Search

ΟΥΖΟ ΣΑΜΑΡΑ: 127 χρόνια ιστορίας και παράδοσης

 

«Το μυστικό βαρέλι της Προύσας»

Ήταν γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα όταν ο Ευστράτιος Σαμαράς ζούσε ευτυχισμένα χρόνια μαζί με τους γονείς του και τον αδελφό του Κώστα, στην Προύσα της Μικράς Ασίας όπου είχε μετακομίσει ο πατέρας του από την Κωνσταντινούπολη, πριν από αρκετά χρόνια.

Ο πατέρας, Νικόλαος Σαμαράς, εξακολουθούσε να ασχολείται με το εμπόριο από τα χρόνια που ζούσε στην Πόλη και να παρασκευάζει ούζο και στο νέο τόπο κατοικίας του. Λένε μάλιστα, ότι όταν έρχονταν από την Πόλη οι αρχοντάδες φίλοι του, αυτός τους κέρναγε πάντα από ένα ειδικό χαρμάνι ούζου που το φύλαγε σ’ ένα βαρέλι για τέτοιες περιστάσεις.

Τα δύο αδέλφια, με κλίση στα γράμματα, βοηθούσαν παράλληλα και στο ρακιτζίδικο συμμετέχοντας έτσι στο κόσμο μυσταγωγίας του ούζου. Γνωρίζοντας την ύπαρξη του μυστικού βαρελιού, δοκίμαζαν κρυφά μη μπορώντας να αντισταθούν στην εξαιρετική γεύση αυτού του ούζου. Όταν όμως τους συνέλαβε ο πατέρας τους, τιμωρήθηκαν και υποσχέθηκαν ότι δεν θα ξαναπήγαιναν σ’ αυτό το βαρέλι, παρά μόνο όταν θα τέλειωναν το σχολείο. Για ένα όμως από τα δύο αδέλφια, το γεγονός αυτό θα ήταν καθοριστικό για την μετέπειτα πορεία του.

«Για χάρη μιας γυναίκας, προέκυψε ο πρώτος «ερωτικός μετανάστης» που ήταν άριστος μάστορας της απόσταξης ούζου και έφερε στην Μυτιλήνη το ούζο Σαμαρά.»

 

Τα χρόνια πέρασαν, ο Κώστας σπούδασε νομικά και ο Στρατής έμεινε κοντά στον πατέρα του για να συνεχίσει την παράδοση της απόσταξης. Με το ανήσυχο πνεύμα του ανέπτυξε, παράλληλα με την παραγωγή ούζου, εμπόριο λαδιού και αλίπαστων με τη Μυτιλήνη και συγχρόνως αγόραζε ελαιοκτήματα στην περιοχή της Γέρας.

Σ’ ένα από τα ταξίδια του στην περιοχή Κλωτσιά της Γέρας όμως, θα γινόταν μια μοιραία συνάντηση. Την ώρα που εκτιμούσε και διαπραγματευόταν την αξία των κτημάτων, έπιασε ξαφνική βροχή. Το μοναδικό κτήμα που είχε σπίτι ήταν της οικογένειας της γιαγιάς Μαριγώς όπου και τον φιλοξένησαν.

Μια ματιά ήταν αρκετή για να ερωτευθούν κεραυνοβόλα οι δύο νέοι. Το ίδιο βράδυ ο Στρατής ζήτησε επίσημα σε γάμο την Μαριγώ από τον πατέρα της και να μείνουν μαζί στην Προύσα. Ο πατέρας της αρνήθηκε ευγενικά την τιμητική πρόταση εξηγώντας ότι η Μαριγώ ήταν μοναχοπαίδι και θα έπρεπε να παραμείνει και να παντρευτεί στο τόπο της για να προσέχει τους γονείς της. Αν την ήθελε τόσο πολύ, θα έπρεπε να εγκατασταθεί εκείνος μόνιμα στην Λέσβο και να φέρει μάλιστα και την ποτοποιία του! Ο Στρατής, αποφασιστικός όπως ήταν, δέχθηκε αμέσως με μοναδική προίκα το κτήμα που γνωρίστηκαν.

