Π. Χριστόφας: “Τολμάμε” και στον τουρισμό με ισομερή χρηματοδότηση προτάσεων  

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

 

Με αφορμή την συνεδρίαση της «Περιφερειακής Επιτροπής Τουριστικών Θεμάτων και Θεμάτων Αγροδιατροφης» με πρώτο της θέμα την «Ειδίκευση του προγράμματος τουριστικής προβολής 2019», επανερχόμαστε στο ρόλο που πιστεύουμε πως πρέπει να έχει λειτουργικά η Περιφέρεια, σε θέματα που άπτονται της ανάπτυξης όπως η τουριστική προβολή.

H Περιφέρεια δεν πρέπει να είναι μόνο υποστηρικτής δράσεων, πρωτοβουλιών και προτάσεων από εξωπεριφερειακούς φορείς. Αντιθέτως θεσμικά και οργανωτικά μπορεί να είναι περισσότερο ευέλικτη από ότι έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Μπορεί να είναι ρυθμιστής, αλλά κι η ίδια εισηγητής στην πράξη, καινοτόμων ιδεών και προτάσεων. Μπορεί πριν από όλα αυτά, να αξιολογεί την πληρότητα των προτάσεων, από άποψη σχεδιασμού αλλά και από άποψη συμπερίληψης ΟΛΩΝ των νησιών.

Διαπιστώσαμε πως απ’ τις εισηγήσεις έλειπαν προτάσεις για την Σάμο και την Ικαρία (με εξαίρεση μια πρόταση που γεωγραφικά δεν πραγματώνεται στον τόπο ενδιαφέροντος-Σάμο και Ικαρία). Για τη δε Λήμνο, η πρόταση ήταν πάλι μια (η επιτροπή σύμφωνα με το κείμενο της εισήγησης, θα επανέλθει να εισηγηθεί στο μέλλον για προτάσεις που θα προκύψουν μεταγενέστερα).

Επιπρόσθετα η τουριστική προβολή ακόμη κι όταν «εξειδικεύεται» μέσα από εξωπεριφερειακές προτάσεις, αφορά σε προγραμματισμό, που σημαίνει πως χρονικά πρέπει να γίνεται σε προηγούμενο χρόνο του έτους που αναφέρεται. Σε άλλη περίπτωση, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να προκύψουν εισηγήσεις που να καλύπτουν το σύνολο των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Είναι λίγο να πούμε πως ευχόμαστε στο μέλλον να δούμε να περιλαμβάνονται ισομερώς προτάσεις για ΟΛΑ τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Είναι λίγο γιατί η Περιφέρεια δεν πρέπει μόνο να περιμένει τις ιδέες. Η Περιφέρεια πρέπει να ανοίγει δρόμο δίνοντας κίνητρα, ενημερώνοντας διαρκώς πολίτες και φορείς, επικοινωνώντας την ανάγκη να συμμετέχουμε όλοι, κάνοντας όλους μας να νιώθουμε κομμάτι μια μεγάλης θεσμικής οικογένειας φέρνοντας κοντά και το απομακρυσμένο της άκρο.

Η Περιφέρεια οφείλει να μπορεί να κρατά ισορροπίες, να φροντίζει για όλους χωρίς εξαιρέσεις.

 

Προηγουμενο αρθρο

Μαθητές της Βρίσας ταξιδεύουν στα Κανάρια νησιά: Ένα νησιωτικό “παλίμψηστο” αποκαλύπτεται!

Επομενο αρθρο

Αντίο με επισκέψεις για τον Γιάννη Γιαννέλλη Θεοδοσιάδη