Ούζο Ισιδώρου Αρβανίτου: Μαθαίνοντας τα μυστικά της απόσταξης στο Πλωμάρι

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Στο γραφικό οικισμό του Πλωμαρίου στη Λέσβο, στη μέση ενός υπέροχου ελαιώνα και σε απόσταση μόλις ενός λεπτού από την παραλία του Αγίου Ισιδώρου, βρίσκεται το παραδοσιακό αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Η εταιρία είναι 100% ελληνική, και ανήκει στην οικογένεια Καλογιάννη που συνεχίζει να παράγει το εκλεκτό Ούζο Πλωμαρίου χρησιμοποιώντας την ίδια, μυστική συνταγή με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Εδώ και λίγο καιρό  το αποστακτήριο άνοιξε τις πύλες του στο ευρύ κοινό, προσκαλώντας τους λάτρεις του παραδοσιακού αποστάγματος να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του και να ζήσουν από κοντά μια μοναδική εμπειρία για όλες τις αισθήσεις. Αυτή την “μεθυστική” εμπειρία έζησε η ομάδα των Πολιτικών περιηγήθηκε στον κόσμο του Ούζου και μυήθηκε στα μυστικά της απόσταξης. Η μυρωδιά του γλυκάνισου, της κανέλας, της μαστίχας και του κάρδαμου σε “πιάνει” ήδη από τον περίβολο του θρυλικού εργοστασίου που μετρά 120 χρόνια λειτουργίας. Εκεί, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο μας υποδέχονται αρχικά η Ελένη και η Μένια, για ένα ουζάκι ή ένα νεράκι με μυρωδιά γλυκάνισου Λισβορίου και μας εξηγούν τα βήματα της ξενάγησης στον…κόσμο του Ούζου.

“Στον χώρο βλέπουμε 18 μικρούς,χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες οι οποίες αποστάζουν την ίδια μοναδική μυστική συνταγή που δημιούργησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης και τηρείται, πιστά, από το 1894. Η χρήση 18 αμβύκων επέτρεψε στην Ποτοποιία να αυξήσει τον όγκο της παραγωγής της προκειμένου να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες των εξαγωγών και να καλύψει τη ζήτηση των καταναλωτών. Τα καζάνια είναι χειροποίητα και φτιάχνονται από χαλκό από την ίδια οικογένεια χαλκουργών (Ελευθεριάδη) μέχρι και σήμερα” μας λέει η “φιλόξενη Μένια” (Μυρσίνη Μουτζούρη), όπως συχνά την αναφέρουν οι ξένοι επισκέπτες στο Trip Advisor και η οποία μας εξηγεί βήμα-βήμα τη διαδικασία:

“Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι διπλής απόσταξης με κάθε απόσταξη να διαρκεί 9 ολόκληρες ώρες γιατί, όπως χαρακτηριστικά λένε, όσο πιο αργά αποστάζεται ένα ούζο, τόσο καλύτερο γίνεται. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα, ιδανική αρωματική και γευστική ισορροπία καθώς και απαλή και εκλεπτυσμένη υφή. Στη συνέχεια, η κεφαλή και η ουρά του αποστάγματος – το αρχικό και το τελευταίο μέρος της απόσταξης – απορρίπτονται για να παραμείνει μόνο το κεντρικό σώμα, η «καρδιά», που αποτελεί το καλύτερο και το πιο εύγευστο μέρος του αποστάγματος”.

“Το αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου αποτελεί μία σημαντική επενδυτική δραστηριότητα που συμβάλλει στην ανάπτυξη της Λέσβου και ενισχύει την οικονομία της τοπικής κοινωνίας. Για την κατασκευή του, η Ποτοποιία συνεργάστηκε με τοπικά συνεργεία, ενώ σήμερα απασχολεί ως προσωπικό 50 εργαζομένους από την περιοχή.