Έτσι λοιπόν, για χάρη μιας γυναίκας, προέκυψε ο πρώτος «ερωτικός μετανάστης» που ήταν άριστος μάστορας της απόσταξης ούζου και έφερε στην Μυτιλήνη το ούζο Σαμαρά.

Από τα έξι παιδιά του, ο Στρατής Σαμαράς επέλεξε να ακολουθήσει την παράδοση της ποτοποιίας, ο γιος του Νίκος, που έφερε και το όνομα του πατέρα του. Του διηγήθηκε την ιστορία του μυστικού βαρελιού της Προύσας, το οποίο είχαν φέρει πίσω και του ζήτησε να συνεχίσει να παράγει το ίδιο χαρμάνι ούζου σε μικρή ποσότητα για να κερνάει και εκείνος αποκλειστικά τους φίλους του.

Που να φανταζόταν λοιπόν ο παππούς Στρατής ότι ένα βαρέλι ούζου και ένα ελαιόκτημα θα άλλαζαν τη ζωή του και για αυτό το υπέροχο ούζο θα μιλούσε όλη η Μυτιλήνη και σύντομα όλη η Ελλάδα. Σήμερα, 125 χρόνια μετά από την ίδρυση της ποτοποιίας, η τέταρτη γενιά συνεχίζει με σεβασμό στις αξίες και την παράδοση της οικογένειας την παραγωγή ούζου. Μπορεί τα πρόσωπα και τα μέσα παραγωγής να άλλαξαν, η αγάπη όμως για το ούζο παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο.

 

 

Η ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΑΜΑΡΑ Α.Β.Ε.Ε. https://ouzosamara.gr/proionta/  πλήρως εναρμονισμένη με την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανόνες υγιεινής πρακτικής, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και με υπευθυνότητα στο σημερινό καταναλωτή, εξακολουθεί να ταξιδεύει αναλλοίωτη στο χρόνο. Οι πρώτες ύλες και η επιλογή των πρώτων υλών καθώς και ο έλεγχος ποιότητας είναι από τις πιο σημαντικές φάσεις της διαδικασίας του ούζου,  μας λέει  ο  Δημήτρης Αναγνώστου, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας  ο οποίος έχει αναλάβει και τα ηνία της 4ης γενιάς της οικογένειας ΣΑΜΑΡΑ. «Η πιο σημαντική φάση της παραγωγικής διαδικασίας είναι η προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών. Από την επιλογή μέχρι την παραλαβή τους στις εγκαταστάσεις μας. Για να επιτευχθεί αυτό διατηρούμε σταθερές σχέσεις με συνεργαζόμενους παραγωγούς και προμηθευτές. Έτσι, χρησιμοποιούνται πάντα τα καλύτερα υλικά με στόχο την παραγωγή κορυφαίας ποιότητας ούζου από απόσταξη 100%. Το σημαντικότερο δε συστατικό που δίνει το χαρακτηριστικό άρωμα και γαλάκτωμα στο ούζο και το διαφοροποιεί από άλλα ποτά είναι ο γλυκάνισος. Όταν βέβαια αυτός προέρχεται από το Λισβόρι της Λέσβου, τότε το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εξαιρετικό», συμπληρώνει ο κος Αναγνώστου.

