Οι Χαμαιλέοντες της Σάμου ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Έπειτα από 5 μήνες χειμερίας νάρκης, η Ομάδα Χερσαίας Έρευνας του Αρχιπελάγους, έκανε τις πρώτες καταγραφές χαμαιλέοντα για το 2018. Ένα ξεχωριστό ζώο με μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον, το οποίο στις περισσότερες περιοχές του κόσμου όπου απαντάται, αναγνωρίζεται από όλους ως ένα εμβληματικό είδος.
Στο νησί της Σάμου συνεχίζει να επιβιώνει ο τελευταίος καταγεγραμμένος πληθυσμός του Μεσογειακού Χαμαιλέοντα στην Ελλάδα. Ο χαμαιλέοντας συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ισορροπία των χερσαίων οικοσυστημάτων του νησιού, καθώς αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή εντόμων με τα οποία και τρέφεται. Στο παρελθόν τα όμορφα αυτά πλάσματα κατοικούσαν σε πολλά νησιά του Αιγαίου, ενώ έως και πριν από λίγες δεκαετίες καταγράφοντας στην Χίο και την Κρήτη.
Η Ομάδα Χερσαίας Έρευνας του Αρχιπελάγους, έχοντας συναίσθηση της σπανιότητας του είδους και της ευθύνης που το γεγονός αυτό δημιουργεί, από το 2009 ξεκίνησε την παρακολούθηση των πληθυσμών αυτού του σπάνιου πλέον είδους και εργάζεται συστηματικά όχι μόνο στην έρευνα πεδίου αλλά και για την ενημέρωση του κοινού για τα αναγκαία μέτρα προστασίας.
Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν εδώ και πολλούς αιώνες απομονωμένους βιότοπους, γεγονός που κάνει και τη βιοποικιλότητά τους ιδιαίτερα ευάλωτη. Για το λόγο αυτό, μία μεγάλη πυρκαγιά ή η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και κυρίως δακοκτόνων φαρμάκων μπορεί να αποβεί μοιραία για τον τελευταίο πληθυσμό μεσογειακού χαμαιλέοντα στην Ελλάδα. Σοβαρό πρόβλημα όμως για την επιβίωση του είδους , αποτελεί και η λαθροθηρία.
Η κάθετη μείωση του πληθυσμού του χαμαιλέοντα αποτελεί ένα ακόμα επίτευγμα των τελευταίων δεκαετιών, αποτέλεσμα της άγνοιας αλλά και της αδιαφορίας μέσα στην οποία συνεχίζουμε να πορευόμαστε στην Ελλάδα σήμερα.

Δείτε animation για το Μεσογειακό Χαμαιλέοντα της Σάμου https://www.youtube.com/watch?v=mEz9Yh8WurA&index=2&list=PLfVt4Xa_FBRotHqw6m_VWYmd5isq-Hm49

Προηγουμενο αρθρο

Η αρχαία ελληνική λύρα ζωντανεύει στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης

Επομενο αρθρο

Σοφία Μεσσηνέζη : NISSOS GREEK FOOD -«Ποιότητα ζωής με λεσβιακά προϊόντα»  

Call Now Button