Επίσης, η διαμόρφωση του χώρου ώστε να είναι εφικτή η επισκεψιμότητα του έγινε σε συνεργασία με το τοπικό αρχιτεκτονικό γραφείο της Κατερίνας Αρχοντάκη «archontakiarchitecture + interiordesign».

 

Στο χώρο, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μια αξιόλογη συλλογή μουσειακών αντικειμένων η οποία έρχεται να συμπληρώσει τη μοναδική εμπειρία, και το αξέχαστο ταξίδι στο χρόνο. Περιλαμβάνει αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της απόσταξης αλλά και της εμφιάλωσης όπως παλαιούς άμβυκες, δοχεία συλλογής αποστάγματος, ταπωτικά πωμάτων αλλά και μηχανήματα επικόλλησης ετικετών, τις λεγόμενες ετικετέζες.

Πρόσφατα η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, βραβεύτηκε από το Tripadvisorμε Πιστοποιητικό Διάκρισης για το 2017 για τις σταθερά εξαιρετικές κριτικές που λαμβάνει από τους επισκέπτες στον συγκεκριμένο ιστότοτοπο.

Το μυστικό:

“Ο παραδοσιακός τρόπος απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά συστατικά που προσφέρει αυτός ο τόπος και τη μοναδική συνταγή του Ισίδωρου Αρβανίτη, δημιουργούν ένα απόσταγμα εξαιρετικής ποιότητας. Η σπουδαία αυτή μυστική συνταγή, τηρείται ευλαβικά για πάνω από έναν αιώνα.Χωρίζεται σε 2 μέρη, αντίστοιχα των 2 αποστάξεων και το κάθε μέρος το γνωρίζει από μνήμης, μόνο ένα άτομο της αποσταγματοποιίας”.

Η ώρα της γευσιγνωσίας

Η Ιστορία

Όλα ξεκίνησαν το 1894 με την περίφημη συνταγή του ιδρυτή του. Ο Ισίδωρος Αρβανίτης, ένας επίμονος και τελειομανής Πλωμαρίτης, είχε όραμα να δημιουργήσει το καλύτερο ούζο στον κόσμο. Αποστάζοντας αρωματικούς σπόρους και βότανα της Λέσβου, μαζί με αρωματικά που αναζήτησε στην άλλη άκρη της γης, ο Ισίδωρος Αρβανίτης, δημιούργησετο μοναδικό και περίφημο Ούζο Πλωμαρίου, που διατηρεί μέχρι σήμερα αναλλοίωτη την ποιότητα και τη γεύση του. Μία γεύση που δένει με την παράδοση, ένα ποτό καθαρό σαν το κύμα του Αιγαίου.

Πάνω από ένας αιώνας έχει περάσει και όλα παραμένουν ίδια, όπως τότε,γιατί η ποιότητα του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ήταν και είναι απόλυτη και μοναδική. Η εταιρία είναι 100% ελληνική,και ανήκει στην οικογένεια Καλογιάννη και συνεχίζει να παράγει το εκλεκτό Ούζο Πλωμαρίου χρησιμοποιώντας την ίδια, μυστική συνταγή με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Σφραγίζεται στη φημισμένη συσκευασία με το χαρακτηριστικό φελλό προσφέροντας μια πολύτιμη ισορροπία γεύσης που επιτυγχάνουν τα πιο εκλεκτά ποτά με ονομασία προέλευσης.