Βότανα & δημητριακά

Εκτός από τον γλυκάνισο Λισβορίου, στην παραγωγή ούζου χρησιμοποιούνται και άλλα βότανα, ρίζες και δημητριακά της Λεσβιακής γης. Το ούζο Σαμαρά  χρησιμοποιεί εκτός των άλλων δημητριακών και  κριθάρι, καλαμπόκι, αλάτι από τις αλυκές Πολιχνίτου, κρεμμύδια, μαστίχα Χίου και άλλα μυρωδικά που  συμμετέχουν στη σύνθεση ενός μοναδικού μπουκέτου για το απόσταγμα που θα παραχθεί. Οι παλιοί ποτοποιοί μάλιστα  έλεγαν,  ότι  το νερό καλής ποιότητας θα δώσει πάντα  εξαιρετικό ούζο. Έτσι  και για  το ούζο Σαμαρά χρησιμοποιείται  πάντα καθαρό, μαλακό και κατάλληλα επεξεργασμένο νερό αποκλειστικά από την περιοχή  παραγωγής του.

Η αγάπη του ποτοποιού

«Μπορεί να υπάρχουν τα τελειότερα τεχνολογικά μέσα, να χρησιμοποιηθούν τα καλύτερα υλικά, όμως αν δεν υπάρχει η αγάπη και η ψυχή του ποτοποιού δεν μπορεί να υπάρξει καλό αποτέλεσμα» τονίζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Αναγνώστου  ενώ καταλήγει  «Έτσι κι εμείς στην ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΑΒΕΕ, με παράδοση στην απόσταξη ούζου πάνω από 120 χρόνια με συνέπεια και αδιάκοπη προσπάθεια βάζουμε το καλύτερο συστατικό: την αγάπη μας για καλό ούζο!»

 

Η απόσταξη

Ο γλυκάνισος Λισβορίου, τα αρωματικά φυτά και τα υπόλοιπα υλικά, αφού καθαρισθούν επιμελώς, μπαίνουν σε χάλκινους άμβυκες μαζί με την αιθυλική αλκοόλη και σιγοβράζουν για 9,5 ώρες περίπου. Ο ατμός του μίγματος οδηγείται μέσω ενός τοξοειδούς σωλήνα προς τον ψύκτη. Εκεί καθώς περνάει από το σπιράλ του ψύκτη, όπου υπάρχει διαρκής ροή νερού, υγροποιείται και έτσι ξεκινάει η πρώτη παραλαβή του αποστάγματος.

Στην αρχική φάση της απόσταξης, οι πρώτες ποσότητες αποστάγματος (κεφαλές) απορρίπτονται. Στην συνέχεια παραλαμβάνουμε μόνο την «καρδιά» του αποστάγματος 68°-70° περίπου. Στην τελευταία φάση θα απορριφθούν και οι τελευταίες ποσότητες (ουρές). Έτσι παραλαμβάνουμε ένα καθαρό απόσταγμα το οποίο μεταφέρεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές με ελεγχόμενη θερμοκρασία για να «ηρεμήσει» για μία εβδομάδα.

Ακολουθεί η αραίωση με μαλακό, επεξεργασμένο νερό προκειμένου να φθάσουμε στον επιθυμητό αλκοολικό βαθμό ανάλογα με τον τύπο ούζου που θα παραχθεί. Ειδικά για το Ούζο Σαμαρά 42% vol. κόκκινο, προσθέτουμε αγνό βραβευμένο μέλι ανθέων Λέσβου της εταιρείας ΜΕΛΙ1 αντί ζάχαρης.

 

 

 

Ταξίδι αναλλοίωτο στο χρόνο

Κόκκινο

Με μεστή και ευχάριστη γεύση, για να συνοδεύσει τις μικρές και μεγάλες ουζοστιγμές σας. Με βραβευμένο μέλι ανθέων Λέσβου της εταιρείας ΜΕΛΙ1.

 

 

 

«Ένα ξεχωριστό ούζο, για ξεχωριστούς ανθρώπους!»

Μπλε

Γλυκόπιοτο, με ευχάριστη επίγευση και άρωμα που σαγηνεύει.

 

«Κλασικό & Αγαπημένο!»

Χωρίς

Ένα αριστοτεχνικό ούζο με απόσταξη 100% γλυκάνισου Λισβορίου & δημητριακών. Χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών υλών.