Search

“Όταν η Τέχνη δείχνει πως η ζωή δεν σταμάτησε στη Λέσβο”

“Η Λέσβος. Στο νησί δεν ζει μόνο η «καταγγελία» για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Δεν ζει μόνο το παγκόσμιο ενδιαφέρον που κοιτά μόνο την ενοχή. Στη Λέσβο δεν παρελαύνουν μόνο πολιτικοί που καυγαδίζουν έχοντας φόντο κατατρεγμένους χωρίς παπούτσια. Στη Λέσβο συνεχίζουν να ζουν άνθρωποι που ελπίζουν. Συνεχίζουν να ζουν άνθρωποι που ακούν μουσική. Συνεχίζουν να ζουν άνθρωποι που ονειρεύονται τη δημιουργία. Γι’ αυτούς πότε θα μιλήσουμε;”

Γράφει το fragilemag ενώ αναφορές για το φεστιβάλ έχουν γινει σε όλα τα μεγάλα αθηναϊκά Μέσα.Το φεστιβάλ που ξεκινάει αύριο είναι η καλύτερη αφορμή να μιλήσουμε για όσους ακόμα προσπαθούν και ονειρεύονται στο νησί που περνά δύσκολες στιγμές μετά και τα τελευταία τραγικά γεγονότα που κανουν τον γύρο του κόσμου.

“The Island of Love” είναι ένα διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο τον Φεβρουάριο του 2017 με αφορμή την φιλοξενία των οστών του Αγίου Βαλεντίνου στον Καθολικό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη, καθώς και τον διεθνή εορτασμό του ίδιου Αγίου τον Φεβρουάριο.

Μην βιάζεσαι. Ο χρόνος είναι μόνο η αφορμή.

Το κεντρικό θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι «Τα Πουλιά», το οποίο μαζί με τις έννοιες του «Έρωτα» και της «Αγάπης», αποτελούν τον βασικό θεματικό άξονα όλων των δράσεων.

Οι καλλιτέχνες θα επισκεφθούν τη Λέσβο και θα φιλοτεχνήσουν 14 γλυπτά πτηνά, που κατασκευάστηκαν από την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Φερενίκη Τσαμπαρλή, με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.

3-17

-Μετά την ολοκλήρωση της φιλοτέχνησης, τα γλυπτά θα εκτεθούν σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους στη Μυτιλήνη, ενώ μετά το φεστιβάλ θα δημοπρατηθούν, ώστε τα έσοδα, που θα προκύψουν, να διατεθούν για την κάλυψη μέρους των εξόδων του φεστιβάλ και για φιλανθρωπικό σκοπό, που θα ανακοινωθεί σύντομα.

15941446_401654846846624_4373505813062531986_n-2

Οι εικαστικοί που θα πάρουν μέρος στο φεστιβάλ είναι οι: Χρήστος Κεχιαγόγλου, Φελίπε Κατωτριώτης, Χρήστος Ευσταθίου, Δημήτρης Αντωνίτσης, Εύα Μήταλα, James Μ. Lane, Απόστολος Καρακατσάνης, Μάρθα Δημητροπούλου, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης και Νικόλας Βαμβουκλής.

Ενώ στις  παράλληλες εκδηλώσεις του έχουν προγραμματισθεί συναυλίες, εκτός των άλλων και των: Έλλη Πασπαλά,Νίκου Ζιωγαλα και Νένας Βενετσάνου.