Όραμα της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης είναι να αναδειχθεί το ούζο ως το ελληνικό ποτό που μπορεί και δικαιούται να πάρει μια θέση στη διεθνή αγορά ποτών με ονομασία προέλευσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία προχώρησε και σε ένα ακόμα σημαντικό βήμα, παρουσιάζοντας στην ελληνική αγορά το πρώτο premium ούζο, το Ούζο Άδολο, την «καρδιά του Πλωμαρίου», με το οποίο εγκαινίασε τη νέα ξεχωριστή κατηγορία εκλεκτού ούζου. Πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν από 100% τριπλή απόσταξη, περιορισμένης παραγωγικής δυναμικότητας, που απευθύνεται σε ένα εκλεκτικό κοινό ανθρώπων που αγαπούν την αυθεντική απόλαυση, αναγνωρίζουν και εκτιμούν την ποιότητα. Για την Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης η δημιουργία μιας premium κατηγορίας ούζου αποτελεί τη φυσική συνέχεια της υψηλής ποιότητας που χαρακτηρίζει τα προϊόντα της εταιρείας, ανταποκρινόμενη ταυτόχρονα στην ανάγκη της αγοράς για ένα εκλεκτό, ανώτερης ποιότητας ούζο.

Ο ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΒΟ

 Η χαρακτηριστική γεύση και το ιδιαίτερο άρωμα του Ούζου Πλωμαρίου είναι το αποτέλεσμα της μοναδικής συνταγής που μας κληροδότησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης. Μια συνταγή που περιέχει την ιδανική αναλογία συστατικών, όπως μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, που δίνει χαρακτήρα στο ούζο και τα καλύτερα ποιοτικά συστατικά από όλη την Ελλάδα, όπως μάραθο από την Εύβοια, μαστιχέλαιο, αλάτι από τις αλυκές της Καλλονής Λέσβου και φυσικά,γλυκάνισο.

Ο γλυκάνισος που χρησιμοποιείται στη παραγωγή του Ούζου Πλωμαρίου είναι ανώτερης ποιότητας. Καλλιεργείται σε ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιίας, στο Λισβόρι. Μάλιστα, ο γλυκάνισος Λισβορίουθεωρείται ο καλύτερος στον κόσμολόγω του μικροκλίματος της περιοχής.Η  γειτνίαση των κτημάτων με το θαλάσσιο Κόλπο της Καλλονής προσφέρει την απαραίτητη δροσιά, ειδικά τις περιόδους των παρατεταμένων νοτιάδων του καλοκαιριού, αφού τα κτήματα «βρέχονται» στην κυριολεξία από τη θαλάσσια αύρα. Έτσι καλλιεργείται γλυκάνισος εξαιρετικής ποιότητας και πλούσιου αρώματος.

Ο γλυκάνισος είναι μονοετές, ποώδες φυτό και κάθε χρόνο ο καλύτερος σπόρος φυλάσσεται για την σπορά της επόμενης χρονιάς.  Αφού κοπεί, αποξηραίνεται στο χωράφι και στη συνέχεια συλλέγεται, κοσκινίζεται και τοποθετείται σε ειδικά σακιά. Τα σακιά αποθηκεύονται με ιδιαίτερη προσοχή σε ειδικό χώρο, όπου η θερμοκρασία και η υγρασία ρυθμίζονται συνεχώς, 12 μήνες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα. Όλα αυτά διασφαλίζουν πάντα το άριστο αποτέλεσμα.

Έλεγχος Ποιότητας

Η ποιότητα αποτελεί κύριο μέλημα για το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Οι συνεχείς έλεγχοι που γίνονται στο ειδικό εργαστήριο καθημερινά, υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 1.050 και καλύπτουν όλο το φάσμα της παραγωγής, από τις πρώτες ύλες, την απόσταξη και την εμφιάλωση, μέχρι την αποθήκευση και τα υλικά συσκευασίας.

Όλες οι παραπάνω αυστηρές διαδικασίες επιβεβαιώνονται και από το πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας που κατέχει η Ποτοποιία κατά ISO 22000:2005 από τον TUV-Austria Hellas για την εφαρμογή του HACCP στην παραγωγή και την εμφιάλωση των προϊόντων της.

Εξαγωγική Δραστηριότητα και ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Πολύτιμη και μοναδική, ιερή και μυστική, κλασσική  και αξεπέραστη η συνταγή του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ταξιδεύει  σε 37 χώρες σε όλο τον Κόσμοπροωθώντας την ελληνικότητα και την κουλτούρα της Λέσβου.

