ εκατοντάδες πρόσφυγες και να παρέχει ιατρική, νομική, ψυχολογική και υλικοτεχνική βοήθεια. Η ανταπόκριση του ντόπιου πληθυσμού ήταν χωρίς προηγούμενο( ορισμένα μέλη της εκκλησίας στήριζαν την σίτιση μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πολλούς ανώνυμους εθελοντές που μαγείρευαν σχεδόν καθημερινά). Το καλοκαίρι του 2014 το ΠΙΚΠΑ έφτασε να φιλοξενεί 600 πρόσφυγες ημερησίως όταν η δυνατότητα του χώρου ήταν για 150 άτομα.
Ταυτόχρονα το Χωριό του Όλοι Μαζί ανταποκρίθηκε σε κάθε ανάγκη που παρουσιάστηκε και αφορούσε στους ανθρώπους του νησιού που υπόφεραν εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης παρέχοντας τρόφιμα και οικονομική βοήθεια σε άπορες οικογένειες. Στο ΠΙΚΠΑ από τις αρχές του 2015 φιλοξενούνται ευάλωτες ομάδες ( θύματα ναυαγίων, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις , ανάπηροι, εγκυμονούσες, λεχώνες, οικογένειες με βρέφη και μικρά παιδιά, άτομα που αιτούνται άσυλο ή επανένωση με μέλη της οικογένειας του στην Ευρώπη).Οργανώθηκε η διανομή τροφίμων καλύτερα, τα σπιτάκια εξοπλίστηκαν με κουζινάκια και θέρμανση, δημιουργήσαμε κεντρική κουζίνα όπου οι ίδιοι μαγειρεύουν, οργανώθηκαν μαθήματα ελληνικών και αγγλικών και η παροχή  ιατρικής φροντίδας και ψυχολογικής στήριξης.Ταυτόχρονα με τη βελτίωση των συνθηκών  στέγασης και φιλοξενίας στο ΠΙΚΠΑ, μαγειρεύαμε και παρείχαμε 2000 γεύματα καθημερινά στους πρόσφυγες στην Μόρια, το Καρά Τεπέ και το λιμάνι.  Το ΠΙΚΠΑ διαχειρίστηκε δωρεές και  λειτούργησε ως κέντρο διανομής βοήθειας σε όλο το νησί. Υποστήριξε την Κοινωνική Κουζίνα, μεμονωμένους εθελοντές και οργανώσεις που διένειμαν καθημερινά όλα τα είδη που δεχθήκαμε ως δωρεές (τρόφιμα, ρουχισμό, είδη προσωπικής υγιεινής, υπνόσακους, σκηνές κ.α.).
Καθώς οι ανάγκες του ΠΙΚΠΑ μεγάλωναν η κάθε οργάνωση του Χωριού του Όλοι Μαζί επικεντρώθηκε στο δικό της έργο με αποτέλεσμα η ομάδα που φρόντιζε τις υποθέσεις στο ΠΙΚΠΑ να σχηματίσει την οργάνωση Αλληλεγγύη Λέσβου για να διαχειριστεί τις δωρεές σε χρήματα και ανθρώπινο δυναμικό που κατέφταναν από κάθε μέρος της υφηλίου και να κάνει πιο αποτελεσματική τη βοήθεια προς τις ευάλωτες ομάδες των  προσφύγων.Οι φίλοι και υποστηρικτές μας ξέρουν ως  η ομάδα του ΠΙΚΠΑ ( η ονομασία της κατασκήνωσης στην οποία δραστηριοποιούμαστε).  Το  χειμώνα του 2016 μας απαγορεύτηκε από το Δήμο  Μυτιλήνης να χρησιμοποιούμε την ονομασία αυτή η οποία αναφέρεται σε συγκεκριμένη υπηρεσία του  Υπουργείου  Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας.Έτσι γεννήθηκε η Αλληλεγγύη Λέσβου(πρώην κατασκηνώσεις ΠΙΚΠΑ).
Να θυμίσουμε πως κατά την έναρξη των προσφυγικών ροών και όταν το ΠΙΚΠΑ φιλοξενούσε περί τα 600 άτομα τον χώρο είχε επισκεφθεί ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης χωρίς μάλιστα να ενημερώσει την ομάδα των εθελοντών. Μάλιστα κι ενώ γνώριζε πως μεγάλος πληθυσμός προσφύγων φιλοξενούνταν εκεί ώστε να μην μένει κρατούμενος σε άθλιες συνθήκες στο χώρο του λιμανιού υποστήριξε με δηλώσεις του στη Βουλή και στα ΜΜΕ  πως το  ΠΙΚΠΑ αποτελεί κατάληψη χώρου και πως οι άνθρωποι που το υποστηρίζουν είναι διακινητές! “Συνεργασία υπάρχει με τους Γιατρούς του Κόσμου, την Ύπατη Αρμοστεία, ψυχολόγους και ειδικούς συμβούλους στη Μόρια. Τα άλλα δεν είναι συνεργασία, είναι καταλήψεις χώρων», είχε δηλώσει στη Συνέντευξη Τύπου στη Μυτιλήνη μετά την επίσκεψή του.