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου

19:00 – Εγκαίνια έκθεσης Λέσβιων εικαστικών με τίτλο «Τα Φτερά του Έρωτα» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης
(Διάρκεια έκθεσης: έως 15/2 | Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 11πμ-2μμ και 6μμ-9μμ / Σαββατοκύριακα: 11πμ-2μμ)

21:00 – Θεατρική παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου

20:00 – Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας ΦΕΜ με τίτλο «Φως το Ερωτικόν» στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης
Θα προηγηθεί σύντομη διάλεξη της Εύης Σαμπανίκου.
(Διάρκεια έκθεσης: έως 15/2 | Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 7μμ-9μμ (εκτός Τετάρτης) / Σαββατοκύριακα: 11πμ-1μμ και 7μμ-9μμ)

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου

20:00 – Εγκαίνια έκθεσης εικονογραφικού κολάζ της Εμινέ Μπερκάν με τίτλο «Ερωτικές Ιστορίες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.
Θα προηγηθεί σύντομη διάλεξη του Παύλου Τριανταφυλλίδη.
(Διάρκεια έκθεσης: έως 15/2 | Ώρες λειτουργίας: θα ανακοινωθούν)

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου

11:00 – Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά με τη Χαρά Βαϊράμη και τίτλο «Πουλιά» (Μάσκες και κοστούμια) (ο χώρος θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα www.islandoflove.eu)

21:00 – Συναυλία με τον Νίκο Ζιώγαλα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Θα προηγηθεί σύντομη διάλεξη της Ρενάτας Δαλιανούδη.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

11:00 – Αφήγηση παραμυθιών από τη Λίλη Λαμπρέλλη και δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά με τη Χαρά Βαϊράμη, με θέμα «Ζωγραφίζω ότι άκουσα» στο Θέατρο Αστέγων

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου

20:00 – Εγκαίνια έκθεσης λαϊκής τέχνης με τίτλο «Έρωτας & Πουλιά» στο Επιμελητήριο Λέσβου.
(Διάρκεια έκθεσης: έως 15/2 | Ώρες λειτουργίας: 11πμ-2μμ και 6πμ-9μμ)

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου

21:00 – Ρεσιτάλ κλασσικής μουσικής με τη λυρική σοπράνο Μαρία Γαλάνη στον Καθολικό Ναό Μεταστάσεως Θεοτόκου στη Μυτιλήνη
Θα προηγηθεί σύντομη διάλεξη του Αθανάσιου Ι. Καλαμάτα.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου

11:00 – Εκδήλωση graffiti στο parking Μυτιλήνης με την επιμέλεια της Μέρσας Αναστασιάδου και τη συμμετοχή καλλιτεχνών και ντόπιων DJs
(Διάρκεια εκδήλωσης: έως 12/2 | Ώρες: 11πμ-2μμ)

21:00 – Μουσικοθεατρικό δρώμενο με τους Μιχάλη Δουκάκη, Εύα Τσούρου, Αγάθη Κάλτσα, Παναγιώτη Τσετσώνη και Καλλιόπη Τακάκη στο Θέατρο Αστέγων

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου

11:00 – Έναρξη εικαστικής παρέμβασης «Οι γιορτές μας είναι εκρήξεις» της K-Gold Temporary Gallery στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
(Διάρκεια παρέμβασης: έως 13/2 – το έργο θα παραμείνει στον χώρο και μετά την ολοκλήρωση του φεστιβάλ | Ώρες: Ώρες λειτουργίας θεάτρου)

11:00 – Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά με την Amelia Dolanga, με θέμα «Η έμπνευση της Αγάπης» (ο χώρος θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα www.islandoflove.eu)

21:00 – Συναυλία με τη Νένα Βενετσάνου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου

11:00 – Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά με την Ανίκ Δούνια και την Καίτη Καράκοντη, με θέμα «Τα πουλιά συμπορεύονται» (ο χώρος θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα www.islandoflove.eu)

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου

21:00 – Συναυλία με την Έλλη Πασπαλά στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου

11:00 – «Η Αγάπη είναι Πολύχρωμη» εκδήλωση φιλοτέχνησης έργου από παιδιά στο πάρκο Αγίας Ειρήνης

20:00 – Εκδήλωση χορού στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (Ερμού)
21:00 – Cocktail Closing Party στο HOME

Σημειώνουμε, πως το φεστιβάλ The Island of Love διοργανώνεται από την μη κερδοσκοπική ομάδα ΙΔΕΑ, αποτελεί εθελοντική πρωτοβουλία, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Επιμελητηρίου Λέσβου.