Ο «πράσινος χρυσός» της λεσβιακής γης στα ελαιοπερίβολα Τζωρτζή

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Το ελαιόλαδο, ο “πράσινος χρυσός” της ελληνικής γης είναι δικαίως το “εθνικό μας προϊόν”.  Ένα βραβευμένο προϊόν, σήμα κατατεθέν της Ελλάδας  που ταξιδεύει τη γεύση της σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Στη Λέσβο, το λάδι είναι μια ξεχωριστή υπόθεση με παράδοση και ιστορία αιώνων. Όπως και η ιστορία της οικογένειας Τζωρτζή που εδώ και τέσσερις γενιές “βγάζει το λάδι” με …επιτυχία.

Έχοντας συμμετάσχει στους πιο ξακουστούς διαγωνισμούς ποιότητας ελαιολάδου, ο Μιχαήλ Τζωρτζής  ιδιοκτήτης της εταιρείας «Ελαιοπερίβολα οικογένειας Τζωρτζή» στην Κώμη της Λέσβου γνωρίζει καλά, ότι τα πάντα έχουν να κάνουν με την ποιότητα του προϊόντος. Συνεπής λοιπόν στο μυστικό της σταθερής ποιότητας του ελαιολάδου έχει κατορθώσει μέσα σε λίγα χρόνια να διακριθεί σε δεκάδες διαγωνισμούς. Αν κανείς πάει στο γραφείο του μπορεί να το διαπιστώσει  ιδίοις όμμασι. Δεκάδες κάδρα με τίτλους, διακρίσεις και επαίνους αποδεικνύουν την σοβαρή και δύσκολη εργασία του. Αφήνοντας την Αθήνα για την λεσβιακή ύπαιθρο, ζει σήμερα στη Θερμή και κάθε πρωί μέσα από μια υπέροχη διαδρομή πηγαίνει στις εγκαταστάσεις της οικογενειακής επιχείρησης.  Με επιτυχία, εκπροσωπόντας την τέταρτη γενιά ελαιοπαραγωγών της οικογένειας Τζωρτζή, σχεδιάζει το μέλλον του λαδιού, το προσωπικό του μέλλον, αλλά και του τόπου. Και μέχρι εδώ τα έχει πάει μια χαρά. Τι θα μπορούσε να πει κάποιος για το «Όλβια», το βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το οποίο έχει κατακτήσει τον κόσμο; Η για το «Ελαιών» εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;

 

Ο Μιχαήλ Τζωρτζής σπούδασε Τεχνολόγος Μηχανολόγος στα ΤΕΙ. Ξεκίνησε να ασκεί το επάγγελμα, αλλά μετά από 7 περίπου χρόνια κατάλαβε ότι δεν ήταν αυτό που επιθυμούσε τελικά στη ζωή του. Μετά από διάφορους πειραματισμούς αποφάσισε με τη γυναίκα του να επιστρέψουν στο νησί προκειμένου να ασχοληθούν με την οικογενειακή παραδοσιακή ενασχόληση της ελαιοκαλλιέργειας. Με την βοήθεια των γονιών του, η απόφαση ζωής που πήρε δεν τον έκανε ούτε μια στιγμή να μετανιώσει.Έτσι κι αλλιώς όσοι γεννιούνται μέσα στο «λάδι» περνάει μέσα στο DNA τους η σχέση τους με την ελιά. Και αν υπάρχει και επαφή με τη γη τότε η σχέση αυτή είναι ακλόνητη.

 

