Search

Ο Παναγιώτης Χριστόφας θα οριστεί Αντιδήμαρχος Τουρισμού

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Παναγιώτη Φωτεινού

Παναγιώτης Χριστόφας. Αυτό είναι το όνομα του νέου Δημάρχου Μυτιλήνης. Εκλέχτηκε από την πρώτη Κυριακή με σχεδόν 55% και είναι μόλις 42 ετών. Οι εκλογές μάλιστα συνέπεσαν χρονικά με τα γενέθλια του. Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1981 λίγες ημέρες πριν έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Πριν την «αλλαγή».

Ο ίδιος υπήρξε ένας από τους καλύτερους ΠΑΣΠίτες της γενιάς του. Κέρδισε το Πολυτεχνείο, μία από τις μεγαλύτερες κάλπες πανελλαδικά. Όμως δεν έμεινε εκεί. Γύρισε πίσω στο νησί του που πάντα αγαπούσε. Διεκδίκησε την περιφέρεια κι εκεί κατάλαβε πως η αυτοδιοίκηση δεν θέλει κόμματα και χρώματα. Θέλει ανθρώπους με εξωστρέφεια, με όραμα για τον τόπο και διάθεση για δουλειά. Αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά του συνδυασμού του. Πολυτασικός και νεανικός.

Ο Παναγιώτης Χριστόφας είναι πρωινός τύπος. Ξυπνάει νωρίς πριν βγει ο ήλιος και πηγαίνει για τρέξιμο, είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Αγαπάει το περιβάλλον και έχει παθολογική αγάπη στην οικογένεια του. Πατέρας. Σύζυγος. Ενεργός πολίτης.  Όσοι τον ξέρουν κάνουν λόγο για έναν ακτιβιστή που θέλει να αφήσει έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που βρήκε, για αυτό ανακατεύτηκε και με τα κοινά. Για να προσφέρει. Αυτά μου είπε σε ένα καφέ της Μυτιλήνης, αυτής της μητρόπολης του ΒΑ Αιγαίου που πλέον θα διοικεί και θα προσπαθήσει να τη βάλει στον χάρτη του τουρισμού, της ανάπτυξης, της εξέλιξης.

Ποιον πήρατε τηλέφωνο όταν οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών και τι είπατε;

Ήταν η σύζυγός μου η Βάσω, ο άνθρωπός μου. Της είπα «Κερδίσαμε». Ήταν βέβαια μια στιγμή που ξεκίνησε να σχηματίζεται και η διαπίστωση ότι στ’ αλήθεια τίποτε δεν τέλειωσε με το «Κερδίσαμε», πως τώρα ξεκινά η μεγάλη ευθύνη και η δουλειά για να έχει αποτέλεσμα η προσπάθειά μας και να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας.

Την Δευτέρα μετά τις εκλογές, τι ώρα ξυπνήσατε και τι κάνατε;

Όπως συνήθως στις έξι.  Συνέχισα να απαντώ σε μηνύματα, από πολίτες, παλιούς συναδέλφους, γνωστούς που μένουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας, που έστειλαν για να με συγχαρούν. Μεταξύ αυτών των μηνυμάτων ήταν και του νυν Δημάρχου Μυτιλήνης, του κ. Στρατή Κύτελη, με τον οποίο προγραμματίσαμε μια πρώτη συνάντηση για να συζητήσουμε τη διαδικασία μετάβασης. Προς τιμήν του και θα ήθελα να το αναγνωρίσω δημόσια αυτό, μας παρέχει κάθε διευκόλυνση και εκείνος και τα στελέχη των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου, για να είμαστε όσο πιο έτοιμοι γίνεται την 1η Ιανουαρίου του 2024, οπότε αναλαμβάνουμε επίσημα τα καθήκοντά μας ως νέα Δημοτική Αρχή.

Πότε πήρατε απόφαση ότι θα βάλετε υποψηφιότητα, με ποιους το συζητήσατε και ποιοι ήταν οι κυριότεροι σταθμοί της προεκλογικής αυτής διαδρομής;

Ήταν μία απόλυτα συνειδητή απόφαση, όλες τις παραμέτρους της οποίας συζητούσαμε για μήνες με τους στενούς μου συνεργάτες, στελέχη του συνδυασμού με τον οποίο το 2019 διεκδικήσαμε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και με άτομα, που αργότερα εντάχθηκαν στη νέα αυτοδιοικητική κίνηση. Κατέληξα οριστικά σε αυτή στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022 ξεκίνησε να εργάζεται μια ομάδα τεχνοκρατών, ειδικών επαγγελματιών και επιστημόνων και εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών στις προτάσεις του προγράμματός μας. Τον Οκτώβριο του 2022 ξεκίνησε και επίσημα αυτή η πορεία, αφού ανακοίνωσα πλέον την απόφασή μου να παραιτηθώ από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη και να θέσω υποψηφιότητα για τον Δήμο Μυτιλήνης. Ταυτόχρονα θέσαμε τις προτάσεις μας προς ανοιχτή διαβούλευση, τόσο διαδικτυακά όσο και σε συναντήσεις με κατοίκους και εκπροσώπους φορέων. Τον Ιούλιο του 2023 ανακοινώσαμε το τελικό μας πρόγραμμα και τον Αύγουστο κατατέθηκαν τα ψηφοδέλτιά μας, με υποψήφιους και υποψήφιες από όλο το εύρος της κοινωνίας μας, που μοιραζόμαστε την κοινή αγάπη για τον τόπο μας. Σε αυτό το σημείο απέκτησαν ακόμη μεγαλύτερη ένταση οι εξορμήσεις μας σε κάθε γωνιά του Δήμου Μυτιλήνης, για να μιλήσουμε με τους κατοίκους για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, τις λύσεις που προτείνουμε, το όραμα και το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα.

