Search

Eπεμβατικές τεχνικές στην Ορθοπεδική

γράφει ο Ελευθέριος Ζαμπάκος -Χειρουργός Ορθοπεδικός

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στην Ορθοπεδική και η εφαρμογή τους στο κάτω άκρο και συγκεκριμένα στο ισχίο και το κότσι.

Στην ορθοπεδική συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη, νέων ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, έχει ανοίξει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων. Αν και στο παρελθόν, οι παθήσεις αυτές αντιμετωπίζονταν με επιτυχία, το γεγονός ότι απαιτούσαν μεγάλη περίοδο αποκατάστασης ή είχαν πολύ επώδυνη μετεγχειρητική περίοδο, έκανε τους ασθενείς διστακτικούς να τις αντιμετωπίσουν και μετέθεταν το πρόβλημα στο αόριστο μέλλον υποβιβάζοντας αναπόφευκτα την ποιότητα ζωής τους.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η πρόσθια ελάχιστη επεμβατική προσπέλαση στο ισχίο (AMIS), έχει δώσει την δυνατότητα να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ολική αρθροπλαστική στο οστεοαρθριτικό ισχίο, αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα μιας ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής. Η ουσιαστική διαφορά με τις καθιερωμένες τεχνικές είναι ότι η εγχείρηση γίνεται με τέτοιο τρόπο, που δεν χρειάζεται να κόψουμε ή να τραυματίσουμε κάποιον μυ στην περιοχή του ισχίου. Η νέα άρθρωση τοποθετείται από ένα διάδρομο που δημιουργούμε με την παρεκτόπιση των μυών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση λειτουργία τους μετεγχειρητικά, αλλά και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου να εξαρθρωθεί το ισχίο, κάτι που αποτελεί και την σοβαρότερη επιπλοκή μιας τέτοιας επέμβασης.

Ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο μειώνεται στις 3 με 4 ημέρες και ο ασθενής κινητοποιείται από το πρώτο 24ωρο. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και το γεγονός ότι, τα προθέματα της αρθροπλαστικής μπορούν να τοποθετηθούν χωρίς να κόψουμε κάποιους μύες, επιτρέπει στον ασθενή να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Παράλληλα, η δυνατότητα χρήσης ακτινοσκοπικού μηχανήματος, κατά την διάρκεια της επέμβασης, εξασφαλίζει της τοποθέτηση των υλικών με ακρίβεια. Έτσι πετυχαίνουμε την μέγιστη διάρκεια ζωής τους.

Αντίστοιχο πρόβλημα παρουσίαζαν οι επώδυνες παραμορφώσεις  του ποδιού, από τις οποίες οι πιο γνωστές είναι το κότσι η μεταταρσαλγία και οι σφυροδακτυλίες. Δηλαδή τα στραβά και γαμψά δάκτυλα που συνοδεύονται από πόνο στο πέλμα.

Με την χρήση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, που είναι γνωστή και σαν διαδερμική, μπορούμε από μικρές οπές της τάξης των 2 – 3 χιλιοστών να διορθώσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει καν στην κλινική για να πάρει κάποιο ενδοφλέβιο παυσίπονο, καθώς η μετεγχειρητική περίοδος είναι τέτοια που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται ούτε παυσίπονο από το στόμα. Μετά την επέμβαση, η κινητοποίηση είναι άμεση, και ο ασθενής μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, χωρίς την ανάγκη μπαστουνιού ή άλλου βοηθήματος. Το μόνο που χρειάζεται για το πρώτο διάστημα λίγων εβδομάδων, είναι η εφαρμογή ενός μετεγχειρητικού παπουτσιού για το μπανταρισμένο πόδι.

Όλα αυτά βέβαια γίνονται εφικτά, χάρη σε νέες τεχνολογίες και εργαλεία, τα οποία μας επιτρέπουν να πραγματοποιούμε τις επεμβάσεις σε μικρότερο ανατομικό χώρο, χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις στην ακρίβεια των χειρισμών μας.

Βλέπουμε λοιπόν, πως με μικρά σταθερά βήματα, οι νέες τεχνικές, εκμεταλλευόμενες τις δυνατότητες της ιατρικής τεχνολογίας, μας επιτρέπουν να βρούμε λύσεις σε προβλήματα που παλιότερα φάνταζαν άλυτα, και που έκαναν τους ασθενείς επιφυλακτικούς να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Σκουφά 27 Κολωνάκι Αθήνα   τηλ.2103632077