Με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την εξαιρετική ποιότητα, συνοδευόμενη από τον μύθο μιας λαμπρής ιστορίας,  το Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτου κερδίζει τις ξένες αγορές με εφόδια τις  διεθνείς και εγχώριες βραβεύσεις.Υπερηφανεύεται τόσο για το διπλό χρυσό στο διεθνή οργανισμό αποσταγμάτων World SpiritsAward, με τον χαρακτηρισμό  «worldclass, extraordinaryproduct» όσο και για το Platinum βραβείο στο διαγωνισμό των Αιωνόβιων brands (2016), για τα 120 και πλέον χρόνια παρουσίας του στην ελληνική αγορά. Γερμανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Η.Π.Α., Αυστραλία, Καναδάς, Ιράκ, Τουρκία, Ισραήλ, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ρουμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ρωσία, Αγγλία, Εσθονία, Κίνα, Ιαπωνία, Χιλή, Σιγκαπούρη είναι μόνο μερικές από τις χώρες που γεμίζουν τα ποτήρια τους με το ξεχωριστό Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτη.

 

Αποστακτήριο - Μουσείο «Ο Κόσμος του Ούζου» - Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου

 

Φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι από το Πλωμάρι  προοριζόμενο να ταξιδέψει την Ελλάδα στον κόσμο, παραδίδει μαθήματα ελληνικής γαστρονομίας, και κατακτά σημαντικές αγορές του εξωτερικού.

Το Ούζο Πλωμαρίου κατά καιρούς δημιουργεί συλλεκτικές σειρές οι οποίες απευθύνονται στο τουριστικό κοινό. Η νέα συλλεκτική σειρά αποτελείται από συσκευασίες του Ούζου Πλωμαρίου, που απεικονίζουν θέματα εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση και το ελληνικό καλοκαίρι. Οι συσκευασίες φιλοτεχνήθηκαν από τη ζωγράφο Αγγελική Στρούτση και στα θέματα περιλαμβάνονται η γοργόνα από την ελληνική λαογραφία, η παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα, παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί και μουσικοί με όργανα.Οι συλλεκτικές σειρές διατίθενται στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών.

 

Η αποσταγματοποιία δε θα μπορούσε όμως να καταφέρει τίποτα χωρίς τους ανθρώπου της. Όλοι οι εργαζόμενοι της ποτοποιίας συνδέονται συναισθηματικά με τη δουλειά τους. Οι περισσότεροι εξάλλου έχουν μεγαλώσει στο Πλωμάρι και το ούζο είναι μέρος των αναμνήσεων και των παραδόσεών τους. Γι’ αυτό και το κάνουν με αγάπη και μεράκι.

 


Έναν αιώνα μετά, τίποτα δεν αλλάζει
, γιατί η ποιότητα του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ήταν και είναι απόλυτη και μοναδική. Η εταιρία, που είναι 100% ελληνική, συνεχίζει να παράγει το εκλεκτό Ούζο Πλωμαρίου από απόσταξη 100%, χρησιμοποιώντας την ίδια, μυστική συνταγή με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου σφραγίζεται στη γνωστή παραδοσιακή συσκευασία με το χαρακτηριστικό φελλό και προσφέρει μια πολύτιμη ισορροπία γεύσης που επιτυγχάνουν τα πιο εκλεκτά ποτά με ονομασία προέλευσης. Όραμα της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης είναι να αναδειχθεί το ούζο ως το ελληνικό ποτό που μπορεί και δικαιούται να πάρει μια θέση στη διεθνή αγορά ποτών με ονομασία προέλευσης.

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Το Refugee Code Week για πρώτη φορά στη Λέσβο: Ποιός θα πετάξει μαζί του;

Επομενο αρθρο

Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη στο θεατράκι των Αστέγων