Ο Μιχαήλ Τζωρτζής είναι η τέταρτη γενιά των Τζωρτζήδων που ασχολείται με την ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ποιοτικού λαδιού. Ο παππούς του -με το όνομα του – ήταν γνωστή φιγούρα στα ελαιοτριβεία του νησιού , αφού εκτός από ελαιοκαλλιεργητής υπήρξε διαχειριστής για πάρα πολλά χρόνια σε ιδιωτικό ελαιοτριβείο της Πηγής. Οι παππούδες του πριν πολλές δεκαετίες πιστεύοντας ότι παράγουν άριστο ελαιόλαδο, δοκιμάστηκαν με επιτυχία και άριστα αποτελέσματα στην έκθεση της Θεσσαλονίκης. Το 1935 ο Τζωρτζής Μιχαήλ λαμβάνει ¨Αργυρούν Βραβείον¨ για το αγουρέλαιό του αλλά και ο άλλος παππούς, Ιωάννης Κανλής, το 1955 λαμβάνει ¨Χαλκούν Μετάλλιον¨ ομοίως για το ελαιόλαδο του. Στο ίδιο επαγγελματικό χώρο μπήκε και ο πατέρας του και παράλληλα προσπάθησε και τυποποίησε την οικογενειακή παραγωγή την δεκαετία του ‘70 με επώνυμη συσκευασία. “Όλες αυτές τις μνήμες είπα να τις βάλω κοντά- κοντά και την παράδοση να την κάνω μια καινοτόμα επιχείρηση. Το 2006 μετά από πολύ σκέψη για το πως μπορεί να πάει το ελαιόλαδο ως τυποποιημένο προϊόν μπροστά αλλά και κατ’ επέκταση το νησί, άρχισα την ιδέα κατασκευής του ελαιοτριβείου και την ίδρυση του τυποποιητηρίου μας”.

Μέσα σε “δάσος” από ελιές Στους ορεινούς ιδιόκτητους ελαιώνες της οικογένειας ανάμεσα στα χωριά της Κώμης και της Πηγής περίπου 300 στρέμματα με 6.000 ελαιόδεντρα καλλιεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας πιστοποιημένα από το 2002. Εκεί βρίσκεται και το σύγχρονο φυγοκεντρικό ελαιοτριβείο που στεγάζεται σε κτίριο 300 τ.μ. Και σε ένα μεγαλύτερο κτήριο 700 τ.μ. στεγάζεται η μονάδα τυποποίησης και αποθήκευσης όλων των παραγόμενων προϊόντων. Με ποικιλίες Κολοβής και Αδραμμυτινής ελιάς ο Μιχαήλ Τζωρτζής παράγει από τα πιο γνωστά λάδια της Ελλάδας πλέον. Αυτές οι δυο ποικιλίες με τη βοήθεια των εδαφολογικών συνθηκών αλλά και του μικροκλίματος του νησιού δίνουν ένα έντονο χρυσοκίτρινο ελαφρύ ελαιόλαδο που συγκαταλέγεται στα καλύτερα –χωρίς υπερβολή – του κόσμου.

Σήμερα μετά από χρόνια έχει καταφέρει να πουλάει το προϊόν στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Φιλανδία ,Σουηδία, Βέλγιο, Λευκορωσία, Ελβετία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιρλανδία, Αγγλία, Αυστρία και Ταϋλάνδη και να εδραιωθεί στην παγκόσμια αγορά. Στόχος πάντα βέβαια είναι η διεύρυνση των αγορών με γνώμονα τη διάθεση του ποιοτικού αυτού προϊόντος. Αυτό προϋποθέτει πολλές ώρες δουλειάς και σωστό οργανόγραμμα. Με μικρά αλλά σταθερά βήματα και μιλώντας πάντα τη γλώσσα την ευγένειας, ο Μιχαήλ Τζωρτζής, θεωρεί ότι το μέλλον βρίσκεται στον πρωτογενή τομέα. «Πρέπει να παντρέψουμε την παράδοση με όποια σύγχρονη μέθοδο υπάρχει. Το αποτέλεσμα θα είναι πραγματικά εκπληκτικό» μας λέει.

«Αν και δουλεύω πολλές ώρες αυτό που με ξεκουράζει είναι η οικογένεια μου» μας λέει καθώς μας ξεναγεί στους χώρους του ελαιοκτήματος. Εξαιρετικά φιλόζωος μας συστήνει στα σκυλιά του, τους 2 φίλους του και φύλακες του εργοστασίου και μας ξεναγεί σε ένα μαγικό σημείο όπου μπορεί κανείς να δει αμφιθεατρικά τα ελαιόδεντρα να απλώνονται ένα γύρο.

 

Προηγουμενο αρθρο

Διακοπές στο Σίγρι: Ο Δημήτρης Καταλειφός “έφτασε ως το τέρμα”

Επομενο αρθρο

Στα Χύδηρα, στο Σίγρι και στα Λουτρά οι προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις του ΔΙΦΕΜΜ