Search

Οι νησιώτες δεν το βάζουν κάτω! Τρίτη μέρα πολιορκίας σήμερα στη Λέσβο

Φωτογραφία: Μιχάλης Μπάκας

Ζούμε σε κατάσταση πολιορκίας. Οι νησιώτες που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του “προσφυγικού”, ενός  σύνθετου ζητήματος που η Ευρώπη μετατρέπει καθημερινά σε πρόβλημα χιλιάδων εγκλωβισμένων ανθρώπων στα σύνορά της, βιώνουν εδώ και λίγες ημέρες την κρατική βία. Μια βία χωρίς προηγούμενο για τους ανθρώπους που άπλωσαν το χέρι τους στους πρόσφυγες, που έβγαλαν μωρά από τη θάλασσα, τους νησιώτες που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και την ποιότητα της ζωής τους να υποβαθμίζεται καθημερινά εξαιτίας των λανθασμένων επιλογών των κυβερνήσεων πάνω στη διαχείριση του προσφυγικού.

Το χρονικό 

Δευτέρα:

Με την είδηση πως έρχονται τα ΜΑΤ  εκατοντάδες πολίτες απέκλεισαν από την μεριά του δρόμου, την είσοδο του λιμανιού ενώ απορριμματοφόρα και φορτηγά του δήμου είχαν κλείσει κάθε πιθανή δίοδο από και προς το λιμάνι. Σκοπός των πολιτών ήταν να αποτρέψουν την είσοδο στην πόλη των αστυνομικών δυνάμεων. Ωστόσο όπως θα ανακαλύπταμε όλοι αργότερα η ετοιμότητα και ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων δεν άφηνε τέτοιο περιθώριο.

Να σημειώσουμε πως το επιβατηγό-οχηματαγωγό αναχώρησε ξαφνικά στις 4:15 το απόγευμα από το λιμάνι του Λαυρίου για να μεταφέρει τους αστυνομικούς, κλούβες και μηχανήματα εκτόξευσης νερού (Αίαντας). Και τα δύο πλοία (το blue star naxos που έφτασε στη Χίο) λίγη ώρα μετά τον κατάπλου τους από τα λιμάνια του Λαυρίου και του Πειραιά, δεν μπορούσαν πια να ανιχνευτούν, όπερ σημαίνει πως είχαν κλείσει τα δορυφορικά συστήματα που δίνουν το στίγμα.

Δηλαδή μια στρατιωτική επιχείρηση! Μια πράξη της κυβέρνησης ενάντια του λαού της!

Το πλήθος; Ετερόκλητο. Από τη μία το Π.Α.ΜΕ, μέλη του Ανταρσύα, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, αλληλέγγυοι, μέλη ΜΚΟ και αναρχικοί και από την άλλη αγανακτισμένοι πολίτες και μέλη των Ελεύθερων Πολιτών ! Ήταν εκείνοι, οι αγανακτισμένοι πολίτες που ξεκίνησαν τον λεκτικό καυγά με τη διμοιρία που παρατάχθηκε στο λιμάνι και μαζί με άλλους πολίτες που φορούσαν ελληνικές σημαίες ξεκίνησαν να ρίχνουν τα κιγκλιδώματα. Η αστυνομία δεν έκανε διακρίσεις και αμέσως έκανε χρήση χημικών και κρότου λάμψης. Λίγο μετά έκανε την εμφάνισή του το Πήγασος…

Η στιγμή ήταν σχεδόν κινηματογραφική. Όταν το καράβι πλησίαζε να δέσει η σιγή των συγκεντρωμένων ήταν χαρακτηριστική. Ήταν για όλους δεδομένο πια ότι ετοιμαζόμαστε για πόλεμο.

Ακολούθησαν αμέσως συμπλοκές μπροστά στο λιμάνι και την προκυμαία με ορδές ενστόλων να κυνηγούν το συγκεντρωμένο πλήθος. Δακρυγόνα και κρότου λάμψης απώθησαν τον κόσμο που έτρεχε στα γύρω στενά. Τα ΜΑΤ έτρεξαν τον κόσμο ως την προκυμαία και τις καφετέριες. Ήταν μια τρομακτική απόβαση τη στιγμή που είχαν προηγηθεί οδομαχίες με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας οι οποίες είχαν αποκλείσει τις τρεις εισόδους του λιμανιού της Μυτιλήνης.

Την Τρίτη:

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών στους συγκεντρωμένους πολίτες οι οποίοι κατευθύνονται προς τις εισόδους των επιταγμένων περιοχών με σκοπό να εμποδίσουν την έναρξη του έργου. Στο Καβακλή δεν δίσταξαν να ρίξουν δακρυγόνα σε πλήθος που έτρεχε ανάμεσα σε αυτοκίνητα ενώ έκανε και χρήση του ειδικού οχήματος ΑΙΑΝΤΑΣ με ρίψη νερού, απέναντι στους διαδηλωτές. Δημιουργήθηκε κατάσταση πανικού. Μέσα σε όλο αυτό το πρωτόγνωρο σκηνικό ακούστηκαν χυδαίες βρισιές από τους άνδρες των ΜΑΤ που προκαλούσαν τους νησιώτες να ανέβουν στη δασώδη περιοχή που ήταν σκαρφαλωμένοι έχοντας διαρκώς το πλεονέκτημα, ντυμένοι σαν αστακοί.

Στο Διαβολόρεμα τα ΜΑΤ με δακρυγόνα κατάφεραν να απωθήσουν τους πολλούς κατοίκους του λεκανοπεδίου καλλονής εκτός του παλιού δρόμου Μυτιλήνης καλλονής. Κατέλαβαν δηλαδή την είσοδο του δρόμου που οδηγεί στο ΧΥΤΑ και στη συνέχεια στου Καβακλή. Ο «ανταρτοπόλεμος» όμως με νεαρούς μέσα από το δάσος αλλά κυρίως τα βαρέως τύπου οχήματα που είχε παρατάξει ο Δήμος δυτικής Λέσβου εκεί, δεν τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δίοδο.

Μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης που μετακινήθηκαν τα μηχανήματα, επιλέχθηκε η λύση της μετακίνησης των μηχανημάτων του Στρατού στου Καβακλή μέσω της στρατιωτικής οδού που οδηγεί από την είσοδο του καμένου δάσους στο Πετροβούνι κι από εκεί στο ΧΥΤΑ και τελικά στου Καβακλή.

Την Τετάρτη και όσο γράφονται ακόμη αυτές οι αράδες πλήθος κόσμου βρίσκεται συγκεντρωμένο στην πλατεία Σαπφούς και διαμαρτύρεται ενώ αρκετοί έχουν ήδη πάρει θέση μάχης από το πρωί στις επιταγμένες περιοχές.