 

Τι έχει ανάγκη ο Δήμος Μυτιλήνης;  Ποια θα είναι η προτεραιότητα της διοίκησης Παναγιώτη Χριστόφα;

Στον Δήμο Μυτιλήνης υπάρχουν αρκετά ανοιχτά μέτωπα στην καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών. Αυτά «καθοδηγούν» τις πρώτες μας παρεμβάσεις, που μπορούν να γίνουν αρκετά γρήγορα και να φέρουν άμεσα αποτελέσματα, όπως είναι για παράδειγμα ο τομέας της καθαριότητας ή το να φροντίσουμε να διευθετούνται γρηγορότερα κάποια άλλα ζητήματα, που ταλαιπωρούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Στο σχέδιό μας περιλαμβάνεται επίσης η πραγματοποίηση κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη της Μυτιλήνης, που θα δίνει προτεραιότητα στους πεζούς, στα άτομα με αναπηρία και στους χρήστες ποδηλάτων, η δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων, στο πλαίσιο ευρύτερων αναπλάσεων και ενοποίηση με υπάρχοντες, η δρομολόγηση της αντιμετώπισης των ζητημάτων ύδρευσης αποχέτευσης σε περιοχές της πόλης και στους οικισμούς, η δημιουργία και αναβάθμιση παιδικών χαρών, και η αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγροτική οδοποιία, που είναι κομβικής σημασίας για τους κατοίκους των χωριών μας. Επιπλέον, εξυπακούεται πως θα φροντίσουμε για την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα της κατασκευής του νέου κολυμβητηρίου, ένα αίτημα ετών για τους κατοίκους της πόλης και όχι μόνο. Επίσης, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθιστούν αναγκαίο να τρέξουμε άμεσες πολυεπίπεδες παρεμβάσεις για την πολιτική προστασία, και, τέλος, θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Κέντρου Ελέγχου του Δήμου μας παράλληλα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ώστε αυτό να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία μας για την υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού τα επόμενα χρόνια.

Τουρισμός, η μεγάλη συζήτηση εδώ και χρόνια στο νησί. Τι να περιμένουν οι Μυτιληνιοί από τη νέα Δημοτική Αρχή;

Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό βραχίονα του Δήμου Μυτιλήνης, αλλά όπως ανέφερα προηγουμένως αυτή τη στιγμή απαιτεί γενναίες παρεμβάσεις. Όπως δεσμευτήκαμε προεκλογικά, θα οριστεί Αντιδήμαρχος με αποκλειστικές, σαφείς και διακριτές αρμοδιότητες που αφορούν τον χώρο του τουρισμού. Προσβλέπουμε, όμως, και σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους ιδιωτικούς φορείς Τουρισμού, για κοινές, στοχευμένες ενέργειες προβολής της Λέσβου ως προορισμό. Σε αυτό το κομμάτι πάσχουμε περισσότερο, είναι προφανές πως το μοντέλο της τουριστικής προβολής δύο ή τριών ταχυτήτων, ενώ ο προορισμός είναι ένας, δεν έχει αποτέλεσμα.

Χιλιάδες χρόνια πολιτισμού σμίλευσαν μία κουλτούρα πνεύματος που έκανε περήφανο κάθε Λέσβιο. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται μία εσωστρέφεια στον τομέα αυτό. Πως μπορεί να συμβάλει η νέα δημοτική Αρχή στην εξωστρέφεια και να γίνει ο πολιτισμός το εξαγώγιμο προϊόν του νησιού;

Για να μπορούμε να μιλάμε για εξωστρέφεια θα πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για τον «πολιτισμό για όλους και από όλους», όπως ίσως πραγματικά να ορίζεται ο πολιτισμός. Προκύπτει ως σύνθεση από τον άνθρωπο αλλά και ως δράση προσφοράς απευθύνεται πάλι σε εκείνον.

Θα πρέπει λοιπόν να μιλήσουμε για την ικανότητα παραγωγής ενός πολιτιστικού προϊόντος με σύγχρονα χαρακτηριστικά που να αγγίζει παράλληλα και την τοπική παράδοσή αλλά φυσικά και την ταυτότητα του τόπου μας, σε κάθε ηλικιακή ομάδα αλλά και χωρίς απαραίτητα ηλικιακούς περιορισμούς. Συνεπώς χρειαζόμαστε δράσεις διασυνδεδεμένες και φυσικά καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, συνεργασίες εντός και εκτός γεωγραφικών ορίων του Δήμου Μυτιλήνης και, εγκαθίδρυση ενός μεσομακροπρόθεσμου εκπαιδευτικού πλαισίου που να σχετίζεται με την παραγωγή πολιτισμού, την καλλιτεχνική έκφραση και την χάραξη μιας νέας πολιτισμικής πορείας.

Υπάρχει μια διαρκής συζήτηση αναφορικά με την τέχνη και την ανάγκη παραγωγής της τοπικά και υπερτοπικά. Θα έθετα τελικά το πολιτισμό όχι μόνο ως ένα «εξαγώγιμο προϊόν», αλλά ως μία καλλιτεχνική και ευρύτερα πολιτιστική παραγωγή η οποία θα μπορούσε να αποτελεί ένα φάρο που θα φωτίσει και πέρα από τα όρια του τόπου που την δημιουργεί.